L’Entesa per Cubelles es dissol i ja no es tornarà a presentar a les eleccions

9 de març de 2015


El partit municipalista ha decidit aquest dilluns posar punt i final a la seva trajectòria política. L'Entesa va ocupar l'alcaldia de Cubelles ininterrompudament entre els anys 1983 i 1999 i en una segona etapa del 2001 al 2007.

L’Entesa per Cubelles és l'únic partit que es pot dir que juntament amb CDC s’ha presentat a totes les eleccions municipals. Al 1979, tot i que encara no va comptar amb el nom de l’Entesa, sí que hi va haver una candidatura d'independents formada pels seus fundadors. El partit va néixer sobretot de l'organització de la lluita antitèrmica i les assemblees que es van reunir els anys anteriors a les primeres eleccions des de la restauració de la monarquia parlamentària. Ara han estat precisament bona part del nucli històric de l’última època de l'Entesa els qui han reclamat que calia tancar una etapa històrica i abandonar definitivament la política municipal.El partit va passar a tenir un paper residual a partir de les eleccions del 2007, amb el pas de 13 a 17 regidors. Tot i que venia de guanyar les últimes 6 eleccions municipals, aquell any l'Entesa va aconseguir una sola plaça al ple de l’ajuntament. En les últimes eleccions del 2011 el partit va tornar a repetir el mateix resultat, un escó, però amb una quantitat de vots que quasi deixa la formació sense representació. Aquesta situació va impulsar a Anna Martínez a buscar el suport d’una altra candidatura per integrar les persones encara actives de l’Entesa. El pas més notable va ser l'anunci d'un acord amb CIU. Però la federació nacionalista es va fer enrere i va forçar l'expulsió de l'Entesa del govern municipal el juliol passat. Tot i els contactes amb ERC i d’altres grups municipals, finalment Anna Martínez no ha concretat cap acord per encabir l'actual Entesa per Cubelles dins d'un altre partit. La proximitat amb l’inici del període electoral, que començarà el 31 de març, han precipitat la decisió de l’assemblea interna de l’Entesa, que ha resolt la situació amb l’anunci de la seva dissolució definitiva.

L'Entesa per Cubelles va aconseguir l'alcaldia i va guanyar les eleccions en 6 de les 9 legislatures des del 1979. Isidre Piñol va ser alcalde dues legislatures i mitja, entre el 1983 i el 1994. Joan Vidal va ocupar l'alcaldia del 1994 al 1999 i Josep Marcillas, del 2001 al 2007. La representació més alta que ha obtingut l'Entesa en la seva història va ser el 1991 amb 9 regidors. L'augment demogràfic i l'evolució del municipi va fomentar l'aparició de partits opositors i l'Entesa va anar perdent regidors i representació. Això va fer que amb el pas d11 a 13 regidors l'any 1999 aparegués la primera alternativa a l'hegemonia de l'Entesa. La unió de Iniciativa per Cubelles, CIU i el PSC va portar a Mònica Miquel i a Joan Albet a l'alcaldia. Això va deixar per primera vegada a l'oposició als 4 regidors independents i al PP. A mitja legislatura la inestabilitat va provocar el retorn de l'Entesa al govern i Josep Marcillas va passar a ser l'alcalde. El partit municipalista ja no tornaria a perdre l'alcaldia fins el 2007.

En les últimes eleccions (2011) ja no es va presentar Iniciativa per Cubelles. Un altre partit de base municipalista amb un recorregut important a finals dels anys 90 i principis dels 2000 i que va sorgir com a oposició a l'Entesa.

 


 • DADES CORONAVIRUS A CUBELLES
 • DADES D'ATUR REGISTRAT CUBELLES 2010-2020
 • L'informatiu
 • Butlletins correu
 • col·labora
 • RÀDIO A LA CARTA
 • RÀDIO CUBELLES APP
 • història eleccions 1970-2019
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles