La regidoria de Medi Ambient estudiarà un nou sistema per incrementar el reciclatge

27 de setembre de 2016


El 2015 només un terç de la brossa provenia de la recollida selectiva. Tanmateix, el govern s’esperarà a que conclogui l’actual contracte abans d’introduir canvis rellevants

Deixalleria municipal_recollida

Imatge d'arxiu de la deixalleria

Entrevista sobre els residus amb el regidor Josep Ma. Hugué i la tècnica Eva Escardó (enllanç)

 

El tractament dels residus cada any costa més diners a l’Ajuntament de Cubelles. Malgrat que no s’han incrementat ni el número de contenidors, ni la freqüència de recollida, ni s’ha millorat el sistema, la regidoria de Medi Ambient admet que la factura cada vegada és més elevada.

Els motius són que quasi tota la brossa que es recull és de rebuig i va barrejada sense distingir plàstics, orgànics o cartrons. De fet, segons les dades publicades per l'Agència Catalana de Residus, Cubelles és el municipi del Garraf que proporcionalment recull menys escombraries prèviament seleccionades per fraccions. I això es paga. El cost de la recollida de residus és de 1.000.000 d'euros anuals aproximadament. El regidor Josep Maria Hugué ha reconegut que és un problema que tenen en compte i que esperen poder corregir en un futur proper. La tècnica de Medi Ambient, Eva Escardó ha posat de manifest que el 2015 van augmentar les tones de brossa totals, però que es va reduir la quantitat de l'orgànica i la vegetal separada, que va anar a parar al rebuig. Tot plegat, admeten tècnics i polítics, fa que l'ajuntament cada any sigui més penalitzat per l'agència catalana de residus.

 

La solució passarà per una futura reforma del sistema de recollida que permeti augmentar les xifres de les quantitats de les fraccions respecte del rebuig. El regidor Josep Maria Hugué ha explicat en una entrevista a Ràdio Cubelles que anul·lar el contracte actual suposaria uns costos elevats en amortitzacions. Per la qual cosa, el govern opta per esperar a l’esgotament dels terminis i mentrestant anar estudiant què es demanarà en el contracte del futur. En aquest sentit, la tècnica de Medi Ambient, Eva Escardó, ha explicat que treballen en el disseny d'una nova ubicació dels contenidors de recollida selectiva que puguin instal·lar-se més endavant de manera més efectiva.

 

Mentre tots aquests canvis no s’apliquin, l’Ajuntament ha adquirit uns contenidors de segona mà mitjançant un contracte menor que han de servir per substituir els nombrosos elements malmesos que fins ara no s'havien pogut reposar. Aquesta situació havia provocat que en alguns punts desaparegués la possiblitat de llençar la brossa de manera separada ja que els contenidors s'havien fet malbé i no s'havien pogut substituir.


  • Icone facebook
  • Icone impressora