Aprovada inicialment la transformació dels sòls de l'antiga central tèrmica per a la instal·lació d'una plataforma logística

17 d'agost de 2023


La sessió també tira endavant l'aprovació provisionalment del Pla Especial Urbanístic pel càmping de Mas Guineu, el Pla Especial Urbanístic del sector de l’institut Les Vinyes i la modificació del pressupost general per un import de 651.000€

Els primers tràmits que es portaven a ple per tirar endavant la futura implantació dels projectes del càmping de Mas Guineu i la plataforma logística van generar diversos moments de debat i de protesta durant la celebració del ple extraordinari de divendres, 11 d'agost. 

 

Un grup d'activistes de la nova plataforma SOS Plana Litoral va concentrar-se prèviament a la celebració de la sessió en motiu de protesta denunciant "un creixement insostenible en un entorn degradat per polítiques urbanístiques especuladores". Després, van entrar a la sala de plens i dos dels seus portaveus, Oriol Millán i Xavier Coll, van poder expressar-se, prèvia sol·licitud a la celebració del ple.

 

El ple va aprovar inicialment la transformació dels sòls de l'antiga central tèrmica per a la instal·lació d'una plataforma logística. La sessió també va tirar endavant l'aprovació provisionalment del Pla Especial Urbanístic pel càmping de Mas Guineu, el Pla Especial Urbanístic del sector de l’institut Les Vinyes i la modificació del pressupost general per un import de 651.000€.

Aprovat provisionalment el PEU per a la implantació d’un càmping a la finca Mas Guineu

Pel que fa a l'aprovació provisional del  PEU (Pla Especial Urbanístic) per a la implantació d’un càmping a la finca Mas Guineu, l'acord va tirar endavant amb l'abstenció de la CUP Cubelles.  L’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, va obrir el punt explicant els antecedents del projecte. "L'1 d'octubre del 2016, la societat Vilanova Parc va presentar el projecte per instaurar el càmping a la zona de Mas Guineu. Aquesta proposta va ser benvinguda  pel govern ja que suposava la creació de 100 llocs directes, a banda dels indirectes". També va apuntar Fonoll, "pels tributs i per l'impacte econòmic que això suposaria per a la població". L'alcaldessa va afegir que "al gener del 2018 es va aprovar inicialment el pla Especial Urbanístic per junta de govern". I que posteriorment, "la Generalitat va acordar una moratòria de suspensió i tramitació d'aquest tipus de plans especials i de llicències d'activitats de càmping mentre no es regulés amb la redacció d'un Pla urbanístic que regulés activitats de càmping, amb sòl no urbanitzable".

 

Tot seguit, el regidor de la CUP, Dani Pérez va explicar l’abstenció del seu partit en aquest punt. El motiu d'aquesta postura va dir el regidor cupaire és que "l'assemblea local està dividida en aquest tema", però es van mostrar "convençuts que aquest projecte s'aturarà". Això no vol dir que més endavant canviïn el seu vot, va afegir Dani Pérez.

La regidora d’ERC, Ester Soler, va assenyalar que s’hauria d’haver fet una presentació pública del projecte i així s’hagués vist que aquest s’ha anat modificant en diverses ocasions, adaptant-se a les lleis pertinents. També va manifestar estar-hi d’acord "perquè es tracta d’un projecte sostenible que, a més, generarà llocs de treball".

La regidora, Juani Navarrete, del PP va motivar el vot favorable del seu partit perquè consideren "un projecte positiu per Cubelles".

Jorge Mena, regidor de Vox en la seva explicació de vot va explicar el recolzament del seu partit al projecte perquè consideren "el projecte ajudarà a transformar el municipi, donant oportunitats de desenvolupament".

Des de Junts per Cubelles, el regidor Robert Monzonis considera que el projecte del càmping de Mas Guineu "és un impacte positiu pel municipi", però, apunta que "calen algunes actuacions paral·leles en matèria de mobilitat, així com assegurar la rehabilitació de la masia Mas Guineu com a complement del càmping".

 

Arturo Carrillo del PSC va respondre a la petició d'ERC pel que fa a la petició que "el projecte no ha estat comunicat degudament a la ciutadania". I ha dit que "s’agafa el compromís de fer-ho tant amb aquests com en projectes futurs".

 

Oriol Millán d’Arba Litoral i membre de la nova Platagorma SOS Plana Litoral, en nom de Jaume Marsé d’APMA Garraf que no va poder pronunciar-se al ple, va titllar de “perversió” que s’hagi realitzat la sessió extraordinària durant les vacances d’agost i en plena Festa Major. En el seu discurs va alertar que "el 99% del seu litoral ja està urbanitzat". I va criticar que "es volgués aprovar el projecte del càmping basant-se en un POUM del 93 que està desfasat i no té una avaluació ambiental correcte". Durant la seva exposició va donar dades al respecte i va dir que "aquest terreny alberga un patrimoni natural i històric important perquè hi ha la darrera població d'alzines carrasques de Cubelles i disposa de construccions de pedra seca (que són patrimoni de la humanitat)". A banda, va detallar com pot afectar també aquesta actuació a la fauna existent a la zona.


Aprovat provisionalment el PEU del sector de l'Institut Les Vinyes

El ple va aprovar provisionalment, per unanimitat, el Pla Especial Urbanístic del sector Institut Les Vinyes. Carme López, secretaria de la Corporació va explicar els acords a l’inici d’aquest punt.

 

El regidor Dani Pérez de la CUP, que va votar a favor, va demanar que "l’exemple de l’Institut Les Vinyes servís com a mostra del que no s’ha de fer en política municipal".

Per la seva banda, Juani Navarrete del PP tot i votar a favor va "retreure a la resta de grups polítics que cap d’ells "presentés cap al·legació als pressupostos de la Generalitat" i sí, diu, "ho va fer el seu partit que no tenia representació municipal aleshores".

 

Des d’ERC, Ester Soler, que va ser regidora d'Ensenyament en la legislatura anterior, demanava "explicacions de quin és el pas següent un cop aprovat aquest punt".

 

Robert Monzonis de Junts per Cubelles "agraïa la resolució davant els dubtes que el seu partit tenia pel que fa al risc d’inundabilitat" i també "en quan a la construcció dels habitatges del costat de l’Institut". I celebrava que "dels 99 pisos projectats, 30 siguin de protecció oficial". 

L’alcaldessa, Rosa Fonoll, va respondre a la responsable d’ERC apuntant que "els acords ja indiquen els propers passos a seguir" i que "el més important és que el govern d’ERC inclogui el projecte als pressupostos de la Generalitat". La regidora Ester Soler d'ERC va preguntar aleshores "sí l’Ajuntament ja havia signar el conveni amb la Generalitat".

 

Sobre això, la regidora del PSC Renata Bedós va assenyalar que "havia demanat una reunió amb el nou delegat territorial per saber quan s’inclourà la partida al pressupost de la Generalitat" i que esperaven que "fos al 2024 amb l’execució de l'edifici al 2025". I va convidar a "treballar en el projecte" tant a l’ex regidora d’Ensenyament ERC, Ester Soler, com a la resta de companys.

 

Aprovada la modificació del PGOUM per a la transformació dels sòls de la Central Tèrmica de Cubelles

La modificació puntual del PGOUM (Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal) per a la transformació dels sòls de la Central Tèrmica de Cubelles ha rebut el suport necessari, amb l'abstenció d'ERC Cubelles, i el vot contrari de la CUP Cubelles. Aquest punt es va encetar amb les explicacions per part de l’alcaldessa de Cubelles Rosa Fonoll qui va apuntar que "el que plantejava la sessió és una modificació de la qualificació del sòl anteriorment energètic que passarà a ser industrial i logístic donat que el planejament vigent ha quedat obsolet". També explicava que "el document disposava d'una avaluació ambiental i un estudi d'impacte i d'integració paisatgístic dins el seu expedient".

El regidor de la CUP, Dani Pérez, va demanar al govern que "retirés el punt per presentar-lo amb més calma" donat deia "el projecte no disposa d’un estudi mediambiental" i demanava que "no s’enganyés a la ciutadania". A banda, va criticar que "la presentació de la plataforma es fés de pressa i corrents anunciada a 24 hores abans" i a vigília de la Festa Major Petita. També va alertar al govern que "el projecte no és sostenible davant el canvi climàtic" i afegia que "el govern havia donat dades falses del desenvolupament econòmic d’aquesta activitat". A tot això, considerava que "falta un estudi de mobilitat" que deia "no s’ha inclòs perquè seria negatiu".

Des d’ERC, Ester Soler van manifestar que "el canvi en la requalificació dels sòls dels terrenys de l'antiga tèrmica per generar en riquesa, no els semblava malament", però van alertar al govern que "estaran a sobre del projecte final que després s’hi faci".

Robert Monzonis de Junts per Cubelles va dir que "al marge del projecte final" sí que consideraven "necessari la requalificació dels terrenys".

Des de Vox també van considerar encertat el projecte de la plataforma logística que apunten "donarà feina al municipi".

Respecte als informes reclamats l’arquitecte municipal, Antoni Guillamón, va assegurar que "no és obligatori l'estudi ambiental estratègic, aplicant la llei d’urbanisme vigent a Catalunya", però que "de totes maneres són digilents i que demanaran aquests informes a la Generalitat perquè informi ja que són ells l’òrgan competent".

Xavier Coll d’Arba Litoral va parlar en nom de la recent creada plataforma SOS Plana Litoral, prèvia sol·licitud formal. Durant la seva explicació, a banda de donar diversos arguments sobre la importància de conservació de la Plana Litoral, també va explicar el per què estan en contra del projecte. Coll va insistir que "cal complir amb les diferents directives europees i lleis catalanes".

 

Finalment, el ple extraordinari va aprovar, amb l'abstenció del PP Cubelles, la modificació del pressupost general per un import de 651.000€.
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles