Col·locada la llamborda en record de Luis Camacho Ferre, mort als camps nazis

31 de gener de 2022


L'acte ha comptat amb el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro.

Parlaments de l'acte de col·locació de la llamborda Stolperstine en record de Luis Camacho Ferre, mort als camps nazis.

 

Dani Pèrez, regidor de Memòria Històrica

Enric Garriga, portaveu de l'Associació Buchenwald

Lolo Garcia, membre del GEC Amics del Castell

Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic

Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles

 

 

Cubelles ha homenatjat aquest dissabte la memòria de Luis Camacho Ferre, qui va viure a Cubelles d'infant i va morir al camp nazi de Ternberg. En el context del Dia Internacional de l'Holocaust (27 de gener), l'Ajuntament ha col·locat una llamborda Stolperstine al carrer de la Pau número 3, l'antic carrer dels Horts on va viure Camacho en el seu pas per la vila. D'aquesta manera, Cubelles ja ret homenatge permanent a dues de les víctimes locals dels nazis, tant a Josep Agustí al carrer de Sant Antoni com a Luis Camacho al carrer de la Pau, i ha encarregat una tercera llamborda per a Romà Busquets, cubellenc que, segons les últimes investigacions del GEC Amics del Castell, també va morir als camps d'extermini.

 

L'acte ha comptat amb la participació de Vicenç Villatoro, el director del Memorial Democràtic, l'entitat que actualment gestiona les peticions d'aquests homenatges en memòria dels qui van morir en mans dels nazis. En l'acte també hi ha intervingut l'alcaldessa Rosa Fonoll i el regidor de Memòria Històrica, Dani Pèrez, així com Enric Garriga de l'Associació Buchenwald i Lolo Garcia, membre del GEC Amics del Castell. També ha comptat amb la col·laboració del Cor l'Espiga i els Castellers del Foix.

 

Les Stolpersteine són un projecte impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig l’any 1995 i que consisteix en la col·locació d’unes llambordes coronades per una placa amb el nom i les principals dades de la víctima del nazisme, que se situen just al davant de la seva casa de naixement o residència i ubicades directament al terra, de manera que qualsevol que vulgui llegir la inscripció hagi d’inclinar-se per veure-la en senyal de respecte.

 

Qui va ser Luis Camacho Ferre? (text del GEC Amics del Castell)

Va néixer a Cubelles el 27 de novembre de 1914 després que la seva família, originària de la província d’Almeria, s’hi hagués instal·lat per raons de treball. El seu pare, Luis Camacho Pérez, carrabiner de professió, va ser destinat al quarter del cos de Cubelles. Vivien al carrer de l’Or, número 5 (actual carrer de la Pau). El pas dels Camacho per Cubelles va ser breu ja que el 21 de maig de 1917 el pare ja havia estat traslladat a la 2a Companyia del cos de carrabiners a Badalona. Després va ser destinat a Almeria i  allà el jove Luis va prendre consciència de classe i es va adherir al comunisme fins al punt que es va fer tatuar la falç i el martell. Amb el cop d’estat feixista, Luis i el seu germà José es van allistar voluntaris com a guàrdies d’assalt, cos policial fidel a la República que el desembre de 1936 va derivar en Cos de Seguretat Interior. L’1 de maig de 1938 fou ascendit a caporal. Entre les seves destinacions conegudes hi figura la de Guadix, al vessant nord de Sierra Nevada, a Granada. Camacho va participar a la batalla de l’Ebre↑  i després es va exiliar a França, segurament formant part d’alguna de les Companyies o Batallons de Treballadors Estrangers fornides per republicans als camps de refugiats i que es van dedicar a reforçar, sota comandament militar, les defenses de la frontera francesa amb Alemanya i Bèlgica. La majoria dels seus integrants foren detinguts per l’exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial i internats a camps de presoners, com a pas previ al seu trasllat als camps nazis. En Luis Camacho va ingressar a la presó de la localitat francesa d’Ambroise i, d’allà, sortiria en tren el 9 de setembre de 1941 cap a Salzburg (Àustria), d’on seria deportat a Mauthausen l’11 de setembre de 1941, tot just sis mesos després de la mort de l’altre cubellenc, Josep Agustí↑, de manera que no arribarien a coincidir al camp. Malgrat que no consta la data, de Mauthausen va ser traslladat al grup de treball depenent de Ternberg, dedicat a la indústria d’armament que s’encarregava de bastir l’exèrcit nazi i a la construcció d’una central elèctrica.

 

Luis Camacho va morir el 30 de maig de 1944 víctima, oficialment, d’una pneumònia diftèrica gairebé tres anys després de la seva deportació i un any abans de l’alliberament del camp. Segurament que el decés es va produir a Ternberg –malgrat que no es pot descartar El seu record perdura al monument a les víctimes de la deportació als camps nazis, inaugurat a Vilanova i la Geltrú el 26 de desembre de 2001 a la plaça de la Peixateria, i des d’ara també al carrer de la Pau, mercès a aquesta llamborda Stolpersteine contra l’horror del nazisme.

 


 • ACTE LUIS CAMACHO LLAMBORDA (1).jpeg
 • ACTE LUIS CAMACHO LLAMBORDA (2).jpeg
 • ACTE LUIS CAMACHO LLAMBORDA (3).jpeg
 • ACTE LUIS CAMACHO LLAMBORDA.JPG
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles