La Festa del Peix Senzill reivindica la cuina més genuïna

2 de novembre de 2021


El peix senzill va ser protagonista del sopar que va tenir lloc el 28 d'octubre i en el què hi va prendre part el restaurant El Peixet de Cubelles. Durant el col·loqui realitzat durant la jornada es va debatre sobre el valor i les característiques de determinades espècies del nostre litoral

La presidenta de l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf, Rosa Huguet, i l'ex-patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Miquel Illa, van ser els encarregats d'obrir la sessió del sopar del peix senzill, celebrada el dijous 28 d'octubre, i que va comptar amb un posterior col·loqui molt participatiu que va centrar-se en el valor del peix senzill i la seva adaptació a les noves tendències culinàries i els hàbits de consum. Sergi de Meià, president de l'Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronómica; Josep Maria Matas, gastrònom, i Francesc Murgadas, biòleg, van debatre de manera molt distesa i van reivindicar aquell receptari tradicional que té en compte peixos com el sorell, el moll, la sardina, la pelaia o la bròtola, entre molts d'altres. També s'hi va referir el cuiner Xavier Mestres en el preàmbul del sopar, quan va suggerir que la cuina de tota la vida pot festejar amb la modernitat.

 

El còctel Origen Garraf, inspirat en la flora i les aromes del massís del Garraf, obria el repertori enogastronòmic de la nit del Peix Senzill. L'acompanyaven uns estics de garum i un alfajor mariner de bròtola i cranc, presentats per l'Escola d'Hostaleria de Sitges. 

 

A l'hora de sopar, el menú proposava un escabetx de sorell amb una sopeta freda de pinyons i raïm (Finca Mas Solers, de Sant Pere de Ribes); un carpaccio d'emperador fumat amb vinagreta de mostassa a l'antiga i pa amb tomàquet reconstruït amb brots de mostassa (El Peixet, de Cubelles); sopa blanca de besuc (Fragata, de Sitges); textures de molls, parmentier cítrica, gremolata marina i verduretes adobades (La Daurada, de Vilanova i la Geltrú) i asmarris de carbassa i sardina amb llenties de tardor (La Cucanya, de Vilanova i la Geltrú). La mateixa Escola d'Hostaleria de Sitges aportava les postres, amb un semi fred amb malvasia acompanyat d’un crumble de romaní i farigola.

 

Per si fos poc, un grup d'elaboradors de Vins del Massís del Garraf (DO Penedès) van presentar una selecció de productes que maridaven amb cadascun dels plats. Van ser els cellers Torre del Veguer, Vega de Ribes, Cuscó Berga, Vins de Foresta, Puig Batet i Hospital de Sitges.

 

La festa va comptar amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Vilanova, l'Institut Joan R. Benaprès de Sitges i el restaurant La Cucanya, així com amb el suport de la Diputació de Barcelona.

 

Segons s'ha apuntat des l'organització de la Festa del Peix Senzill, el resultat va ser una nit memorable i una reivindicació unànime, amb el peix senzill a taula.  


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles