El pressupost del Consell Comarcal del Garraf incrementa en un 28% la despesa en polítiques socials

2 de desembre de 2021


L’import total del pressupost aprovat és de 8.900.410,47 €. Les partides socials concentren un 59% del pressupost.

Aquest dilluns 29 de novembre s’ha presentat als mitjans de comunicació el pressupost del Consell Comarcal del Garraf per un import de 8.900.410,47 € per l’any 2022, després de la seva aprovació al ple comarcal celebrat el passat dijous 25 de novembre.

 

La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha ressaltat que “el que desprèn aquest pressupost és la voluntat d’estar a disposició de prestar serveis a la ciutadania de la nostra comarca i de posar molt en valor la cooperació”, i també vol dir “estar a disposició dels sis ajuntaments de la comarca i, ara més que mai, dels agents socials i econòmics en moments que malauradament continuen sent d’especial tensió”.

 

Per la serva part, Robert Monzonis, conseller adjunt a presidència, ha destacat que “aquest pressupost està en sintonia amb les prioritats del Pla de Mandat que té eixos centrals com enfortir les polítiques socials i benestar de les persones, garantir i consolidar els drets i la igualtat, treballar per un territori sostenible, preservar l’entorn natural i cultural, fomentar l’accés a l’habitatge, impulsar polítiques d’ocupació per a la disminució de l’atur i les polítiques de promoció del patrimoni com a element per al desenvolupament econòmic i social de la comarca”.

 

El pressupost també s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i  fomenta el treball compartit i de cooperació entre els municipis i els agents econòmics i socials del territori.

 

Algunes de les accions del Pla de Mandat no consten en la proposta de pressupost de l’any 2022 perquè són accions vinculades al treball compartit amb d’altres administracions, com el Pla de Sostenibilitat Comarcal en fase de desenvolupament amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, el seguiment del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf o el Pla Director de la Masia d’en Cabanyes.

 

Augment del 28% en despeses per a polítiques socials

El pressupost aprovat incorpora un increment del 28% en les despeses per a polítiques socials. En concret, augmenta la despesa del servei d’atenció domiciliària, el servei d’atenció psicològica per a dones, el servei d’atenció a la dependència i el servei d’atenció primària als municipis de Canyelles, Cubelles i Olivella.  

 

En l’àmbit de serveis socials el pressupost també inclou les despeses per a les polítiques d’igualtat, atenció a persones grans, atenció a la infància i l’adolescència, atenció a persones nouvingudes i serveis socioeducatius. D’acord amb el treball conjunt amb la Conselleria de Drets Socials, enguany s’han pogut contractar dues persones més: una psicòloga pel servei d’informació i atenció a les dones, i una treballadora social pel servei d’atenció primària. Amb aquestes incorporacions, l’equip de serveis socials queda conformat per 38 professionals.

 

D’altra banda, augmenta la previsió inicial per a cobrir les beques menjador i per a atendre noves necessitats creades arran de la pandèmia. En aquest sentit, la consellera adjunta a presidència, Renata Bedós, ha recordat que “malauradament amb la pandèmia es van haver d’incrementar aquestes subvencions” i ha explicat que “si l’any passat vam partir d’un pressupost de 730.000 euros, aquest any hi hagut un reforç i partirem d’un pressupost de 1.400.000, per tant l’atenció alimentària als infants, com les beques menjador estaran garantides”. La consellera també ha afirmat que “estarà garantida l’atenció domiciliària, ja que malauradament amb la pandèmia les persones amb dependència del grau 1.1 han augmentat, però estarà garantida la seva atenció”.

 

En l’àmbit d’ensenyament també es donarà continuïtat a la gestió dels serveis de transport i menjador escolar, així com al programa de suport a les famílies amb vulnerabilitat alimentària, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Així mateix, s’inclouen al pressupost les polítiques de joventut, prevenció de drogodependències i transport per a persones amb mobilitat reduïda.

 

Les polítiques de millora del benestar social, incorporades al pressupost, també inclouen de forma transversal els projectes de foment de l’envelliment actiu i saludable a través del desenvolupament de les noves tecnologies, que es realitzen en coordinació amb els ajuntaments de la comarca i entitats del sector de la investigació, amb finançament de fons europeus.

 

Polítiques de foment de l’ocupació

El pressupost aprovat preveu el desenvolupament del programa 30 Plus que combina l’orientació i acompanyament a persones aturades, i l’assessorament a empreses per ser beneficiàries de les subvencions per a la contractació. En el marc d’aquest programa s’ha previst la contractació de 35 persones de la comarca.

 

El desenvolupament de programes i accions en aquest àmbit es vinculen al Pacte per l’Ocupació del Garraf, així com a programes subvencionats per la Diputació de Barcelona i a convenis de cooperació i treball conjunt amb els ajuntaments.

 

En aquest sentit, tenen continuïtat programes com “Prospecció ocupacional” que fa una intermediació entre l’oferta i la demanda de treball, basat en la cooperació i la detecció de necessitats en matèria d’ocupació, i “Garraf: comarca cuidadora i saludable”, que desenvolupa actuacions de promoció de l'ocupació i de reactivació econòmica, basades en l’impuls de la tecnologia i en l’acompanyament a la transició digital de les persones i les empreses, en l’àmbit de la cura i la salut. Aquest darrer programa es desenvolupa conjuntament amb Node Garraf, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, en el marc del projecte Treball, Talent i Tecnologia.

 

D’altra banda, s’han previst accions de suport al sector de l’automoció, per contribuir a pal·liar la crisi d’aquest sector al Garraf, conjuntament amb la Federació d’Empresaris del Gran Penedès, així com programes de caire social-ocupacional en col·laboració amb l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú, i amb entitats de suport a persones amb discapacitats físiques i mentals de la comarca.

 

Polítiques d’habitatge

El pressupost preveu la continuïtat del treball de cooperació amb els ajuntaments de la comarca del Garraf per al desenvolupament dels serveis contemplats en el conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestions entre l’Agencia de l’Habitatge de Catalunya i el Consell Comarcal del Garraf. Aquests serveis es presten a través de l’Oficina Comarcal d’Habitatge a Vilanova i la Geltrú, i de forma descentralitzada, conjuntament amb els municipis de Sant Pere de Ribes, Sitges, Olivella i Cubelles. També s’ofereixen ajuts de rehabilitació, tràmit de cèdules d’habitabilitat, prestacions per el pagament de lloguers, prestacions d’urgència social, borsa de mediació per a lloguer social, servei d’intermediació pels deutes en l’habitatge, entre d’altres.

 

 

Oficina Tècnica de Programes Europeus

El pressupost aprovat inclou les despeses per a la creació i desenvolupament de l’Oficina tècnica de programes europeus. Aquesta és una proposta que vincula el Pacte per l’Ocupació del Garraf i el Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf, amb l’objectiu de col·laborar i cooperar de forma interadministrativa per a assolir projectes i línies de treball susceptibles de rebre finançament europeu o d’altres fons extraordinaris per a la recuperació econòmica i social.

 

Disposar d’aquest suport tècnic continuat per part dels ajuntaments permetrà dinamitzar els projectes necessaris per a la participació en les línies de subvencions futures, així com desenvolupar projectes d’abast supramunicipal, aprofitant l’experiència dels darrers anys, en què s’han gestionat quatre projectes comarcals amb finançament europeu, amb un pressupost total de 4.709.982,36 €.

 

En aquest sentit, la presidenta ha ressaltat que “hem de continuar treballant conjuntament per tenir una estructura permanent que estigui sempre a punt, per estar en una casella de sortida preferent per poder aconseguir aquest retorn de recursos per a la nostra comarca, i no és només per a projectes transversals de la comarca i sinó també per a aquells projectes singulars que cada municipi vulgui demanar o hi vulgui optar”.

 

Fons de cooperació local extraordinari

Finalment, el pressupost del 2022 inclou un fons extraordinari del Fons de Cooperació Local, aprovat per la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya. Amb aquest fons està previst desplegar accions i polítiques públiques en l’àmbit de la millora de la digitalització, el teletreball i la modernització de l’administració. També s’abordaran projectes estratègics pel benestar social i propostes complementàries per a l’ocupació i el desenvolupament territorial.

 

L’import total del pressupost representa una disminució del 12% en relació al pressupost l’any passat. Aquesta disminució és conseqüència de la finalització d’algunes de les accions dels projectes comarcals amb finançament europeu, que implicaven una bona part de les inversions incloses en pressuposts anteriors. És el cas del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” que ja ha assolit el 70% de la seva execució, amb un treball de cooperació amb els sis ajuntaments de la comarca, per a la promoció i la projecció del Garraf en l’àmbit patrimonial i natural.

 

Així mateix, aquest pressupost no inclou alguns dels programes de foment de l’ocupació que es desenvolupen des del Consell Comarcal del Garraf, perquè les noves convocatòries del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya encara no s’han resolt, per aquest motiu està previst que el pressupost es modifiqui al llarg de l’any 2022 amb l’aprovació de programes com Treball i Formació que preveu la contractació de persones majors de 45 anys en situació d’atur, així com altres programes adreçats a persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania i persones majors de 52 anys, entre d’altres. Aquests programes es desenvolupen conjuntament amb els ajuntaments de Cubelles, Canyelles, Olivella, Sitges i Sant Pere de Ribes.


 • 291121 -Roda de Premsa Consell Comarcal.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles