El projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura” assoleix el 70% de la seva execució

16 de novembre de 2021


L’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles, el mirador integrat al Parc d’Olèrdola a Canyelles, el Centre d’Atenció al Visitant a Sitges, el Centre d’Interpretació dels Americanos a Sant Pere de Ribes i la Ruta del Patrimoni del Garraf, són algunes de les actuacions finalitzades

El projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura”, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER, assoleix el 70% de la seva execució.

 

Aquest projecte comarcal busca aglutinar sota un relat comú diverses iniciatives dels municipis, relacionades amb la promoció i la projecció del Garraf en l’àmbit patrimonial i natural, amb l’objectiu de potenciar l’experiència del visitant, fomentar la creació de llocs de treball i incentivar el número de visitants a la comarca fora de les temporades turístiques.

 

Actuacions finalitzades

 

El mirador integrat al Parc d’Olèrdola a Canyelles, l’adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles, el Centre d’Atenció al Visitant a Sitges, el Centre d’Interpretació dels Americanos a Sant Pere de Ribes, i la Ruta del Patrimoni del Garraf, són algunes de les actuacions finalitzades.

 

Mirador d’Olèrdola i de Montserrat

 

L’actuació del Mirador d’Olèrdola i de Montserrat, ubicat a Canyelles, ha permès transformar un espai obsolet en un espai de lleure, apostant per un turisme sostenible i de qualitat. Aquest espai inclou senyalització informativa dels aspectes naturals i geològics, aparcament per a visitants, àrea de descans amb zona de pícnic, espai de jocs infantil, una font, pistes de petanca, pista esportiva i zones d’ombra.

 

Jardins Clàssics Romàntics de Can Travé

 

Els Jardins Clàssics Romàntics de Can Travé, ubicats a Cubelles, tenen una extensió de més d’11.400 m² i compten amb una important pineda, on es destaquen dos camps de cítrics i una part de roserars. Estan situats dins d’un espai de recuperació del patrimoni històric artístic del municipi amb alt valor de memòria històrica. L’actuació de recuperació dels jardins i la millora d'il·luminació i reg, el converteixen en un espai d’acollida del turisme patrimonial a la comarca.

 

Centre d’Interpretació dels Americanos

 

Pel que fa les actuacions de Sant Pere de Ribes, s’han acabat les obres del nou Centre d’Interpretació dels Americanos. Es tracta d’un espai de 93 m² adossat a la Casa de la Vila, i dedicat a difondre el llegat i patrimoni dels Americanos. El projecte d’adequació arquitectònica i l’interiorisme han permès adaptar l’espai com una continuació de la Plaça de la Vila, mitjançant la ubicació d’un gran cancell metàl·lic a la façana i un escenari amb un teló de fons.

 

El projecte museogràfic presenta de forma expositiva la història de l’emigració de persones catalanes i ribetanes a Amèrica i el seu llegat. El centre funcionarà també com a oficina d’informació turística.

 

Museïtzació del Castell

 

En el mateix municipi, ha finalitzat el projecte de Museïtzació del Castell. Aquest equipament permet conèixer els diferents usos que ha tingut el Castell, des de una presó fins a l’habitatge del coreògraf, ballarí i estudiós de les castanyoles José de Udaeta. La visita, de 40 minuts de durada, fa un recorregut per la vida del ballarí a través d’un audiovisual i una taula interactiva, mitjançant un sistema d’ombres xineses a la torre. L’equipament ofereix també un mapping, una sala de tallers infantils i un espai  per a exposicions de productes artesans.

 

Centre d’Atenció al Visitant de Sitges

 

El nou Centre d’Atenció al Visitant de Sitges, ubicat a la masia de Can Milà, vol oferir una millor experiència a turistes, visitants i residents, i promoure un model turístic competitiu, sostenible i inclusiu. La remodelació s’ha desenvolupat al llarg de 12 mesos, durant els quals s’ha fet l’adequació de la casa principal i de l’edifici de servei, així com l’arranjament del jardí i el condicionament d’un aparcament per al públic.

 

A la casa principal de Can Milà s’ubica l’espai informatiu, amb una proposta de comunicació interactiva per potenciar el coneixement i la difusió del patrimoni cultural sitgetà i de la comarca, amb un contingut atractiu i dinàmic. A l’edifici de servei, es troba la regidoria de Turisme de Sitges amb la finalitat d’aglutinar els serveis turístics de l’ajuntament en un mateix espai.

 

Ruta del Patrimoni del Garraf

 

A nivell de tota la comarca, s’ha desenvolupat la Ruta del Patrimoni del Garraf que inclou una sèrie d’itineraris al voltant de sis miradors ubicats en punts d’interès patrimonials, que permeten descobrir els paisatges més genuïns de la comarca: el mar, les muntanyes, les vinyes i el riu Foix. Aquests miradors s’han potenciat i dinamitzat amb recorreguts curts i accessibles.

 

Les actuacions finalitzades són: el Mirador de la Punta Grossa, a Vilanova i la Geltrú; les Estacions interpretatives de les vinyes adjacents al castell, a Sant Pere de Ribes; el Mirador del Castell Vell, a Olivella; el Mirador del Puig de l’Àliga a Canyelles i el Punt d’avistament d’aus de la desembocadura del Foix, a Cubelles. Aquests punts d’interès se sumen a les rutes que hi ha al territori, dissenyades per Node Garraf, i que permeten recórrer la comarca a peu o en bicicleta.

 

D’altra banda, s’ha aprovat inicialment el projecte de consolidació de l’entrada i adequació de l’accés al Castellot del Garraf en el municipi de Sitges. L’objectiu d’aquest projecte és la preservació d’aquest bé patrimonial que, com tots el edificis militars, té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i, per tant, se n’ha de procurar la seva conservació i difusió.

 

L’actuació inclou una intervenció urgent per tal de consolidar la porta original del castell i la incorporació dins les rutes culturals i naturals de la zona, concretament com un punt rellevant de la Ruta del Patrimoni del Garraf, amb la creació d’un petit mirador, i del camí històric GR-92 que transcorre des de Garraf fins a Sitges. L’espai té un clar potencial com a recurs pedagògic.

 

Actuacions en procés

 

Camí Pedalable, a Vilanova i la Geltrú

 

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha iniciat les obres de reforma del pas sota via del carrer de Josep Coroleu i de la rotonda del Port, que formen part de la fase 1 i 2 del Camí Pedalable de la costa del Garraf. A més de les obres, s’està duent a terme la senyalització d’orientació al llarg de tot el recorregut amb un disseny específic i únic, per donar-li continuïtat, connectivitat, coherència i homogeneïtat.

 

El Camí pedalable és un ruta per circular en bicicleta entre els municipis de Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges, amb una extensió total de gairebé 14 Km. Amb aquesta actuació es vol promoure la mobilitat sostenible, el turisme actiu, la comunicació entre els municipis, i la connexió entre els espais naturals i paisatgístics de la comarca.

 

Restauració de l’espai protegit de la Platja Llarga a Vilanova i la Geltrú

 

La finalitat d’aquest projecte, que s’ha aprovat inicialment, és recuperar els hàbitats de les llacunes litorals i els aiguamolls costaners de l’espai interior, amb els seus valors biològics, ecològics i paisatgístics. Així mateix, es vol donar a l’espai un ús social i educatiu, dotant el traçat de dues plataformes d’observació al pas pels aiguamolls i la construcció d’un centre de recepció i d’interpretació per a visitants, i d’activitats pedagògiques, de sensibilització i divulgació ciutadana.

 

Senyalització de rutes naturals, culturals i patrimonials a Vilanova i la  Geltrú

 

L’objectiu d’aquest projecte és posar en valor i fer difusió del patrimoni natural i cultural de la façana marítima del municipi de Vilanova i la Geltrú, per a potenciar el turisme cultural. El projecte inclourà la senyalització d’elements, l’elaboració de materials de difusió amb informació de cada itinerari i de cada element senyalitzat, i la creació d’una aplicació mòbil.

 

Campanya de difusió

 

Finalment, s’està desenvolupant el projecte de promoció del projecte a través de la creació d’un espai web, el desenvolupament d’un joc de pistes virtual de dos dels sis recorreguts de Ruta del Patrimoni del Garraf, així com la producció de fotografies i d’un vídeo promocional dels itineraris i del patrimoni del Garraf.

 

També s’ha previst la creació d’una campanya de màrqueting i publicitat per a promoure el Garraf com a espai de cultura i lleure, destacant el patrimoni del segle XIX, els itineraris i els equipaments patrimonials.

 

Finalment, s’està desenvolupant el projecte de promoció del projecte a través de la creació d’un espai web, el desenvolupament d’un joc de pistes virtual de dos dels sis recorreguts de Ruta del Patrimoni del Garraf, així com la producció de fotografies i d’un vídeo promocional dels itineraris i del patrimoni del Garraf.

 

També s’ha previst la creació d’una campanya de màrqueting i publicitat per a promoure el Garraf com a espai de cultura i lleure, destacant el patrimoni del segle XIX, els itineraris i els equipaments patrimonials.


  • Garraf projecte camins, patrimoni i natura (foto- Consell Comarcal Garraf).jpg
  • ALCALDESSA RESPON
  • L'informatiu
  • RÀDIO A LA CARTA
  • canal you tube
  • col·labora
  • Butlletins correu
  • des de 1981
  • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
  • ESPECIAL BIBLIOTECA
  • història eleccions 1970-2019
  • paulina 100 anys
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles