La Campanya 'Adeu plàstics' apropa la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema, l’ús dels plàstics que només fem servir una vegada i després llencem

16 de maig de 2022


La Mancomunitat Penedès Garraf, amb la col·laboració de l'Ajuntament han dut a terme accions de sensibilització amb tallers a les escoles i un punt informatiu al mercat

Josep Maria Hugué, regidor de Medi Ambient

 

La campanya, que s'està desenvolupant aquest mes de maig, inclou diferents accions com ara punts informatius i activitats a centres educatius per conscienciar sobre la problemàtica que generen pel medi ambient i l’ecosistema, l’ús dels plàstics que només fem servir una vegada i després llencem. Per exemple, durant aquesta primera quinzena de maig s'estan realitzant en els centres educatius el taller Zero plàstics a l’esmorzar, per acostar la campanya en els infants i joves del municipi. També s'ha habilitat durant els divendres  6 i 13 de maig un punt informatiu a la plaça del Mercat, de 10.00 a 13.00 h. des d'on qui volgués tenia la possibilitat de prendre part en jocs i reptes al voltant de la temàtica i rebre una ampolla reutilitzable com a obsequi per la seva participació. 

 

A més, el Centre Social Joan Roig i Piera va acollir dijous dia 12 de maig un taller per fer un embolcall per a l'entrepà reutilitzable dins la campanya 'Adéu als plàstics' que ofereix aquest mes de maig l'Ajuntament de Cubelles i la Mancomunitat Penedès-Garraf. Els participants del taller impartit per Cristina Morte de la Fundació Solidança, ha consistit en la confecció amb materials reciclables d'un boc’n roll, una peça per embolicar entrepans i peces de fruita formada de tèxtil de cotó i polièster per una cara i per l’altra de plàstic reciclable i molt resistent.

 

A banda d'això, la campanya s'ha traslladat a les xarxes socials de l’Ajuntament mitjançant la campanya digital Plàs-tic, en què s’anima a la ciutadania a acabar amb el “tic d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que generem. Els missatges de la campanya, se centren en frases que sovint s'utilitzen a petita escala per disculpar el fet d’utilitzar materials d’un sol ús, i mitjançant aquest tòpics ens mostra les conseqüències ambientals que es produeixen a gran escala de la suma de petites decisions individuals.

 

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

 

Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària.

 

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles