Voluntaris de Benestar Social donen suport emocional a la gent gran que viu sola

22 d'abril de 2020


Ràdio Cubelles ha parlat amb quatre d'aquests voluntaris per conèixer quina és la tasca que realitzen i valorin la seva experiència.

Els serveis socials de l'Ajuntament fan un seguiment diari de les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables per atendre les seves necessitats. En especial un dels col·lectius que més els preocupa és la gent gran que viu sola i que no té una xarxa de suport familiar o veïnal. Per això, l'Ajuntament va posar en marxa el servei de suport emocional a la gent gran per minimitzar l'aïllament de les persones grans durant el confinament pel Coronavirus.

 

Des del personal assistencial es fa un seguiment diari de tots els casos urgents i, amb la col·laboració del personal del Servei Municipal d'Obres, s'estan cobrint les necessitats de subministrament d'aliments i medicaments. Les persones que formen part del grup de risc i que viuen soles, poden demanar ajuda a través del 93 895 03 00, a l'extensió 512. 

 

Des dels serveis socials han elaborat una llista amb les persones més vulnerables a les que se’ls hi fa un seguiment diari. Se’ls truca diàriament, se’ls hi pregunta si necessiten alguna cosa, si els poden ajudar, se’ls hi recorda les premisses de no sortir, i se'ls hi diu que si tenen alguna necessitat expressa es posin en contacte amb els serveis socials. Però trucar-los per telèfon és bàsic perquè al final la gent gran no està tan adaptada a la tecnologia i aleshores se’ls fa un seguiment diari via telefònica per acompanyar-los, avaluar el seu estat anímic i atendre les seves necessitats.

 

Ràdio Cubelles s'ha posat en contacte amb 4 persones que col·laboren com a voluntaris/es en el servei de suport emocional per tal de conèixer quina és la seva tasca i com valoren la seva experiència.

 

Quina és la tasca del voluntariat del servei de suport emocional de la gent gran?

La Jorgina, la Maria, l’Herena i l’Àlex formen part de la xarxa del voluntariat per donar suport emocional a la gent gran que es troba en una situació de solitud davant aquesta situació de confinament pel coronavirus. Mantenen diàriament un acompanyament telefònic amb persones grans de Cubelles. Els escolten, els donen conversa i afecte, i traslladen les seves necessitats als serveis socials de l’Ajuntament. 

 

Una de les preocupacions dels voluntaris, en la seva tasca diària de suport emocional, és saber que la persona gran amb qui mantenen aquest contacte telèfonic està bé emocionalment. Així mateix ho ha explicat Jorgina Àlvarez en una entrevista a Ràdio Cubelles.

 L'Alex Girbés és un altre dels voluntaris entrevistats que ens apropa la seva experiència com a voluntari.

Per la seva banda, la Maria Bada explica que les converses que manté amb la persona gran amb qui ella parla li ha permès establir un vincle emocional que cada dia és més pròxim malgrat la distància que mantenen ja que cadascú està a casa seva. Durant l'entrevista mantinguda descriu la seva experiència com a molt gratificant.

L’Herena Coma dona suport a dues persones grans. Durant la conversa posa en valor la tasca del voluntariat. Explica que el suport emocional que presta és totalment telefònic. I, en aquest sentit, reconeix que en aquesta situació de confinament encara es troba a faltar més el contacte personal.

El conjunt de voluntaris coincideixen a dir que el més important és aconseguir millorar l’autoestima i el benestar social de la gent gran i animen a tothom a viure aquesta experiència. Esperen també poder mantenir, un cop hagi passat aquest confinament, el vincle amb les persones grans que atenen telefònicament.

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles