La simbologia franquista continua encara en dos edificis de Cubelles

9 de novembre de 2016


Les plaques amb el jou i les fletxes falangistes encara es poden observar tant al carrer de la Mercè com al carrer de Josep Mestres. Segons recull el cens del Memorial Democràtic, malgrat que l’ajuntament va ordenar la retirada l’any 2005, aquests símbols continuen al seu lloc.

placa franquista

 

Arrel de la mostra polèmica que es va fer a Barcelona aquesta tardor, han estat nombrosos els municipis on s’ha fet constar que encara hi ha una presència notable de símbols franquistes i falangistes a l’espai públic. En el cas concret de Cubelles es manté encara almenys un monument d’origen franquista, la Creu de l’avinguda de la Creu. Però, tot i ser d'origen franquista i haver estat construïda els anys quaranta, actualment es considera modificada i reinterpretada. De fet en aquest cas es va retirar la simbologia franquista original l’any 1985 per iniciativa de l’aleshores regidor Joan Vidal i, abans, el 1979 es va afegir per una placa on es pot llegir: "L'ajuntament i la Vila de Cubelles. En record de les víctimes d'una guerra que no hauria d'haver estat. 11-IX-79". 

 

En canvi, en un edifici del carrer de la Mercè número 9 i en un altre del carrer de Josep Mestres número 1-3 encara hi són les plaques de l’any 1977 amb la simbologia falangista del jou i les fletxes molt típic de l’Instituto Nacional de la Vivienda. El cens del memorial democràtic recull en aquests dos casos que "segons els serveis tècnics, l'ajuntament, per ordre d'ADIGSA, va procedir a la retirada de simbologia franquista en data del 19/9/2005 i fou notificat com a tasca realitzada un mes més tard. Tanmateix, aquest registre se'ls passà per alt".

 

A dia d'avui aquestes dues plaques són el rastre del franquisme que queda a l'espai públic de Cubelles. D'altra banda, nombrosos veïns de la vila històricament també han considerat la central Tèrmica com un símbol més de la dictadura franquista. En aquest cas, però el Memorial Democràtic no valora la central en aquest sentit i no la recull com un element que es pugui incloure en el cens.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles