Cubelles adopta el protocol comarcal d’acollida per a persones refugiades ucraïneses

16 de maig de 2022


El Servei de Primera Acollida té constància de 42 persones acollides al municipi. El Consell Comarcal del Garraf ha organitzat una xerrada per a persones acollides i famílies acollidores que tindrà lloc el dimecres 18 de maig.

L’Ajuntament de Cubelles ha adoptat el protocol d’acollida de persones refugiades d’Ucraïna, consensuat entre el Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella. A Cubelles es té constància d’una quarantena de persones que s’han instal·lat a la vila fugint de les conseqüències de la invasió a Ucraïna.

 

El procés es fa a través del Servei de Primera Acollida, en coordinació amb l’equip de Serveis Socials i l’Oficina de Participació i Informació Ciutadana. S’ha creat un circuït d’atenció per a aquestes persones, segons els diferents casos: persones que estan vivint amb famílies acollidores i, per tant, es queden al municipi; i persones que no tenen xarxa i s’han de derivar a la Creu Roja, per a iniciar el seu procés d’acollida. 

 

Fins al moment, les persones que han arribat a aquests tres municipis tenen vincles amb familiars i/o amistats. A data d’avui, el Servei de Primera Acollida té constància de 42 persones acollides a Cubelles, 20 persones acollides a Olivella i 8 persones acollides a Canyelles.

 

Des del servei se’ls hi ofereix acompanyament als serveis socials per gestionar els primeres tràmits necessaris com l’empadronament, l’escolarització, l’assistència mèdica i/o l’alimentació. Així mateix, se’ls hi dona suport i informació sobre el procés de sol·licitud de la protecció temporal per a persones desplaçades, que dona accés a un permís de residència i treball, i altres drets socials, per un període d'un any ampliable a tres.

 

També se segueixen totes les novetats que van sorgint, per poder informar-los sobre altres recursos com cursos lingüístics o gestió de la documentació, entre d’altres, per tal de poder garantir-los una millor estada al territori.

 

El Servei de Primera Acollida pretén donar resposta a les necessitats inicials de formació i informació de totes les persones nouvingudes residents a Canyelles, Cubelles i Olivella, per tal de facilitar la seva integració social i laboral, i forma part del contracte programa entre el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Garraf. S’ofereix atenció descentralitzada els dijous a Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC) de Cubelles. Les persones interessades poden escriure al correu primeraacollida@ccgarraf.cat per demanar hora.

Ajuts de menjador i transport escolar

D’altra banda, des de l’àrea d’ensenyament del Consell Comarcal del Garraf s’està coordinant l’accés gratuït als serveis de menjador i transport escolar per als infants. Fins al moment s’han gestionat 71 ajuts de menjador: 25 a Sitges, 23 a Vilanova i la Geltrú, 16 a Sant Pere de Ribes, 4 a Cubelles, 2 a Olivella i 1 a Canyelles. També s’han gestionat 4 ajuts de transport escolar per menors acollits: 2 a Olivella i 2 a Sitges.

Suport a les accions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

El Consell Comarcal del Garraf s’ha adherit a les declaracions del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) sobre el conflicte a Ucraïna, a través de les quals condemna l’atac militar injustificat del govern de Rússia contra la població civil ucraïnesa, així com qualsevol tipus de violència, especialment aquella exercida contra persones indefenses. També ha expressat el seu suport a la comunitat ucraïnesa resident a Catalunya i a la comarca del Garraf.

 

Així mateix, l’ens comarcal ha fet una donació de 3.000 € a la Campanya de suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna, que busca contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, amplia i oportuna a les zones afectades.

 

D’altra banda, s’ha creat un espai al web amb un recull d’informació d’institucions, ajuntaments, i de diverses entitats sobre el procés d’acollida, campanyes de suport a les víctimes i recursos per a treballar el context del conflicte a les aules, entre d’altres.

Xerrada per a persones acollides i famílies acollidores

El Consell Comarcal del Garraf organitza, conjuntament  amb la Creu Roja, una xerrada adreçada a les famílies acollides i famílies acollidores d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sitges i Sant Pere de Ribes, per a informar sobre el Programa de Acogida y Protección Internacional del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, que s'està duent a terme amb Creu Roja.

 

La xerrada tindrà lloc el proper 18 de maig a la seu institucional del Consell Comarcal del Garraf, ubicada a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú (Camí ral, s/n). Es recomana confirmar assistència al correu: primeraacollida@ccgarraf.cat.

Servei d’assessorament a persones migrades

A Cubelles també es poden adreçar al servei d’assessorament jurídic gratuït per a persones d’origen immigrant, que ajuda a les persones desplaçades a resoldre els seus dubtes i tràmits relacionats amb la Llei d’estrangeria i, molt especialment, a les peticions d'arrelament social, laboral i familiar. Es tracta d’una iniciativa endegada el passat mes de setembre des de la regidoria de Serveis Socials, mitjançant una advocada especialitzada en la matèria.

 


 • 20220422-familia-ucrainesa acollida a Cubelles (Foto_Consell Comarcal Garraf).jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles