6 de juliol de 2015
Es tracta d’una espècie invasora, que no és pròpia de Catalunya i que es va veure per primera vegada al Delta de l’Ebre l’any 2013.
Ha estat detectat un cranc blau americà a la desembocadura. Es tracta d’una espècie invasora, que no és pròpia de Catalunya i que es va veure per primera vegada al Delta de l’Ebre l’any 2013. L’ha descobert Pablo Ruiz un cubellenc que és membre dels Observadors del Mar, un projecte científic coordinat des de l’Institut de Ciències del Mar i el CSIC. Es tracta d’un tipus de cranc molt gran i de color blavós. No suposa un perill per les persones però sí que pot alterar l’ecosistema propi de la desembocadura del Foix. Segurament aquesta espècie de cranc ha arribar a les costes de Catalunya a través dels vaixells mercants.
El cranc blau és habitualment comestible i força apreciat en els llocs on és comú trobar-ne. Així i tot, en el cas dels crancs blaus que s’han vist a Catalunya, en Pablo Ruiz desaconsella fer-ne aquest ús perquè podria ser perillós.
A banda del cranc blau, Pablo Ruiz ha denunciat que hi ha d’altres tipus d’espècies invasores que poden ser perilloses pel manteniment de la salut natural i ecològica de la desembocadura. És el cas de les tortugues de Florida, que provenen de l’àmbit domèstic però són capaces de reproduir-se. Es tracta d’un animal agressiu amb altres espècies d’aus i de peixos que pot suposar un problema greu d’equilibir ecològic. El mateix passa amb les oques i els ànecs domèstics que han reaparegut a la desembocadura. Aquestes espècies ataquen les aus autòctones i suposen un perill per a la conservació de l’espai natural protegit. A més a més, des del grup que estudia la fauna i la flora de la desembocadura reclamen que ara a l’estiu s’estengui la vigilància de l’espai a tota la setmana perquè s'ha’ trobat actes vandàlics com l’abocament de peixos morts a l’aigua.
Pablo Ruiz és membre dels Observadors del Mar