Jornada de formació sobre meduses, aquest dimecres

9 d'agost de 2016


Jornada adreçada exclusivament a professionals que treballin en activitats relacionades amb el mar, zones de platja o medi ambient en general

La platja Llarga acollirà aquest dimecres, 10 d'agost, a partir de les 8:30h una jornada de formació de meduses.

 

En els últims anys, les arribades d’eixams de meduses a les nostres costes s’ha convertit en un fet habitual. Lluny de ser un fenomen típicament d’estiu, les arribades es produeixen durant tot l’any. Alguns episodis durant l’hivern han portat més meduses a les platges catalanes que la majoria de les arribades de l’estiu. La tendència general es que, si bé hi ha platges on les arribades son més probables que la resta, la presència de meduses es un fenomen de difícil predicció.

 

L’espècie que causa més problemes és la pelagia (Pelagia noctiluca), que arriba de mar obert gràcies al desplaçament de masses d’aigua per la força del vent. Les condicions ambientals de la zona costera tenen poc a veure amb les proliferacions de meduses. Davant d’aquestes proliferacions, s’han desenvolupat una sèrie de mesures i protocols d’actuació que permeten minimitzar les conseqüències de la presència de meduses a les platges, mercès a una recollida cada vegada eficaç de dades a nivell de platja, i als resultat dels experiments que es porten a terme als laboratoris de l’Institut de Ciències del Mar (ICMCSIC) de Barcelona. Tot i això, cal continuar recollint dades a nivell de platges, per a l’estudi minuciós d’aquestes i desenvolupant experiments per a identificar aspectes claus de la biologia de les espècies de meduses. També cal destacar la importància de la col·laboració entre diferents col·lectius (tècnics de l’ACA,  serveis de salvament i socorrisme de platges, personal de platja dels ajuntaments, voluntaris, etc.).

 

Per tot això, s’està portant a terme el programa “JELLYRISK”, o control integrat de les proliferacions de meduses enfront dels impactes antropogènics i climàtics a la Mediterrània (zones costaneres): tròfics i riscos socioeconòmics.

 

EDATS RECOMANADES, A LES QUE S’ADREÇA L’ACTIVITAT

Jornada adreçada exclusivament a professionals que treballin en activitats relacionades amb el mar, zones de platja o medi ambient en general (serveis de vigilància, salvament i socorrisme, policia local, tècnics de medi ambient, etc.).

 

OBJECTIUS CONTINGUTS

Objectius de l’activitat:

  • Conèixer les espècies de meduses més freqüents a les costes de Catalunya, les seves  característiques, la capacitat urticant de cadascuna en cas de picada i com cal actuar.
  • Conèixer l’aplicació “MEDJELLY APP”.
  • Augmentar la consciència pública sobre la necessitat de protegir els ecosistemes marins i litorals.

 

Objectius generals del programa “JELLYRISK”:

  • Gestionar de forma integrada les zones costaneres de la mediterrània.
  • Contribuir al desenvolupament socioeconòmic i a la millora del territori, centrant en la innovació i la recerca, mitjançant l'enfortiment de les sinergies i estratègies de planificació territorial entre els països de la Mediterrània.
  • Avaluar els riscos, prevenir i mitigar els impactes negatius de la proliferació de medus

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles