Convocats els premis de periodisme i investigació comarcals Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda

7 de febrer de 2023


El Consell Comarcal premia cada dos anys 5 modalitats de periodisme i investigació amb un total de 9.000 euros. Ràdio Cubelles va guanyar l'edició anterior en categoria audiovisual amb el programa "Història de les eleccions municipals".

L’Escola Superior Politècnica Universitària de Vilanova i la Geltrú ha acollit aquest dijous passat la presentació dels XXIV Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal que convoca el Consell Comarcal del Garraf. 

 

Robert Monzonis, conseller delegat de cultura, va obrir l’acte destacant que “amb aquests premis el Consell Comarcal del Garraf fa un reconeixement al talent periodístic i d’investigació i dona suport a aquelles persones, què amb els seus treballs sobre el Garraf, promocionen i donen a conèixer el territori”.

 

El conseller també va recordar que els premis compten amb la col·laboració de l'Associació de Periodistes del Garraf, l'Associació d'Amics del la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Servei Educatiu del Garraf, “tres entitats, implicades en la cultura i la comunicació, que participen en l’organització des de l’any 2014”.

 

Laura Marin, vicepresidenta de l’Associació de Periodistes del Garraf, va agrair la convocatòria d’aquests premis que “posen en valor la tasca dels periodistes locals que exporten la imatge de la comarca i, sobre tot, reconeixen la tasca d’un col·lectiu que en un moment molt complicat necessiten el suport de les administracions”. Marin també va assenyalar que la pandèmia va posar en valor la importància del periodisme local: “quan totes les informacions marcaven la globalitat, al final el que buscava el lector era la notícia de la proximitat i en aquell moment és quan ha marcat territori la premsa local, i esperem que aquests premis permetin continuar alimentant aquest sector”.

 

Tot seguit, Marijó Riba, presidenta de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Víctor Balaguer, va recordar l'Albert Virella i Bloda, “una figura de la historiografia local que mereixia un reconeixement amb alguna activitat que portés el seu nom”. Riba també va ressaltar la importància de la història, de “conèixer el nus del passat per encarar bé el futur”, i va animar a totes les persones que fan investigació i recerca de ciutat i comarca a participar en la convocatòria.

 

Per la seva part, Joana Carbonell, coordinadora del Servei Educatiu del Garraf i directora del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf, va agrair aquests premis que “posen en valor tota la feina que es fa des dels centres de secundària, el treball que fa el professorat, l’alumnat i les famílies”. També va recalcar que “aquests premis potencien les bones pràctiques dels treballs de recerca i donar-li visibilitat és molt important”.

 

A continuació, Anna Poch, periodista dels informatius de TV3 va agrair a tots els que fan possible aquests premis perquè “la nostra feina no ens la reconeixen gaire, sempre va bé que un premi, i a més al periodisme local, tingui aquest reconeixement” i també va agrair i felicitar a tots els mitjans que van treballar en la pandèmia, “perquè és cert que en aquesta etapa tan complicada que vam viure, el periodisme proximitat s’ha posat molt en valor i ha estat molt necessari”.

 

En aquest sentit, la periodista va afirmar que “les coses pròximes són les que més connecten amb la gent i no vull posar l’etiqueta de periodisme local, perquè el periodisme és periodisme, i la importància del periodisme és molta en un moment que tenim Twitter i estem competint amb persones que emeten opinió i no informació”. Finalment va animar a tots els i les periodistes a participar en la convocatòria perquè “quanta més participació tinguin aquests premis, més qualitat tindran els premiats”.

 

Ràdio Cubelles, guanyadora el 2021

El programa de Ràdio Cubelles Història de les eleccions municipals de Cubelles (1979-2019), escrit i presentat per Pau Ramon i Lolo Garcia, es va endur el premi de l'edició anterior en categoria audiovisual.

 

5 modalitats, 9.000 euros en premis

Els premis de periodisme i investigació comarcal contemplen cinc modalitats de treballs sobre el Garraf: periodisme escrit, periodisme audiovisual, periodisme gràfic a través d’un beca de fotoperiodisme, investigació comarcal i investigació de batxillerat, i estan dotats d’un total de 9.000 euros.

 

Premis Eugeni Molero de periodisme

  • Periodisme escrit. Poden optar a aquest premi els articles i reportatges relacionats amb la comarca del Garraf, publicats a la premsa en format imprès o digital, o en portals o blogs d’Internet. Dotació: 2.000 €.
  • Periodisme audiovisual (ràdio i televisió). Poden optar a aquest premi els reportatges, programes i vídeos relacionats amb la comarca del Garraf, que s’hagin enregistrat i emès per ràdio i televisió, o en portals o blogs d’Internet. Dotació: 2.000 €.
  • Beca de fotoperiodisme. La convocatòria s’adreça a fotoperiodistes que visquin i/o treballin al Garraf. La proposta fotogràfica ha d’estar relacionada amb un tema polític, cultural, econòmic o social de la comarca del Garraf. Dotació: 2.000 €, més exposició.

Premis d'Investigació Albert Virella i Bloda

  • Investigació. Poden optar a aquest premi estudis, investigacions i treballs de recerca sobre aspectes socials, culturals i històrics, artístics, econòmics, sociològics, literaris, etc. de la comarca del Garraf. Els treballs han de ser originals, inèdits, no publicats ni premiats. Dotació: 2.000 €, més publicació.
  • Investigació per a estudiants de batxillerat. Poden optar a aquest premi estudis, investigacions i treballs de recerca sobre aspectes científics, socials, culturals i històrics, artístics, econòmics, sociològics, literaris, etc., relacionats amb la comarca del Garraf. Els treballs han d’estar realitzats exclusivament per alumnes de batxillerat dels centres educatius de la comarca que imparteixen aquests estudis, i han de ser originals, inèdits, no publicats ni premiats. Dotació: 1.000 € (600 € per l'alumne i 400 € pel centre educatiu)

Els treballs en totes les modalitats es poden presentar des d’avui i fins el 12 d’abril de 2023. Aquí es poden descarregar les bases dels premis, la inscripció dels treballs de les tres modalitats de periodisme es pot fer a través d'aquest formulari en línia. Els treballs d’investigació comarcal s’han de lliurar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell Comarcal del Garraf, i els treballs d’investigació de batxillerat s’han de lliurar a la seu del Servei Educatiu del Garraf.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles