Presentació del llibre 'El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX', aquest divendres 29 d'abril

25 d'abril de 2022


La sala d'actes de la Parròquia de Santa Maria acollirà a partir de les 19.30 h. l'acte organitzat per l'entitat els Amics del Castell dins la 48a Setmana Cultural

Dins la programació de la 48a Setmana Cultural de Cubelles, el Grup d'Estudis Cubellencs 'Amics del Castell' han organitzat per aquest divendres 29 d'abril la presentació del llibre 'El Castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX'.
 

En aquest segon llibre, David Galí i Marçal Díaz han incorporat els resultats de les seves noves investigacions, després d'haver pogut accedir a l'arxiu dels Marquesos d'Alfarràs, i que recullen, per exemple, aspectes importants sobre el planejament de l'obra de construcció de l'edifici i els seus materials. Així com també s'han descobert detalls sobre els autors dels grafits i sobre l'alimentació d'aquella època.

I és que, a través dels nous documents consultats, s'han trobat noves dades, detalls i curiositats que ara s'han inclòs en aquesta segona documentació, han apuntat els seus autors. Segons els nous descobriments, es fan quatre contractes per a les obres de construcció i no tres com es pensava inicialment. A més, s'ha descobert, entre d'altres coses, que curiosament la persona que dirigia les obres era el farmacèutic d'aquella època, encara que, fou Carles de Lllupià qui les va contractar.

 
El llibre El castell de Cubelles. Casa senyorial i explotació agrícola entre els segles XVII i XIX, és obra de David Galí i l’historiador Marçal Díaz. Editat per la Diputació de Barcelona, aporta diferents dades inèdites sobre el castell i la població de Cubelles així com sobre els grafits i gravats que es van fer a les parets de l’interior de la planta noble en la mateixa època. En la primera part el llibre explica la reforma efectuada al castell entre els anys 1672 i 1676, promoguda per Carles de Llupià, el seu propietari, i sota traça de Fra Josep de la Concepció, així com l’evolució de l’entorn edificat del castell o els sojorns estivals que hi van fer els marquesos d’Alfarràs a principis del segle XIX, on van gaudir de diferents activitats de lleure i també dels productes de la gastronomia local.

La segona part està dedicada al conjunt de 302 grafits i gravats de diferents temàtiques, dibuixats al carbó, a sanguina o incisos amb punxó gairebé durant tot el segle XVIII. Hi predominen els comptes de productes agrícoles, els vaixells, les inscripcions, les signatures, els dibuixos d’elements arquitectònics i alguns retrats molt reeixits, com ara el d’un cavaller, gairebé a mida natural, i el d’una dama.
 
David Galí és el cap de la Secció d’Investigació, Catalogació i Difusió del Servei de Patrimoni Arquitectònica Local de la Diputació de Barcelona i expert en la història del castell de Cubelles. Anteriorment, el setembre de 2016, ja va impartir juntament amb María José Sureda, una conferència sobre els grafits de l’edificació convidat pel GEC Amics del Castell. Aquest acte forma part de la programació de la 48a edició de la Setmana Cultural de Sant Jordi.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles