El Centre Violeta consolida el servei ABRIK d’ajuda psicològica als infants en processos de violència masclista

22 de juliol de 2021


És un programa pioner a la comarca que posa el focus en els infants i adolescents que són les víctimes invisibilitzades. El servei municipal ve desenvolupant el programa ABRIK des de fa més de dos anys. En aquest període s’ha donat cobertura a trenta famílies de la vila

Pilar Juste, regidora de Polítiques d'Igualtat

 

La regidoria d’Igualtat ha adjudicat el programa ABRIK, de recuperació i atenció psicològica per a nenes, nens i adolescents, amb intervenció terapèutica individual i familiar a fills/filles i suport a mares que pateixen o han patit violència, a l’institut Psicològic Arrels, que implementarà el projecte Arrelament. Es tracta d’una iniciativa pionera a la comarca del Garraf i que ha despertat l’interès de l’Institut Català de la Dona, per la seva importància.

 

El Centre Violeta, d’informació i assessorament per a dones, ve desenvolupant el programa ABRIK des de fa més de dos anys. En aquest període s’ha donat cobertura a trenta famílies de la vila, tot i que durant la pandèmia de la COVID-19 es van estancar les derivacions presencial realitzant-se, únicament, una atenció telemàtica. Des de fa sis mesos, però, l’atenció presencial s’ha recuperat i actualment atenen a 13 famílies de forma regular.

 

L’objectiu principal del programa és l’atenció psicològica a menors implicats en conflictes derivats de relacions abusives en l’entorn familiar. Es tracta de fills i filles de dones ateses al SIAD (Servei d’Informació i Assessorament per a Dones) o d’altres serveis municipals i comarcal d’atenció a les víctimes de qualsevol tipus de violències masclistes (SIE, CSMIJ, CDIAP, EIAIA, DGAIA, Joventut, CAP Cubelles i altres de la xarxa d’atenció a la infància presents al municipi). Així mateix, també s’atenen a les famílies de qualsevol persona que s’atansi per iniciativa pròpia al servei immers en un problema de violències de gènere.

 

El servei de psicologia tindrà una prestació de trenta-dos hores mensuals, repartides en quatre dies al mes, excepte períodes de vacances (un mes a l’estiu). A més, l’empresa oferirà un cicle de xerrades adreçades a infants de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys.

 

Pilar Juste, regidora de Polítiques d’Igualtat, ha destacat “la importància i novetat que representa un servei d’aquest tipus, adreçat a un dels col·lectius, els infants, que pateixen les violències de gènere de forma directa, però que la societat no visibilitza”. La titular d’Igualtat destaca l’aposta que està realitzant la seva regidoria tant “pel servei directe a les víctimes, tant a dones com infants, com per les campanyes de sensibilització ciutadana que estem a punt de presentar”. L’educació i la conscienciació fa que les víctimes percebin que estan patint violència, actua com a prevenció de qualsevol tipus de violència vers les dones i com a fil conductor per aconseguir una societat igualitària i lliure d’aquestes situacions. I, aquest, és un dels eixos del pla de mandat municipal en l’àrea d’Igualtat.

 

Quins serveis ofereix el programa ABRIK?

 1. Assessorar sobre pautes educatives a les mares dels menors, a fi de marcar límits i normes per al correcte desenvolupament emocional del menor.
 2. Millorar la comprensió dels conflictes familiars dels menors i ajudar-los a superar les dificultats, afavorint l’expressió d’emocions i resolució de conflictes.
 3. Treballar amb els menors habilitats socials per ajudar a resoldre conflictes.
 4. Millorar l’autoestima dels nens, nenes i adolescents i la inseguretat emocional.
 5. Educar en la resolució de conflictes de forma no violenta i prevenir la violència de gènere.
 6. Donar resposta a les situacions d’urgència fora de l’horari normal d’atenció, si així es requereix per la coordinació del servei.
 7. Emetre informes psicològics dels menors adreçats a altres serveis municipals o supramunicipals ( EAIA, DGAIA, etc.).
 8. Coordinació amb la resta de serveis, sobretot amb l’equip de Serveis Socials d’atenció primària responsables de l’atenció a la dona i a la infància, per a valorar conjuntament la intervenció i el seguiment a les famílies amb les que s’està realitzant un pla de treball d’intervenció social.
 9. Registre de les intervencions efectuades als expedients confidencials.
 10. Coordinacions amb altres professionals de la xarxa d’atenció a la infància i adolescència en risc social.
 11. Informar a la responsable i/o a la regidora d’Igualtat sempre que es produeixi alguna novetat o incidència a valorar i tractar per a que, si s’escau, participin en les reunions extraordinàries quan siguin requerides.
 12. Qualsevol tasca relacionada amb aquest servei a petició de la coordinació del servei.


 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles