Comença la campanya de vacunació de la grip A

20 de novembre de 2009


El CAP preveu posar 1.000 unitats de la vacuna, que s’administrarà gratuïtament fins el 31 de desembre

El Centre d’Atenció Primària de Cubelles va començar el 16 de novembre la campanya oficial de vacunació de la grip A, adreçada a les persones majors de sis mesos amb algun factor de risc, a dones embarassades, personal sanitari i del servei d’emergències i cossos de seguretat. Pel que fa a les persones majors de 60 anys, sense cap malaltia, poden continuar sent vacunades amb la vacuna de la grip estacional.

La vacuna de la grip A s’administrarà en una sola dosi, sent recomanable que hagin passat unes 3 setmanes des de la vacunació de la grip estacional. Alicia Blanco, adjunta de la direcció, va explicar a Ràdio Cubelles (107,5 FM) que “totes aquelles persones amb malaltia crònica, dels pulmons, el cor, poden passar pel CAP a demanar visita per posar-se la vacuna de la grip A”. Així mateix, la facultativa va assegurar que el CAP està “a la disposició de la nostra població per resoldre els dubtes, telefònicament o presencialment, dels pacients”.
 
De moment, el centre preveu que unes 1000 persones es vacunin de la grip A a Cubelles, fins el 31 de desembre. Malgrat aquesta data, el CAP preveu que aquest període es pugui ampliar depenent tant de com responguin els usuaris com de les valoracions de la conveniència d’ampliar aquest marge segons el Departament de Salut de la Generalitat.
 
Per a concertar cita o demanar més informació es pot trucar al telèfon de Sanitat respon (902 111 444) o mitjançant la web de la Generalitat de Catalunya.
 
Més informació
La vacunació és la mesura més efectiva per protegir les persones de la grip A i de les complicacions que hi puguin haver
La grip A és produïda per un virus:

nou, per la qual cosa les persones no tenim protecció natural o immunitat,
i molt contagiós.

Això significa que, encara que normalment és una malaltia lleu que es cura en pocs dies:

moltes persones tenen el risc de contraure aquesta grip, i
algunes persones, poques, poden patir una grip greu i hauran de ser hospitalitzades.

La vacuna ajuda a protegir-vos contra la grip A, ajuda a protegir la vostra família i les altres persones properes i pot protegir-vos en cas de futures onades d'infecció causades pel virus de la grip A.
 
Els grups de persones que s'han de vacunar són:

Persones majors de 6 mesos que pateixin determinades malalties que fan que tinguin un risc alt de complicacions derivades de la infecció:

Malalties cròniques pulmonars, cardiovasculars, hepàtiques, malalties renals, asplènia (falta de melsa), diabetis, immunosupressió, anèmia o hemoglobinopatia moderada o greu o malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple o altres).
Persones amb obesitat mòrbida.
Menors de 18 anys que reben tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic.


Embarassades.
Professionals de la salut i sociosanitaris.
Persones que treballen en serveis d'emergència i protecció civil (bombers, policia, etc.).

És previst iniciar la vacunació el dia 16 de novembre als centres d'atenció primària.
 
Teniu en compte que

La vacuna s'administrarà gratuïtament.
Per a les persones que s'hagin de vacunar, a partir dels 2 anys d'edat, serà suficient una única dosi (s'està determinant si els infants menors de 2 anys requeriran dues dosi de vacuna per aconseguir una bona protecció).
Les vacunes no són obligatòries a Catalunya ni a la resta d'Espanya.
La vacuna contra la grip A no pot provocar la malaltia.
Recordeu que la vacuna contra la grip estacional no protegeix contra la grip A.

 
PREGUNTES I RESPOSTES
 
Per què és important vacunar-se contra la grip A?
La grip A és produïda per un nou tipus del virus de la grip davant del qual, precisament perquè és nou, no estem immunitzats. Encara que normalment és una malaltia lleu que es cura en pocs dies, moltes persones poden contraure-la.
Les persones amb malalties cròniques, amb obesitat important i les dones embarassades tenen un risc més alt de patir complicacions. Per aquesta raó, en aquests casos es recomana la vacunació, que és una de les mesures més efectives per protegir les persones de la grip i de les complicacions que es puguin produir.
La vacuna ajuda a protegir-vos contra la grip A, ajuda a protegir la vostra família i les altres persones properes i pot protegir-vos en cas de futures onades d'infecció causades pel virus de la grip A.
 
Qui s'ha de vacunar?
Les comunitats autònomes i el Govern de l'Estat han acordat que els grups de persones que s'han de vacunar són:

Persones majors de 6 mesos que pateixin determinades malalties que fan que tinguin un alt risc de complicacions derivades de la infecció:

malalties cròniques pulmonars, cardiovasculars, hepàtiques, renals, asplènia (falta de melsa), diabetis, immunosupressió, anèmia o hemoglobinopatia moderada o greu o malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple o altres).
Persones amb obesitat mòrbida.
Menors de 18 anys que reben tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic.


Embarassades.
Professionals de la salut i sociosanitaris.
Persones que treballen en serveis d'emergència i protecció civil (bombers, policia, etc.).

 
Qui no s'ha de vacunar?

Les persones sanes sense factors de risc no cal que es vacunin, ja que, en cas de contraure la grip A, la malaltia té una evolució lleu.
No s'han de vacunar les persones que pateixen una al·lèrgia greu a les proteïnes de l'ou.
No s'han de vacunar els menors de sis mesos.

 
Què heu de fer si no pertanyeu a cap dels grups de risc?
Segons el coneixement actual de l'epidemiologia de la pandèmia, si no pertanyeu a cap dels grups de risc, no cal que us vacuneu.
Recordeu que el millor que podeu fer per protegir-vos és seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajudarà a disminuir la transmissió del virus i serà l'acció més efectiva per protegir-vos i protegir els altres.
 
Quan s'iniciarà la vacunació?
Està previst iniciar la vacunació el dia 16 de novembre als centres d'atenció primària.
 
Protegeix la vacuna de la grip estacional (la de cada any) de la grip A?
La vacuna contra la grip estacional no protegeix contra la grip A.
Ambdues vacunes protegeixen de virus gripals, però el virus de la grip té molts tipus. La vacuna estacional protegeix de tres tipus de virus gripals que no són el de la grip A.
Per tant, les persones vacunades amb la vacuna de cada any no tenen protecció davant la grip A.
 
En què es diferencien les vacunes de la grip A de les de la grip estacional?
Les vacunes de la grip de cada any es fabriquen amb proteïnes de les tres soques de virus que segons les previsions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) cal incloure-hi aquella temporada. Les vacunes de la grip A només porten proteïnes del nou virus.
Hi ha diferents tipus de vacunes de la grip estacional. Des de fa anys, una d'aquestes vacunes conté una substància anomenada adjuvant, que fa que millori la resposta a la vacunació. És per això que es fa servir sobretot en les persones de més edat i que tenen la resposta immunitària més debilitada. La majoria de vacunes contra les pandèmies contenen adjuvants.
A la Unió Europea, les vacunes estacionals que es fan servir es distribueixen en dosis individuals en xeringues ja preparades. En canvi, moltes de les vacunes contra les pandèmies es presenten en vials multidosi i, per aquest motiu, contenen també un conservant (tiomersal) que evita que es contaminin.
 
Són segurs els adjuvants?
Els adjuvants són substàncies que serveixen per augmentar la capacitat de defensa de les vacunes. Proporcionen protecció amb menys quantitat d'antígens; d'aquesta manera, amb la mateixa quantitat de proteïnes virals, es poden fer més dosis de vacunes. Això permet que moltes més persones es puguin vacunar.
De les dues vacunes que es faran servir contra la grip A, una porta un adjuvant que s'ha utilitzat en vacunes antigripals estacionals des de 1997 en més de 45 milions de dosis per a persones de més de 64 anys. També s'han fet estudis en persones més grans de 6 mesos.
L'altra vacuna contra la grip A porta un adjuvant que ha estat provat en assaigs clínics en milers de persones. S'han administrat milions de dosis de vacunes amb adjuvants sense que s'hagi observat cap relació amb processos greus.
 
Què és el tiomersal?
El tiomersal és un compost que conté mercuri i que s'utilitza per conservar medicines. En vacunes, s'utilitza en les presentacions multidosi, ja que ajuda a evitar la contaminació per bacteris o fongs.
El mercuri es pot trobar al medi ambient de diferents formes i tothom hi està exposat a petites quantitats. Una d'aquestes formes orgàniques s'acumula en l'organisme i pot causar malalties, principalment per ingestió continuada d'aliments contaminats, per aquesta raó hi ha un control rigorós dels aliments.
Malgrat que contingui mercuri, el tiomersal no té aquesta facilitat d'acumulació en l'organisme abans esmentada; s'ha utilitzat en vacunes durant molts anys, sense que s'hagi demostrat cap associació amb malalties que provoquin trastorns neurològics, com ara l'autisme, ni hi ha hagut evidència de toxicitat.
 
Quines vacunes contra la grip A estaran disponibles a Catalunya?
El Ministeri de Sanitat i Política Social ha coordinat l'adquisició de vacunes per a tot l'Estat. Hi haurà vacunes per al 40% de la població (es calcula que les persones que pertanyen al grups de risc són un 20% de la població), i es disposa d'una reserva de vacunes per si fes falta vacunar fins al 60% de la població.
S'administraran principalment dues vacunes de dos laboratoris diferents: Pandemrix® i Focetria®, ambdues porten adjuvants.
També s'ha fet una compra de vacunes sense adjuvant ni tiomersal, amb la intenció de vacunar les dones embarassades amb vacunes similars a les que es fan servir cada any en aquest grup de risc.
 
Quantes dosis de vacuna contra la grip A seran necessàries?
Per a les persones que s'hagin de vacunar, a partir dels 2 anys d'edat, serà suficient una única dosi. S'està determinant si els infants menors de 2 anys requeriran dues dosis de vacuna per aconseguir una bona protecció.
 
Heu de vacunar-vos si patiu o heu patit la grip A?
La vacuna no té un efecte beneficiós per a les persones que ja han estat infectades pel virus de la grip A. De tota manera, com que tampoc no implica riscos i el diagnòstic de la grip basat únicament en els símptomes no és totalment segur, les persones que pertanyen a un grup de risc haurien de vacunar-se, llevat que tinguin un resultat positiu de laboratori que confirmi el diagnòstic de grip A.
 
Són eficaces les vacunes contra la grip A?
La protecció de les vacunes antigripals depèn de la capacitat que tinguin de desencadenar la producció d'anticossos contra el virus de la grip en les persones vacunades. Les vacunes contra la grip A responen bé, amb producció d'anticossos en la majoria de les persones vacunades.
Les vacunes contra la grip A són eficaces en la mesura que, encara que en alguns casos no eviten la malaltia, poden disminuir-ne la gravetat, així com les complicacions i la mortalitat associades.
 
Són segures les vacunes contra la grip A?
Les vacunes que es faran servir han superat totes les proves que s'exigeixen per poder-les comercialitzar. Com les vacunes de la grip de cada any, són ben tolerades i tenen pocs efectes adversos.
Com de qualsevol medicament nou que es comercialitza, cal fer-ne un seguiment acurat per tal de garantir-ne la seguretat.
La Comissió Europea ha considerat totes les proves i n'ha recomanat l'ús.
Les proves i els assaigs clínics demostren que les persones toleren les vacunes i produeixen els suficients anticossos per proporcionar-los protecció.
L'experiència amb les vacunes de la grip estacional demostra que, si es canvia la soca del virus en una vacuna, no afecta de manera substancial el perfil de seguretat d'aquesta vacuna.
 
Es segura la vacuna contra la grip A per a les embarassades?
Igual que per a la grip estacional, es recomana a les embarassades que es vacunin contra la grip A perquè tenen més risc de patir complicacions greus amb la grip i, per tant, poden necessitar assistència hospitalària si se'n contagien. Aquests riscos augmenten durant les darreres etapes de l'embaràs.
Si esteu a punt de donar a llum, la vacuna contra la grip pot evitar que contagieu la grip al vostre nadó. Les vacunes amb adjuvants es poden utilitzar en les embarassades si les autoritats sanitàries ho estimen necessari, ja que, malgrat que no han estat provades perquè les embarassades no poden participar en els assaigs, els resultats dels assaigs en animals no s'associen a teratogènesi ni hi ha cap motiu per sospitar-ne cap risc. De tota manera, a Espanya, s'ha decidit comprar vacunes sense adjuvants, similars a les que es recomanen cada any per vacunar les embarassades.
 
Quins són els efectes adversos de les vacunes?
La majoria de les persones vacunades no presenten cap tipus de molèstia.
En algunes persones les vacunes poden provocar efectes adversos, com ara vermellors, coïssors o inflamacions en el lloc de la injecció. En una petita proporció, les vacunes de la grip poden causar símptomes com ara febre, mal de cap o dolors musculars, però són molt més lleus que els de la grip i només duren un dia o dos.
 
La vacuna contra la grip A pot provocar la malaltia?
No, la vacuna no conté virus vius i no pot provocar la grip A.
 
És obligatori vacunar-se contra la grip A?
A Catalunya, com a la resta d'Espanya, les vacunes no són obligatòries.
El Departament de Salut recomana la vacunació als grups de risc, als professionals de la salut i als professionals dels centres sociosanitaris.
 
La vacuna contra la grip A és gratuïta?
La vacuna s'administrarà gratuïtament en els centres d'atenció primària.
 
On podeu trobar informació rigorosa?

http://www.gripa.gencat.cat
http://www.msps.es/
http://www.maec.es/es/home/Paginas/HomeEs.aspx
http://www.who.int/es/
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html
http://espanol.cdc.gov/enes/h1n1flu/
http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx
http://www.emea.europa.eu/influenza/home.htm


 • L'informatiu
 • CONEGUEM REGIDORS 2019
 • Butlletins correu
 • història eleccions 1970-2019
 • col·labora
 • RÀDIO A LA CARTA
 • RÀDIO CUBELLES APP
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles