13 de juliol de 2021
A través de la declaració es posa de manifest la preocupació de l’ens comarcal davant els casos de LGBTI-fòbia a la pròpia llar i a les xarxes socials, així com dels casos d’agressions físiques violentes dels darrers dies a diferents ciutats
El ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat el dijous 8 de juliol en format telemàtic, va aprovar una declaració institucional per a reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, coincidint amb la commemoració Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual del passat 28 de juny.
A través de la declaració es posa de manifest la preocupació de l’ens comarcal davant els casos de LGBTI-fòbia a la pròpia llar i a les xarxes socials, així com dels casos d’agressions físiques violentes dels darrers dies. Així mateix, es fa una crida a les persones afectades a no callar i a utilitzar els canals que tenen al seu abast als municipis i comarques. També es demana a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI.
La declaració recorda que els Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegats a tot el territori, s’han convertit en punt d’informació, assessorament i suport de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu, des de la proximitat.
El Consell Comarcal del Garraf dona suport i fa pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest, com el rebuig a la limitació de la llibertat que encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans* en el Registre Civil, i la necessitat de gestionar des de Catalunya el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i d’aquelles que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.
L’ens comarcal també se suma al compromís de continuar avançant en la formació específica pel professorat sobre la diversitat i la realitat LGTBI, de modificar tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista, i de continuar implementant la llei 11/2014, per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i plans de polítiques públiques d’una manera integral.
Finalment, el Consell Comarcal del Garraf assumeix el compromís de visibilitzar la Diada per l’alliberament LGTBI, de promoure el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, i de participar en la campanya “Fem els cims dels Drets LGBTI”, penjant la bandera de l’Arc de Sant Martí, i donant a conèixer a la ciutadania les accions fetes durant els darrers 12 mesos.
Altres punts aprovats al ple comarcal
Durant el ple comarcal la regidora de Sant Pere de Ribes Ana Herrera Bordallo va prendre possessió com a consellera comarcal, en substitució d’Abigail Garrido Tinta, que va presentar la seva renúncia com a consellera comarcal el passat mes d’abril.
Així mateix, es va acceptar el crèdit de 600.000 euros concedit en el marc de la línia d’Operacions de tresoreria per a Consells Comarcals 2021, de la Diputació de Barcelona
En l’àmbit dels serveis a les persones, el ple va aprovar l’adjudicació del Servei d’Ajuda al Domicili (SAD) Garraf a l’empresa Artris 2000 Serveis Socials. Aquest servei inclou un conjunt de tasques que es realitzen a la llar, per donar suport social a aquelles persones i/o famílies de Canyelles, Cubelles i Olivella, amb dificultats de desenvolupament, d’integració social o amb manca d’autonomia personal (SAD Social), així com a les persones amb dependències (SAD Dependència).
Igualment, es va aprovar l’adjudicació del servei de transport escolar col·lectiu de la comarca del Garraf a les empreses Plana, Autocars Dotor i Autocares del Noreste, per a la gestió de 5 rutes de transport escolar, per un període de 3 cursos. També es va aprovar l’adjudicació del servei de menjador escolar per a l’Institut-Escola El Morsell d’Olivella, i per l’Escola l’Aragai, de Vilanova i la Geltrú a l’empresa Teno Menjadors. El concurs per a l’adjudicació del servei per a l’Escola El Margalló de Vilanova i la Geltrú va quedar desert.
Pel que fa a l’àmbit d’ocupació, a la sessió plenària es van aprovar els convenis per al desenvolupament del projecte “Prospecció ocupacional en el territori del Garraf” (2021 – 2022) amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges.
L’objectiu d’aquest projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, és mantenir un canal de comunicació i col·laboració estable amb el teixit empresarial d’aquests municipis i promoure de manera conjunta i coordinada tots els programes que puguin beneficiar l’ocupació al Garraf.
Des de juliol de 2019 fins a juny de 2021 s’han visitat 476 empreses de la comarca: 214 de Sant Pere de Ribes, 166 de Sitges, 60 de Cubelles, 25 d’Olivella i 11 de Canyelles. Fruit d’aquestes visites, s’han captat ofertes per a 324 llocs de treball: 216 a Sitges, 60 a Cubelles, 33 a Sant Pere de Ribes, 9 a Olivella i 6 a Canyelles.
La prospecció ocupacional es desenvolupa de manera conjunta mitjançant la contractació d’una persona tècnica que s’integra als serveis locals d’ocupació dels municipis participants, estableix contacte amb les empreses de la comarca per conèixer l’activitat que desenvolupen, la seva realitat i les seves necessitats, i posa al seu abast aquells programes i serveis que s’ofereixen des dels ajuntaments, amb l’objectiu de dinamitzar l’economia i millorar l’ocupació.
El projecte segueix una metodologia de treball comarcal, consensuada entre tots els participants, per a totes les fases: des de la definició de les fonts a utilitzar per obtenir la informació de les bases de dades empresarials, passant per l’establiment de la ràtio de treball a cada municipi en funció de la demografia empresarial i la priorització de les empreses a visitar a cada municipi, fins a la utilització de materials, tant en la recollida d’informació, com en el catàleg de serveis que es lliura a les empreses en cada visita.
Mocions
Finalment, al ple es van aprovar sis mocions presentades pels diferents grups polítics. En primer lloc es va aprovar una moció del grup comarcal de Ciutadans que insta el Consell Comarcal del Garraf a contribuir a difondre l’ús per part de la ciutadania de l’aplicació Radar COVID, una eina creada per identificar contactes estrets de forma anònima i així contribuir a tallar les cadenes de contagi. Aquesta moció es va a aprovar amb vots a favor de Ciutadans i PSC, vots en contra de SOM VNG i Construïm, i abstencions d’En Comú Guanyem, CUP, Junts i ERC.
Tot seguit, es va aprovar la moció dels grups comarcals d’ERC, Junts per Catalunya i Construïm de suport a l’amnistia, a través de la qual es reclama “l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i expressió d’unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya”. Aquesta moció es va a aprovar amb vots a favor de Som VNG, Construïm, CUP, Junts i ERC, vots en contra de Ciutadans i PSC, i abstencions d’En Comú Guanyem.
Així mateix, es va aprovar per unanimitat la moció dels grups comarcals del PSC, Junts per Catalunya i Ciutadans en suport al dret a morir dignament. A través d’aquesta moció s’acorda “defensar i divulgar el dret de les persones a ser assistides al final de la vida segons els desigs expressats en la seva Declaració de Voluntats Anticipades (DVA), així com donar suport a les lleis sobre eutanàsia i el dret a morir dignament que puguin ser aprovades pel Congrés dels Diputats i demanar al Parlament i al Govern de la Generalitat de Catalunya el seu ràpid desplegament en allò que sigui de la seva competència”, entre d’altres.
També es va aprovar, per unanimitat, la moció del grup comarcal d'En Comú Guanyem per a reclamar la dotació de transport públic entre els tres hospitals del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf (CSAPG), que faciliti la mobilitat tant dels veïns i veïnes als centres hospitalaris, com dels i les professionals que hi treballen.
Igualment es va aprovar la moció dels grups comarcals de Construïm, ERC, CUP i Junts per Catalunya, de suport a l’alcaldessa de Cubelles i a tots els càrrecs electes encausats pel suport institucional a l’Associació de Municipis per la Independència. Aquesta moció es va a aprovar amb vots a favor de SOM VNG, En Comú Guanyem, Construïm, CUP, ERC i Junts i vots en contra del PSC i Ciutadans.
Finalment es va aprovar una moció del grup comarcal de la CUP que insta el Consell Comarcal del Garraf a fer el pagament d’impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Aquesta moció es va a aprovar amb vots a favor de SOM VNG, Construïm, CUP, Junts i ERC, vots en contra del PSC i Ciutadans, i abstenció d’En Comú Guanyem.
A la sessió plenària es va donar compte de les renúncies voluntàries del conseller Juan Luis Ruiz López (PSC) i de la consellera Adelaida Moya i Taulés (ERC).