Les Jornades Europees del patrimoni permeten visitar l’interior del Castell de Cubelles

16 de setembre de 2016


La inauguració ha estat aquest divendres, a les sis de la tarda. S'ha fet una xerrada sobre "El patrimoni, un bé singular amb adjectius diferents" de l’arqueòloga Carme Miró. A continuació ha tingut lloc la presentació dels grafits del castell de Cubelles de la mà dels historiadors del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, David Galí i Maria José Sureda

 

Grafit del cavaller, descobert en l'última restauració

 

Fes un clic a l'enllaç per escoltar l'entrevista a David Galí, historiador de la Diputació de Barcelona

 

Les Jornades Europees del patrimoni permeten visitar l’interior del Castell de Cubelles. Des de Ràdio Cubelles, hem pogut avançar i parlar sobre els grafits del Castell, amb en David Galí, un dels historiadors de la Diputació que ha estat estudiant els nous grafits que han aparegut a la planta noble del Castell. 

 

Fins l’última reforma del Castell, els únics grafist que s’havien trobat eren a les golfes. Un lloc que malauradament encara no es pot obrir al públic. En l’última intervenció coordinada per la Diputació de Barcelona es va optar per recuperar amb els estils de l’època tota la planta noble. Allà de manera en principi inesperada és on van aparèixer més grafits, alguns de dimensions considerables. Un cop van culminar les feines de reforma i van començar les tasques per poder oferir visites guiades, la Diputació es va posar a estudiar els nous grafits. L’aparició de més grafits a banda de les golfes ha fet variar les primeres hipòtesis, tal com ha explicat l’historiador David Galí.

 

De les noves conclusions que s’han extret dels nous grafits, els historiadors destaquen que al segle 18 l’edifici tenia més la funció com de magatzem de gra i de recollida de tributs que no pas d’habitatge. Hi ha marcatges i comptes a les parets que ho corroboren. De fet, els historiadors creuen que en aquella època al Castell no hi van viure ni els marquesos ni cap família de manera regular ja que no haguessin permès que es guixessin les parets de la manera que s’observa. Dels dibuixos nous que s’han descobert, hi ha dues peces que són més espectaculars per les seves dimensions i els seus detalls, tal com ha explicat David Galí, historiador de la Diputació.

 

En les visites a la planta noble del castell es podrà veure una part dels grafits, ja que la zona de les golfes encara no està oberta al públic. En aquest sentit, durant les jornades de patrimoni també es podran veure les fotografies dels grafits que van formar part d’una exposició de l’any 2013.

 

El Castell és l’element central de les jornades de patrimoni. La inauguració s'ha fet aquest divendres, a les sis de la tarda, amb la xerrada El patrimoni, un bé singular amb adjectius diferents de l’arqueòloga Carme Miró. A continuació s'ha fet la presentació dels grafits del castell de Cubelles de la mà dels historiadors del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, David Galí i Maria José Sureda.

 

A banda de la visita de divendres, l’Oficina de Turisme ha tancat les inscripcions per les visites guiades que es faran dissabte a la tarda i que han de permetre observar els grafits i tota la planta noble a grups de 15 persones. Tot plegat ha de servir per recordar als cubellencs que compten amb un patrimoni notable al municipi, tal com ha explicat la tècnica de l’arxiu municipal, Núria Jané.

 

A més a més, aquest dissabte, a partir de les 11 del matí, l’Exposició Permanent del pallasso Charlie Rivel oferirà una jornada de portes obertes. El pati de ponent del castell també acollirà activitats i tallers infantils fins el migdia. Mònica Fuster, reponsable de l'Exposició ha explicat que la mostra oferirà un dossier relacionat amb Charlie Rivel i una altra activitat sobre el Castell.

 

De cara a diumenge, les jornades europees de patrimoni també inclouran una ruta històrica a l’antiga quadra de Gallifa. La visita està organitzada pel GEC Amics del Castell i tractarà sobre aquest punt lligat a la història medieval de la vila i relacionat amb la vida del poeta Joan Boscà. La ruta es farà diumenge i la sortida serà a les 10 del matí, des de la plaça del Mercat. Es tracta d'una activitat gratuïta.

 

 


  • L'informatiu
  • RÀDIO A LA CARTA
  • RÀDIO CUBELLES APP
  • col·labora
  • Un pas per la Guerra
  • AGRUPACIÓ BALLS POPULARS
  • LA TÈRMICA
  • EL CÍRCOL CUBELLENC
  • Icone facebook
  • Icone impressora