La proliferació d’una alga microscòpica en alguns punts de la costa catalana pot ocasionar afeccions respiratòries lleus

2 d'agost de 2018


Dues platges de Sitges, una de Cubelles i un sector de Sant Andreu de Llavaneres han registrat en els darrers dies elevades concentracions d’aquesta alga

Cartell informatiu a les platges

Informació de l'estat de les platges a Cubelles amb l'empresa de salvament Aunar 03-08-2018

Informació de l'estat de les platges a Cubelles amb l'empresa de salvament Aunar 02-08-2018 (cliqueu sobre l'enllaç)

 

Informació de l'estat de les platges a Cubelles amb l'empresa de salvament Aunar 01-08-2018 (cliqueu sobre l'enllaç)

 

La proliferació d’una alga microscòpica en alguns punts de la costa catalana pot ocasionar afeccions respiratòries lleus,  segons ha informat l'ACA a través d'una nota de premsa als mitjans de Comunicació. Dues platges de Sitges, una de Cubelles i un sector de Sant Andreu de Llavaneres han registrat en els darrers dies elevades concentracions d’aquesta alga "l’ostreopsis".

 

L’ostreopsis és una espècie de fitoplàncton marí que es troba habitualment a les aigües costaneres de la Mediterrània, la seva presència al litoral es deu a causes naturals i els seus efectes, que no sempre es manifesten, passen transcorregudes entre 2 i 6 hores. L’ACA està en contacte amb l’ICM i els ajuntaments costaners (i serveis de salvament i socorrisme) amb l’objectiu de fer un seguiment del fenomen i activar les mesures preventives.

 

Des de l'ACA, s'informa a través d'una nota de premsa, que tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han detectat en els darrers dies elevades concentracions d’una alga microscòpica en alguns punts del litoral català. L’Ostreopsis, nom amb el que es coneix aquesta espècie de fitoplàncton marí, s’ha detectat en el tram rocallós del litoral de Sant Andreu de Llavaneres, en dues platges de Sitges (Terramar i dels Grills) i en una platja a Cubelles (Mota de Sant Pere). En els casos de Sitges i Cubelles no s’han detectat fins a la data símptomes entre els banyistes.

 

Aquesta alga, que és típica de la Mediterrània –especialment en els mesos més càlids, juliol i agost- i que prolifera per causes naturals, pot generar, en ocasions, afectacions lleus als banyistes i a persones que estiguin exposades durant un llarg període de temps en àrees on l’alga es troba en elevades concentracions. Els seus efectes, que no sempre es manifesten, poden produir afectacions respiratòries lleus com irritació nasal i de gola, mucositat abundant, irritació als ulls, mal de cap i malestar general. De manera habitual, la simptomatologia disminueix transcorregudes entre dues i sis hores d’allunyar-se de la zona d’influència.

 

Les proliferacions de fitoplàncton són un fenomen natural motivat per creixements massius d’algues microscòpiques que poden provocar coloracions anòmales a l’aigua de bany i formar escumes o mucílags.

 

En aquestes darreres setmanes s’està observant un increment de les proliferacions de fitoplàncton, respecte a altres estius, en alguns trams de la costa catalana, fet que s’associa a la pujada sobtada de les temperatures i als efectes d’una primavera molt plujosa.

 

Seguiment continuat

 

Tant l’Agència Catalana de l’Aigua com l’Institut de Ciències del Mar fan un seguiment en continu de l’evolució d’aquesta alga i les seves concentracions. Cal tenir en compte que l’arribada de les altes temperatures i l’escassa agitació de l’aigua afavoreixen la seva proliferació.

 

Cal assenyalar que l’ACA efectua el control de fitoplàncton a les platges de Catalunya des de l’any 2000 i que totes les actuacions de vigilància s’efectuen amb la col·laboració d’experts. Per altre banda, l’ACA  està en contacte directe amb els ajuntaments costaners i els seus serveis de salvaments i socorrisme per facilitar informació i indicar les mesures de prevenció més adients en cada cas.

 

Mesures preventives dels ajuntaments

 

A  les platges on s’han detectat les concentracions d’ostreopsis més elevades, està hissada la bandera groga i els ajuntaments han posat un rètol informatiu amb recomanacions als usuaris de la zona. La més important d'aquestes és evitar el bany en les zones senyalitzades i, en cas de patir algun dels símptomes, traslladar-se al CAP on ja disposen de tota la informació sobre els efectes i es documenten els casos per fer-ne un seguiment a nivell de tot el territori català. 

 

L’ACA ha difós una amplia informació sobre aquesta alga a tots els ajuntaments costaners i  ha distribuït un fulletó informatiu sobre l’ostreopsis, elaborat per l’ICM-CSIC.

 

Informació d’Ostreopsis a PlatgesCat

 

A l’aplicació PlatgesCat l’ACA facilita informació diària de les platges. En aquest sentit, des del dimarts 24 de juliol ha destacat la presencia d’ostreopsis a dues platges de Llavaneres, i des del dimarts 31 de juliol a dues platges de Sitges (Terramar i Grills) i una zona de bany a Cubelles (Mota de Sant Pere).

 

Més informació

 

Ostreopsis Part 1 (CAT)- Parla de les MICROALGUES, en general

https://www.youtube.com/watch?v=iwZBh60sUdc

Ostreopsis Part 2 (CAT)- Parla de les proliferacions d'Ostreopsis

https://www.youtube.com/watch?v=EMlkUx25btY

Ostreopsis Part 3 (CAT)- El projecte OstreoRisk: proliferacions d'Ostreopsis i simptomatologia en humans

https://www.youtube.com/watch?v=dI-rDbhTNlI


 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • RÀDIO CUBELLES APP
 • col·labora
 • Un pas per la Guerra
 • AGRUPACIÓ BALLS POPULARS
 • LA TÈRMICA
 • EL CÍRCOL CUBELLENC
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles