Continua la programació virtual d'agost dels 'Amics del Castell'

19 d'agost de 2021


L'entitat oferirà el dimecres 25 d'agost una entrevista a Maria Pedro, àvia centenària de Cubelles a càrrec del periodista, Lolo Garcia; i l'historiador, Joan Vidal

Joan Vidal, president del GEC 'Amics del Castell'

 

El Grup d'Estudis Cubellencs 'Amics del Castell' continua la seva programació virtual corresponen al mes d'agost. Així, el proper dimecres 25 d'agost s'oferirà una entrevista a Maria Pedro, àvia centenària de Cubelles a càrrec del periodista, Lolo Garcia i l'historiador, Joan Vidal. De fet, el dia 6 d’agost passat se celebrava el centenari de Maria Pedro Aviñó (Cubelles, 1921), persona entranyable de la nostra vila, amb una memòria prodigiosa i col·laboradora del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell, del qual en va ser sòcia des del primer moment. Amb motiu de l’efemèride, una representació de la junta directiva de l’entitat va desplaçar-se fins al seu domicili per felicitar-la pel seu aniversari i fer-li arribar un ram de flors i una targeta en agraïment pel seu suport al GEC. Coincidint amb els seus 100 anys, presentem una entrevista a càrrec de Lolo Garcia i Joan Vidal on Maria Pedro, també coneguda popularment com a Maria fuster per l’ofici familiar, rememora algunes interessants vivències personals i ens atansa l’evolució de Cubelles al llarg del darrer segle. Els seus records personals han estat, sovint, font d’informació de molts treballs històrics publicats a Cubelles.

 

D'altra banda, des del passat dimecres 11 d'agost, a partir de les 11.00 h. es pot consultar una exposició fotogràfica recuperada de la 'Festa Major de 1984 en homenatge a la gent gran'. Aquell any, el programa de la Festa Major oferia diversos actes dedicats a homenatjar la pagesia. És per això que el programa de festes contenia diversos articles referents al tema i el convidat a fer el pregó va ser el vendrellenc Josep Vidal (Pep Jai), de la Unió de Pagesos. I, sobretot, el 16 d’agost, la Comissió de Jubilats i Pensionistes de la vila va organitzar un acte dedicat als pagesos més grans. La majoria d’imatges que oferim corresponen a aquest homenatge als nostres avis però també hi ha una mostra de l’actuació dels balls populars (llavors encara forans, excepte gegants i capgrossos), el 14 d’agost, així com alguna imatge del pregoner. Aquest recull fotogràfic pertany a l’Arxiu Municipal de Cubelles però no consta qui va realitzar el reportatge.

 

També la programació dels 'Amics del Castell' va oferir el dissabte, 14 d'agost un programa especial radiofònic Can Seixanta de Ràdio Cubelles sobre 'Les festes majors de Cubelles al principi de cada dècada (1941-2021). L'espai realitzat i presentat per Joan Vidal, amb Cinto Bel al control de so tracta en aquesta ocasió de les festa major del nostre municipi, al començament de cada dècada, agafant des de 1941 fins a l’actual edició, o sigui, els anys que acaben amb el número u. Es repassaran els principals actes de cadascun d’aquests anys, les novetats que s’anaven introduint i, en definitiva, s’explicarà l’evolució de la festa. Els comentaris es complementaran, com és habitual a Can Seixanta, amb cançons (normalment són de tots els estils i èpoques). En aquesta ocasió, en consonància amb el tema, sonarà l’àlbum de La Trinca que porta per títol Festa Major, editat el 1970. El programa també es va tornar a emetre el dimecres 18 d’agost a les 7 de la tarda. I va quedar disponible a la web de l’emissora (Ràdio Cubelles a la carta: radiocubelles.cat) i a les xarxes socials dels 'Amics del Castell'.

 

A banda, el dimecres 18 d'agost, a partir de les 11.00 h. l'entitat va publicar al seu blog la separata de la Festa Major de Cubelles de 2013: Miscel·lània cubellenca de Festa Major, de diversos autors. I és que el GEC Amics del Castell s’encarregà, com cada any, de realitzar la separata del programa de Festa Major de 2013, que després es va editar en forma de quadern i va ser presentat el 6 de desembre d’aquell any a la rectoria. Amb el títol de Miscel·lània Cubellenca de Festa Major, el treball d’aquella edició constava de quatre articles: “Festa Major de 1963: 50 anys de l’homenatge a Charlie Rivel”, amb textos de Joan Vidal i fotos d’Antoni Pineda; “El pregó de festes i els seus protagonistes”, de Núria Fonoll Carbonell; “Programes de festa i història local: Una llarga i profitosa relació”, de Núria Jané Orpí, i “La Festa Major de Cubelles en el primer terç del segle XX”, de Joan Vidal. La portada va ser un muntatge de Josep Vidal López.


 • Maria Pedro amb integrants dels Amics del Castell de Cubelles.jpg
 • cartell festa major de Cubelles-Amics del Castell.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles