Els Amics del Castell tenen a punt la seva programació dels mesos de setembre i octubre

18 de setembre de 2023


Aquest divendres 22 de setembre, l'entitat enceta la seva activitat amb la presentació del llibre 'El Diluvio Y la prensa en la Segunda República que anirà a càrrec de Gil Toll

Entrevista a Joan Vidal, president del Grup d'Estudis Cubellencs 'Amics del Castell'

 

Els Amics del Castell tenen a punt la seva programació dels mesos de setembre i octubre.  Aquest divendres 22 de setembre, l'entitat enceta la seva activitat amb la presentació del llibre 'El Diluvio Y la prensa en la Segunda República que anirà a càrrec de Gil Toll. El president del Grup d'Estudis Cubellencs, Joan Vidal ho ha anunciat durant la seva estada a Ràdio Cubelles.

El Diluvio va ser durant més de vuitanta anys el gran diari popular, republicà i federalista de la ciutat de Barcelona. El seu final abrupte, en 1939, explica parcialment el desconeixement d’un rotatiu que, tanmateix, va esdevenir una autèntica institució ciutadana. El diari va significar-se com l'únic suport mediàtic de Francesc Macià i de l'acabada de fundar Esquerra Republicana a les eleccions municipals de 1931. Va encoratjar la revolta pacífica el mateix 14 d'abril, va assenyalar Lluís Companys com el millor candidat a succeir a Macià, va presentar una candidatura electoral de síntesi per a superar la divisió republicana el 1933, va animar sense descans la formació del Front Popular i va defensar la República durant la guerra fins a l'últim dia. 

 

Gil Toll Deniel (Lleida, 1963) és periodista, màster en estudis Internacionals i doctor en Història. És professor associat de la UAB. Ha publicat anteriorment un llibre sobre El Heraldo de Madrid i ha editat unes memòries del director d’El Diluvio, el periodista d’origen cubà Jaume Claramunt i Mesa. Gil Toll, responsable també del digital www.heraldodemadrid.net, treballa en els serveis informatius de TV3 en l'àmbit de la informació econòmica i és secretari de l'associació Casa de la Premsa. El Diluvio, la prensa y la Segunda República és resultat de la seva tesi doctoral.

 

A banda d'aquest acte, l'entitat oferirà dins aquest mes de setembre la presentació del llibre En Guerra, a càrrec d’Enric Calpena. Serà el dijous 28 de setembre, a les 19.00 h, a la sala d’actes del Centre Parroquial. La presentació del llibre està organitzada conjuntament amb la Penya Barcelonista de Cubelles. Així mateix ho explicava, Joan Vidal.

Enric Calpena Ollé (Barcelona, 1960) és periodista, escriptor i professor universitari. Actualment dirigeix i presenta el programa de divulgació històrica En guàrdia, a Catalunya Ràdio. Després de llicenciar-se en dret i en Ciències de la Informació, treballà al Diari de Barcelona, la revista El Món, el Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya com a cap de premsa i El País. Poc després es va incorporar a TV3, sent el primer presentador del Telenotícies juntament amb Maria Gorgues. També ha dirigit i presentat el concurs Setciències i el programa d'entreteniment Xou com sou. A TVE va ser subdirector del programa Un día es un día d'Àngel Casas i director del concurs Pictionary. Col·laborador habitual de la revista Sàpiens, ha publicat una desena de llibres molt enfocats en la divulgació històrica. 
  


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles