17 d'agost de 2021
Els sis municipis de la comarca desenvolupen dos projectes en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona
Els sis municipis del Garraf estan desenvolupant dos projectes en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona que té com a objectiu la promoció de l’ocupació i la reactivació econòmica a través de l’ús de les noves tecnologies.
Es tracta del projecte “Crea&TIC”, impulsat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per donar suport al mercat de treball de proximitat a través de les tecnologies digitals avançades, i del projecte “Garraf, comarca cuidadora i saludable” que desenvolupen els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges, en coordinació amb el Consell Comarcal del Garraf, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones de més de 55 anys i de les persones amb dependència.
La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, va destacar el passat 27 de juliol en la presentació dels projectes que aquest programa de la Diputació de Barcelona “és una bona notícia per a la comarca, perquè posa recursos econòmics per a tots els municipis, i és un exemple d’aquesta concertació i cooperació amb els sis ajuntaments”.
Gallardo també va ressaltar que “la participació en aquesta iniciativa forma part de la nostra línia estratègica d’envelliment actiu i saludable, que treballem conjuntament amb ajuntaments i entitats econòmiques i socials del territori, que genera oportunitats econòmiques i laborals, no només pel present, sinó també pel futur, i esperem que tingui un retorn directe cap a la nostra societat, en el mínim temps possible”. La presidenta també va recordar que “aquest projecte lliga amb tot el que estem treballant des del Pacte per a l’Ocupació del Garraf i que serà, per tant, la materialització d’un dels aspectes que descriu el Pla estratègic d’activitat econòmica del Garraf, que està previst que s’aprovi al setembre”.
El projecte “Crea&Tic” té la finalitat d’incorporar la innovació i les tecnologies a les empreses locals i generar talent tecnològic. Es tracta de detectar quin és l'estat de la innovació a la ciutat i de trobar agents disposats a formar-se en temes com la realitat augmentada, el 5G, i la intel·ligència artificial, entre d’altres. L'Ajuntament de Vilanova, a través del programa, oferirà formació, tant per actualitzar coneixements com per adquirir noves habilitats, a les persones disposades a introduir noves tecnologies en la seva activitat laboral.
La regidora d'hisenda, empresa i innovació, Conxi Martínez, afirmava aleshores que “Vilanova i la Geltrú vol ser un referent de les tecnologies disruptives, generar nous llocs d'ocupació, posicionar la ciutat i la comarca, i atraure empreses i talent”. En aquest sentit, aquest projecte treballa en l’anàlisi del grau de digitalització de les empreses de la ciutat i la comarca; la creació de sinèrgies entre empreses, administració pública, centres de recerca i ciutadania; el desenvolupament d’una fase de formació i especialització; i l’impuls del treball entre emprenedors de diferents empreses.
D’altra banda, a través del projecte “Garraf, comarca cuidadora i saludable” es desenvoluparan actuacions de promoció de l'ocupació i de reactivació econòmica, basades en l’impuls de la tecnologia i en l’acompanyament a la transició digital de les persones i les empreses, cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu i igualitari.
El conseller delegat d’ocupació, Luis Miguel García, va explicar també que “el projecte s’ha iniciat amb una diagnosi sociolaboral de la comarca, així com del sector de la dependència, que ha permès dissenyar les accions adreçades a les persones que treballen en l’àmbit de la cura i la salut, i del teixit econòmic de l’àmbit dels serveis involucrats en la millora del benestar de les persones de més de 55 anys i de les persones amb dependència”.
Les actuacions més rellevants d’aquest projecte són: formació TIC per millorar l’atenció a les persones, realització de pràctiques retribuïdes en empreses, formació i acompanyament al teixit empresarial, petit comerç i autònoms per a la digitalització de la seva activitat i foment de l’emprenedoria.
Està previst desenvolupar un pla de formació en noves tecnologies adreçat a les persones que treballen en el sector de la cura i la salut, o persones aturades que mostren interès en treballar-hi. L’objectiu és millorar la seva capacitació tecnològica i, per tant, la seva ocupabilitat. Aquesta formació, de cinc mesos de durada, s’adreçarà a 100 persones dels municipis de Canyelles, Cubelles, Olivella i Sitges, i es faran 2 nivells de formació: bàsic i especialitzat.
També es farà assessorament, formació i acompanyament a la transformació tecnològica de les empreses per fer accessibles els seus serveis mitjançant les noves tecnologies. Aquesta iniciativa s’adreça a les empreses que donen servei en l’àmbit de la cura i la salut, com residències, casals, centres de dia, centres mèdics, servei d’atenció domiciliària i totes aquelles que presten serveis en la vida diària com comerç, alimentació, activitats culturals, agències de viatges, centres esportius, perruqueries, etc. Aquestes accions seran coordinades per Node Garraf i es preveu que hi puguin participar entre 40-60 empreses d’aquestes sectors dels municipis de Canyelles, Cubelles, Olivella i Sitges.
Pel que fa al calendari, es preveu que tant les accions formatives adreçades a persones, com les accions de sensibilització adreçades al teixit productiu s’iniciïn durant el darrer trimestre de l’any.
Durant la presentació del passat 27 de juliol, Marta Verdejo, alcaldessa i regidora d’ocupació d’Olivella va valorar molt positivament la participació en aquest projecte que posa de relleu la cooperació entre els municipis i el Consell Comarcal del Garraf, perquè “permet sumar recursos per a arribar a un major número de població i a més empreses, i ens dona la capacitat de donar resposta al major número de persones dels nostres municipis perquè som una comarca que té un nivell d’envelliment important”.
Així mateix, Rosa Huguet, alcaldessa i regidora d’ocupació de Canyelles i presidenta de Node Garraf, va destacar que “aquesta és una prova de demostració de la vitalitat que tenim com a comarca, i hem de donar a conèixer a les empreses el territori i les seves possibilitats de desenvolupament de noves tecnologies, de formació i d'oportunitats per a moltes les persones”.
Tot seguit, Ana Herrera, regidora de desenvolupament econòmic, patrimoni i ocupació de Sant Pere de Ribes va afirmar que “nosaltres treballem aquest projecte gestionant directament els recursos de la Diputació de Barcelona, però sempre sota el paraigües i fent un treball conjunt amb el Consell Comarcal del Garraf”. La regidora també va recordar que “una de les línies de treball del Pla Estratègic d’Activitat Econòmica del Garraf és l’envelliment actiu i saludable i, per aquest motiu, hem destinat els recursos a tota aquesta línia, per veure si aconseguim que baixin les taxes d’atur a la nostra comarca i que la nostra gent gran i la gent depenent pugui tenir aquestes oportunitats”.
Per la seva part, Trinidad Vicente, regidora de Turisme, comerç, fires, empresa i emprenedoria de Cubelles ressaltava aleshores que “el fet d’unir esforços ens beneficia a tothom i una mostra és aquest programa” i afegia que “aquesta filosofia de treball tindrà repercussions en la millora de l’ocupabilitat de les persones que estan a l’atur i en les empreses de la comarca”.
Així mateix Guillem Escolà, regidor de promoció econòmica i ocupació de Sitges, va destacar que “els fruits que ha donat fins ara el Pacte per a l’Ocupació al Garraf ens confirmen els beneficis de treballar conjuntament”, i va afegir que “aquest programa és un impuls per a moltes persones i empreses, per a actualitzar-se i per a sortir de la crisi”.
Finalment la presidenta va agrair a la Diputació de Barcelona i als municipis per “la voluntat i per aquest camí conjunt que fa que tinguem aquestes aliances estratègiques que fan possible la cooperació avui amb la presentació i posada en funcionament d’aquest programa de Treball, Talent i Tecnologia”, i va destacar que “tenim una comarca amb una singularitat molt gran perquè tot i que som petits en municipis, som molt grans en diversitat, en població i en possibilitat de desenvolupament econòmic per la singularitat de cadascú dels seus municipis”.