La plataforma SOS Plana Litoral en contra de la implantació d'una Plataforma logística i del futur càmping de Mas Guineu

10 d'agost de 2023


El col·lectiu sol·licita poder intervenir al ple d'aquest divendres 11 d'agost i convoca a les 17:00 h. una concentració prèvia a la sessió en defensa dels darrers espais naturals del litoral davant l'OPIC de Cubelles

La plataforma SOS Plana Litoral ha sol·licitat intervenir en el ple extraordinari d'aquest divendres 11 d'agost a les 17:30h. per defensar, d'una banda, el patrimoni històric i natural dels terrenys dels antics terrenys de la tèrmica en els quals es vol tirar endavant la proposta d'implantació d'una Plataforma logística. I, de l'altra, volen pronunciar-se sobre un segon projecte, el del futur càmping de Mas Guineu.

 

En una roda de premsa convocada aquest dimecres 9 d'agost, la nova plataforma SOS Plana Litoral, integrada per Arba Litoral Cubelles, APMA, Actiu Art, i Geven Group Ecologista del Vendrell i Baix Penedès ha anunciat "estar en contra d'aquests dos projectes, la Plataforma logística i el futur càmping de Mas Guineu" que diuen "afectaran a la plana litoral".

 

En el cas dels futurs usos dels terrenys de l'antiga tèrmica, Oriol Millán, membre d'Arba Litoral ha dit que SOS Plana Litoral està en contra del projecte d'instal·lació "d'una plataforma logística amb camions" perquè consideren provocarà un "augment de les emissions contaminants" i critiquen que el govern vulgui portar a terme l'aprovació inicial en el ple extraordinari d'aquest divendres "sense un estudi de l'impacte ambiental que suposarà la seva implantació".

Des d'Arba, Xavi Coll, per la seva banda, també reclamen a l'administració local que faci "una avaluació ambiental estratègica i defensi els interessos del municipi per davant dels d'Endesa, propietària anterior dels terrenys, l'andorrana OUA, redactora del projecte de la plataforma o PROMOCISA, que apunten "sembla és la propietària actual dels terrenys". Des del col·lectiu sol·liciten al govern que "anul·li l'aprovació inicial que es vol tirar endavant en el ple extraordinari d'aquest divendres 11 d'agost".

L'entitat va participar de la presentació del projecte logístic i va preguntar aleshores si s'havia seguit el procediment d'avaluació ambiental i si es disposava d'un estudi estratègic ambiental. Segons ha explicat Xavi Coll amb "la resposta rebuda en aquell moment es reconeix que no el tenen perquè van dir que no era necessari fer aquesta avaluació ambiental". En aquest sentit, no entenen que el govern vulgui tirar endavant aquest projecte i que "es faci amb tanta nocturnitat, fent-ho ràpid i voler-ho aprovar en un ple extraordinari un divendres 11 d'agost a les 17:30 h., quan causalment hi ha l'Assaig general de l'ABP, acte de la Festa Major".

Pel que fa a la construcció d'un càmping de luxe a Mas Guineu, la plataforma SOS Plana Litoral també hi està en contra perquè expliquen que "aquest terreny alberga un patrimoni natural i històric important perquè hi ha la darrera població d'alzines carrasques de Cubelles i disposa de construccions de pedra seca (que són patrimoni de la humanitat)". Durant la roda de premsa, en el seu torn de paraula, Jaume Marsé, president de l'Agrupació per a la Defensa Forestal del Garraf (ADFG) ha criticat "les mancances democràtiques per part del govern de voler aprovar al mes d'agost temes urbanístics importants i polèmics com aquests". L'Agrupació per a la Defensa Forestal del Garraf (ADFG) tampoc entén per què no han estat notificats sobre aquest projecte quan aquest col·lectiu diu va participar al 2017 en el projecte del càmping de Mas Guineu en la seva aprovació inicial.  A banda, Jaume Marsé diu que "el Pla General (PGOUM) actual és de l'any 1993 i està desfasat". Això ha afegit "és una il·legalitat absoluta i no té una avaluació general ambiental ni tampoc no compleix l'article de la llei d'Urbanisme que diu que el PGOUM ha de ser sostenible".

 

Concentració de la plataforma

Anuncien que es concentraran aquest divendres a les 17:00h. davant de l'OPIC abans de l'inici del ple. Arba litoral ja ha sol·licitat per instància a l'Ajuntament que "abandoni les polítiques antigues de degradació del litoral català i medi ambient". Demana que "aprofiti l'oportunitat que té ara de restaurar l'espai dels antics terrenys de la tèrmica per contribuir a la millora dels ecosistemes naturals de Cubelles i Catalunya". Entre les peticions d'Arba també sol·liciten al consistori que "doni valor als principis que inspiren la Directiva 92/43/CEE, del Consell de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres la Llei42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, la Llei 16/2017, de l'1 d'agost, del canvi climàtic i la Llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral". En la seva petició, l'entitat vol que se suspengui immediatament tota iniciativa, tramitació o qüestió relacionada amb la promoció, aprovació o construcció d’un parc logístic en aquests terrenys que consideren "de valor ecològic incalculable i estratègicament situats des del punt de vista de la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat". I per això, demanen a l'Ajuntament que "doni el valor real al patrimoni natural i la biodiversitat". 

 

 

 

 


 • 100823 MEMBRES PLATAFORMA SOS Plana Litoral.jpg
 • Concentració SOS arba litoral.jpg
 • ALCALDESSA RESPON
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • canal you tube
 • col·labora
 • Butlletins correu
 • des de 1981
 • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • història eleccions 1970-2019
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles