El GEPEC-EdC busca voluntaris per ajudar a protegir la tortuga careta a les platges catalanes

30 de juny de 2022


L’entitat coordinarà aquelles persones que participin en el voluntariat per vigilar el litoral i conscienciar a la ciutadania

Amb l’arribada de la calor, les platges del Mediterrani es preparen un any més per la visita de tortugues careta (Caretta caretta), que surten del mar per pondre els seus ous a la sorra. Al llarg dels últims estius a causa del canvi climàtic, aquesta espècie està colonitzant litorals com el català per fer les seves postes d’ous, en un moment en el qual la contaminació marina, la pesca accidental i la massificació de les platges la posen en més risc de conservació que mai.

 

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) alerta que la situació actual és crítica. Afirma que les administracions responsables no estan realitzant estudis per calcular la quantitat de tortugues careta a la nostra costa, ni com els hi afecten les diferents problemàtiques del litoral.

 

Cria de tortuga

Per tal d’actuar ràpidament davant la molt possible arribada de tortugues careta al litoral català, el GEPEC-EdC ha començat a rebre voluntariat que vulgui ajudar en la protecció de les tortugues i els seus nius. L’entitat, que des de l’any 1999 treballa de forma activa en favor de les tortugues marines, ha habilitat un formulari a la seva pàgina web per aquelles persones interessades en fer voluntariat per ajudar a les tortugues.

 

La tasca del voluntariat és molt diversa i inclou des de la confecció de material divulgatiu fins la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de tortuga careta. En aquestes sortides, anomenades transsectes, el voluntariat avisa al 112 en cas de trobar una tortuga, un rastre o un niu.

 

Aquesta tasca es compagina amb la de conscienciació ciutadana, vital perquè aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació. Per a formar part del voluntariat només cal voler protegir les tortugues, el GEPEC-EdC fa la formació necessària.

 

Els membres del voluntariat de tortuga del GEPEC-EdC han fet el videoclip musical ‘Per un mar ple de tortuguetes!’ per a donar a conèixer aquesta espècie a tots els membres de la família, a més de conscienciar a la ciutadania de la importància de protegir-la. El clip compta amb una versió en 3D per a viure l’experiència en tres dimensions.

 

La protecció de la tortuga careta, un projecte d’èxit

El GEPEC-EdC prioritza des de fa dècades el treball per salvaguardar les tortugues careta i el seu ecosistema marí i del litoral. Sent ja responsable de la creació de la primera xarxa de voluntariat de resposta ràpida a Catalunya per encallaments d’espècies marines com dofins o tortugues careta, el grup ecologista ha treballat a Cambrils, la Pineda, Calafell o Tarragona.

 

Des de l’entitat animen la població a participar en el voluntariat per tal de controlar el territori més ampli possible i assegurar així una resposta ràpida i eficaç. A més, recorden que en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles