Cubelles de dol per la mort de Salvador Estalella

16 de setembre de 2022


Salvador Estalella fou regidor de l’Ajuntament de Cubelles en diversos períodes i va rebre el Pàmpol de la Verema l’any 2007, el títol de banderer dels Tres Tombs l’any 2015 i va ser el pregoner de la Festa Major l’any 2017.

La matinada d'aquest divendres ha mort als 90 anys d'edat el cubellenc Salvador Estalella i Montané. 

 

Nascut el maig de 1932 a Can Travé, amb només quatre anys va patir la Guerra i l’empresonament del seu pare, alcalde de Cubelles en l'època de la República. Després va viure durant anys a la plaça de la vila, a la casa on va néixer Charlie Rivel.

 

Salvador Estalella fou regidor de l’Ajuntament de Cubelles en diversos períodes. Del 1961 al 1967 va formar part de la comissió de festes i entre el 1974 i el 1979 va ser el regidor de festes. També va formar part de la primera legislatura del règim actual, del 1979 al 1983, com a membre de la candidatura independent liderada per Joan Fernàndez.

 

Professionalment va treballar a la Pirel·li i es va dedicar a la pagesia, l'ofici amb el qual sempre es va identificar, que el va portar a tenir una parada al mercat i a obrir una botiga al carrer de Víctor Balaguer amb la seva dona, Roser Giralt, també de família pagesa.

 

Més recentment va rebre el Pàmpol de la Verema l’any 2007 i el títol de banderer dels Tres Tombs l’any 2015. El 2017 va pronunciar el pregó de la Festa Major.

 

Salvador Estalella també va ser patró de la Fundació Estapé, membre del consell parroquial, soci de l’Aliança i els Amics del Castell i un membre actiu del Grup de Teatre del Casal de Cultura i del Voluntariat per la Llengua.

 

Implicat plenament amb la cultura local

Salvador Estalella va estar implicat de ple amb la cultural local. Apassionat del teatre va col·laborar activament al Grup de Teatre del Casal de Cultura. Va actuar en múltiples ocasions formant part del repartiment d’obres i lectures com ara a “Camins d’aigua” (23 d’abril de 2009) o Llegenda de Sant Jordi en el segle XXI' (21 d’abril de 2021), amb textos adaptats de Montse Lago. Així com a en diverses representacions dels ‘Pastorets’ de Folch i Torres o en l’espectacle "Tot un món 1" que es va estrenar el 27 de juliol de 2012 com a acte d’obertura de la Festa Major Petita. Va repetir la seva col·laboració posant la seva veu a l’espectacle multimèdia 'Tot un Món 2’ el 30 de juny de 2018.  

Entre d’altres coses, també va posar la veu als poemes del concurs literari Víctor Alari que dins les 26 edicions del concurs ha rebut les col·laboracions del Grup de Teatre del Casal de Cultura. Una de les darreres intervencions va ser en el programa especial dedicat als 25 anys del concurs que es va emetre l’estiu del 2021. La seva veu és protagonista dels poemes premiats ‘Nit apassionada de Montserrat Lago, menció especial de la 9a edició dels Víctor Alari i ‘Amant Àuria de sol’ de Diana Curtó Daufí, segon premi de l’11ena edició.

 

 

 

Salvador Estalella va estar vinculat com a voluntari del programa lingüístic Voluntariat per la Llengua. En una de les seves estades a la tertúlia dins el programa Fem País de Ràdio Cubelles, Estalella va apropar els seus records d’infantesa. En aquella ocasió recordava com eren les joguines amb les que havia jugat de petit i l’arribada dels primers reis a Cubelles.

Va col·laborar en diversos espais de Ràdio Cubelles com ara el programa República del Salvador i va ser protagonista d’algun dels capítols dels espais radiofònics Veïns i Retalls de Temps, presentats per Josep Lluis Villanueva o del programa Can Seixanta que condueix Joan Vidal, president del Grup d’Estudis Cubellencs 'Amics del Castell'. Escoltem una de les seves intervencions al programa República del salvador.

 

Ràdio Cubelles dedicarà aquest cap de setmana un programa especial per retre-li homenatge i recuperarà una entrevista de Salvador Estalella com a pregoner de la Festa Major del 2017. A banda recuperarà els dos poemes als que Estalella hi va posar la veu en l'especial dedicat als 25 anys del concurs.

 

L'especial es podrà escoltar el dissabte a les 17h i el diumenge en repetició a les 12:00h.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles