Endesa engegarà el desmantellament definitiu de la Tèrmica el 28 de març

8 de març de 2017


La multinacional assegura que les feines es faran "de forma gradual, ordenada i segura". També confirma que finalment no conservarà cap de les construccions del complex.

Tèrmica

 

 

El desmantellament de la Tèrmica s'apropa. En poques setmanes, a partir del 28 de març segons ha informat l'empresa Endesa, començaran les feines per demolir i desmantellar tot el que queda de la Central. A dia d'avui la multinacional energètica ja disposa de tots els permisos, com l'estudi d'impacte ambiental del Ministeri competent.

 

 

Les obres de desmantellament es dividiran en dues fases. En un primer moment s'enderrocaran les construccions visibles de la central. Concretament, segons explica Endesa, "l'edifici industrial (la nau de turbines, el centre de control, la caldera i la xemeneia) i les instal·lacions associades (edifici d’oficines, menjador, naus, tallers, magatzems i els dipòsits de fuel que hi ha al costat de la subestació de Foix, a la zona de Mas Xinxola). En una segona fase es preveu la demolició de les estructures enterrades i la casa de bombes. Simultàniament a les tasques de desballestament, es procedirà a la remediació del sòl amb una tècnica que retornarà el terreny les condicions inicials, sense rastre de l’activitat industrial que durant 34 anys s’ha dut a terme en aquest emplaçament".

 

Tota l'actuació té un pressupost superior als 4,7 milions d'euros que aniran a càrrec d'Endesa. 

Un cop la central va cessar la seva activitat, la Companyia, a través del seu Fons Històric, va rescatar més de 900 elements singulars de la instal·lació. En total, es van recuperar 300 fotografies, 100 documents audiovisuals i 507 elements representatius del conjunt de l’activitat de la instal·lació, que va tancar el juny de 2015. Tot aquest material s’ha incorporat a la Fundació Endesa, que vetllarà per la seva conservació, tot inventariant-lo, catalogant-lo i digitalitzar-lo per, així, salvaguardar-lo i posar-lo a disposició de la comunitat científica i dels estudiosos.

Així mateix, la Companyia també recuperarà l’enorme mural de ceràmica que decora una de les parets de la central com un pas més per salvaguardar el patrimoni artístic i industrial de l’antiga instal·lació. La peça, obra de l’escultor local Pedro Llorente, té 30 metres d’amplada per 10 d’alçada, i està construïda a partir d’un mosaic format per centenars de rajoles de ceràmica de diferents colors. Endesa cedirà gratuïtament a l’Ajuntament de Cubelles el conjunt escultòric, que el consistori emplaçarà a un espai públic encara per determinar.

 

D'altra banda, el govern municipal diu que ha pactat amb Endesa la cessió d’enllumenat de la central perquè passi a ser públic. El regidor d’urbanisme, José Manuel Ardila, considera que l’Ajuntament podria estalviar-se la instal·lació de fanals en segons quines zones properes a la Tèrmica. Concretament s'estaria negociant la cessió dels fanals que il·luminen els carrers que donen accés al sector comercial de Les Salines i a la part del passeig de la Marina. 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles