L'ACA llença un missatge de calma en relació a la proliferació d’algues ostreopsis a Cubelles

8 d'agost de 2018


En declaracions a Ràdio Cubelles, la cap de la Unitat d'aigües costaneres de l'ACA apunta que es tracta, d'un fenomen natural i conegut, que en algunes ocasions ha donat símptomes molt lleus. I que, en el tram de costa a Cubelles, no hi ha cap registre d'aquestes afeccions per l'alga

Alga fitoplacton

Entrevista sencera a Mariona de Torre, cap de la Unitat d'aigües costaneres de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) (cliqueu sobre l'enllaç)

Ràdio Cubelles ha entrevistat aquest dimecres, en directe, al programa "Cubelles a les 10", a Mariona De Torre, cap de la Unitat d'aigües costaneres de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) per parlar de tot l'episodi referent a la concentració d'algues ostreopsis a Cubelles. 

 

De Torre ha apuntat que aquesta alga és típica de la Mediterrània i que prolifera per causes naturals especialment en els mesos més càlids, qui ha afegit que pot generar, en ocasions, afectacions lleus als banyistes i a persones que estiguin exposades durant un llarg període de temps en àrees on l’alga es troba en elevades concentracions. De Torre s'expressava d'aquesta manera en declaracions a l'emissora municipal.

Pel que fa als seus efectes, que no sempre es manifesten, poden produir afectacions respiratòries lleus com irritació nasal i de gola, mucositat abundant, irritació als ulls, mal de cap i malestar general. De manera habitual, la simptomatologia disminueix transcorregudes entre dues i sis hores d’allunyar-se de la zona d’influència. La simptomatologia a nivell dèrmica s’està encara investigant i els tècnics de l’Agència no descarten que es puguin produir algunes reaccions al·lèrgiques a nivell d’irritació lleu. En tot cas, es remarca que tots els efectes que produeixen aquestes algues són de caràcter lleu.

 

En declaracions a Ràdio Cubelles, des de l'ACA s'ha llençat un missatge de calma, ja que es tracta d'un fenomen natural i conegut, que en algunes ocasions, ha donat simptomes molt lleus. Però que, en aquest tram de costa a Cubelles, no hi ha cap registre d'aquestes afeccions per l'alga.  Segons l'últim comunicat de l'ACA, tansols ha estat atesa una persona de Vilafranca amb una lleu urticària deguda a l’alga, que ha estat atesa en el centre mèdic de Cubelles. Mariona de Torre, cap de la Unitat d'aigües de l'ACA, s'expressava d'aquesta manera en declaracions a Ràdio Cubelles.

Precisament ahir (7 d'agost), a través d'un segon comunicat, l'ACA ha recomanat tornar a posar bandera groga a la platja del costat del niu de metralladores de la platja de la Mota, on hi ha la concentració d’algues ostreopsis.

A Cubelles, les primeres informacions sobre la presència d'aquestes algues apareixen el 27 de juliol, quan s'inicia l'estudi de concentració d'aquesta alga ostreopsis a Cubelles. L'ACA confirma a través d'un comunicat el 2 d'agost la proliferació d'aquesta alga concentrada a la platja del costat del niu de metralladores de la platja de la Mota. A partir d'aquí informa a l'Ajuntament de quines han de ser les mesures preventives.

Mariona de Torre, cap de la Unitat d'aigües costaneres de l'ACA.

Des de l'ACA s'han fet arribar mesures preventives als Ajuntaments on s'hagi detectat concentracions d’ostreopsis més elevades. En les platges on es detecti aquestes concentracions d'alga ostreopsis estarà hissada la bandera groga. També els ajuntaments hauran de posar un rètol informatiu amb recomanacions als usuaris de la zona. La més important d'aquestes és evitar el bany en les zones senyalitzades i, en cas de patir algun dels símptomes, traslladar-se al CAP on ja disposen de tota la informació sobre els efectes i es documenten els casos per fer-ne un seguiment a nivell de tot el territori català. 

Mariona de Torre també ha detallat quines són les mesures preventives a dia d'avui.

 

Tant l’Agència Catalana de l’Aigua com l’Institut de Ciències del Mar fan un seguiment en continu de l’evolució d’aquesta alga i les seves concentracions. Cal tenir en compte que l’arribada de les altes temperatures i l’escassa agitació de l’aigua afavoreixen la seva proliferació.

 

Cal assenyalar que l’ACA efectua el control de fitoplàncton a les platges de Catalunya des de l’any 2000 i que totes les actuacions de vigilància s’efectuen amb la col·laboració d’experts. Per altre banda, l’ACA està en contacte directe amb els ajuntaments costaners i els seus serveis de salvaments i socorrisme per facilitar informació i indicar les mesures de prevenció més adients en cada cas.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles