El ple ha aprovat per unanimitat declarar el jaciment de la Mota com a Bé Cultural d’Interès Local

22 de juliol de 2020


Els grups municipals s’han tornat a reunir presencialment aquest dimarts al Centre Social, en una sessió sense públic i garantint la distància entre els regidors.

El Ple Municipal de Cubelles s’ha tornat a reunir presencialment aquest dimarts al Centre Social, sense públic i garantint la distància entre els regidors. A banda de tràmits com una sanció relacionada amb l’ordenança de tinença d’animals o l’establiment dels dos dies festius locals de l’any que ve, que seran el 30 de juliol i 16 d’agost, el ple cubellenc ha declarat el jaciment de la Mota com a Bé Cultural d’Interès Local amb el suport de tots els grups municipals. 

 

El jaciment de la Mota declarat BCIL

Els partit de l'Ajuntament han aprovat per unanimitat declarar un nou BCIL del municipi: el jaciment arqueològic de la Mota. Es tracta de la protecció administrativa més alta que pot donar l’Ajuntament al conjunt arqueològic de la ciutat portuària ibera i el fortí de la Guerra Civil. El següent pas ja seria demanar al govern de la Generalitat la declaració del jaciment com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), que obriria la porta a rebre subvencions. 

 

La regidora de Patrimoni, Alexandra Corvillo d’Unitat Cubellenca, ha exposat el compromís del govern actual en la conservació i la divulgació de les restes iberes de Cubelles.

L’últim monument local que va ser declarat BCIL van ser els safaretjos l’any 2014. També tenen aquesta catalogació d’altres edificis cubellencs com Mas Guineu, el Molí de la Palma, la quadra de Rocacrespa, l’ermita de Sant Antoni, l’església de Santa Maria i Can Travé. Per la seva banda, el Castell de Cubelles és l’únic monument del municipi considerat BCIN.

 

Unanimitat en l'adhesió de Cubelles a l'ADF Garraf

Una altra decisió que ha rebut el vot favorable de tots els partits és l’adhesió de Cubelles a l’Associació de Defensa Forestal del Garraf. L’entitat, formada originalment per Canyelles i Vilanova i la Geltrú, vetllarà a partir d’ara també per la vigilància dels boscos de Cubelles i podrà rebre voluntaris del municipi. El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, ha comentat la necessitat de comptar amb una ADF.

 

Aprovada la modificiació per canviar l'horari del correcan

Abans de l’apartat de les mocions, el ple també ha aprovat la modificació de l’ordenança de tinença d’animals, amb el suport de tots els grups i les úniques abstencions dels dos regidors de Ciutadans. En aquest cas el govern ha proposat un redactat que substitueixi els horaris del correcan que es van incloure en el seu dia en la normativa local perquè es puguin canviar més fàcilment segons els criteris tècnics de la regidoria de Medi Ambient.

 

El ple ha aprovat dues de les cinc mocions de l'ordre del dia

En la part de control, el ple ha debatut cinc mocions diferents. L’única que ha aconseguit la unanimitat de tots els grups reclama l’obertura del CAP 24 hores. La regidora d’Unitat Cubellenca Pilar Juste, responsable de la regidoria de salut de l’Ajuntament, ha comentat que la Generalitat va retallar el servei en el seu dia i n’ha reclamat la recuperació.

El grup de Ciutadans també s’ha mostrat favorable a reivindicar la recuperació del servei al CAP. Manuel Martínez, portaveu de Ciutadans, però, ha preguntat perquè no s’havia reclamat abans i l’alcaldessa Rosa Fonoll ha respost que ara faran pressió conjuntament amb Cunit, que comparteix el servei.

El PSC ha manifestat que cal recuperar més recursos per a la salut al municipi mitjançant la regidora Núria Planas.

 

La segona moció aprovada en el ple d'aquest dimarts demana al Congrés dels Diputats que investigui els presumptes delictes de Joan Carles I, rei emèrit. En aquest cas, la iniciativa ha rebut els vots favorables dels 12 regidors de la CUP, Cubelles en Comú Podem, Junts per Cubelles, ERC i Unitat Cubellenca. Els tres regidors del PSC han optat per l’abstenció i Ciutadans hi ha votat en contra.

 

La resta de propostes, tres mocions plantejades pel grup de Ciutadans, han estat rebutjades pel ple municipal. Un dels textos refusat reclamava mesures de benestar animal i de protecció de les colònies de gats. La moció ha rebut el suport dels quatre regidors de Ciutadans i Junts per Cubelles, mentre que Renata Bedós i Jaume Garcia del PSC s’han abstingut i la resta de grups i la regidora socialista Núria Planas s’hi han oposat. Tampoc ha superat la votació la proposta d’instal·lar aixetes automàtiques als edificis municipals. Ha estat rebutjada per deu vots dels 9 membres dels grups del govern i el regidor de la CUP que han fet insuficient el suport dels 7 regidors del PSC, Ciutadans i Junts per Cubelles. La tercera moció del partit taronja reclamava millores immediates en la xarxa de clavegueram i també ha estat rebutjada amb els seus únics vots favorables, l’abstenció del PSC i Junts per Cubelles i el vot contrari d’Unitat Cubellenca, ERC, Cubelles en Comú i la CUP.

 

El proper ple podria ser extraordinari pels pressupostos a l'agost

Segons ha pogut saber Ràdio Cubelles, el govern local treballa ara en la convocatòria d’un ple extraordinari per aprovar el pressupost municipal del 2020. Una sessió que es podria convocar properament, dins d'aquest mes d’agost.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles