Josep Ma Figueres: "el poder no accepta que hi pugui haver un periodisme lliure, crític, defensor de la identitat i en català"

17 de juliol de 2019


Ràdio Cubelles hem entrevistat l'autor de "Resistència. La premsa en català censura i repressió". El vilanoví Josep Ma Figueres, historiador del periodisme, fa un recorregut per 300 anys del periodisme català.

Cliqueu l'enllaç per sentir l'entrevista sencera:

2019_07_15_JOSEP MA FIGUERES (LLIBRE PREMSA CENSURA)

 

L’autor del llibre Resistència. La premsa en català censura i repressió ha passat per Ràdio Cubelles. L’historiador del periodisme Josep Ma Figueres, nascut a Vilanova i la Geltrú (1950), ha publicat recentment un treball nou amb l’Editorial Base on fa un recorregut pels tres segles de persecució del periodisme en català. Segons s'explica en la ressenya, Figueres "s’endinsa en dues concepcions oposades de fer periodisme al llarg dels darrers tres-cents anys. Un Madrid hegemònic, unitari i centralista, davant una Barcelona identitària i a la recerca de la llibertat en una trajectòria que comença amb la Dictadura de Primo de Rivera, recorre el franquisme i la Transició i arriba fins als nostres dies". El llibre també compta amb un pròleg de Carles Puigdemont titulat "Periodisme i poder".

 

Segons Josep Ma Figueres, el periodisme en català ha patit censura i persecució per part de les autoritats espanyoles pel sol fet d’haver estat escrit en la nostra llengua.

Un dels moments més coneguts de la història de la censura a Catalunya van ser els fets del Cu-Cut quan un regiment militar va atacar la redacció d’aquest setmanari i del diari La Veu de Catalunya.

Així ho ha explicat Josep Ma Figueres.

Figueres explica que Catalunya és incapaç de poder tenir un periodisme normal fins que no arriba la Segona República.

El seu treball s’atura a partir del procés constitucional posterior al franquisme, ja que a partir d’aleshores, segons Figueres, el periodisme català no recupera la situació anterior però deixa de ser perseguit políticament per qüestions lingüístiques.

L’entrevista sencera a l’autor de Resistència. La premsa en català censura i repressió, Josep Ma Figueres, la podeu recuperar a l'enllaç de la part superior de la notícia.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles