Les CUP de Cubelles, Cunit, Vilanova i Calafell presenten al·legacions a l’informe presentat per Endesa en el procés de desmantellament de la dàrsena de l’antiga tèrmica

18 d'octubre de 2021


Reclamen a la Generalitat i a la resta d’administracions implicades que exigeixin a Endesa un compromís real en la restitució i renaturalització del litoral dels quatre municipis afectats

Les CUP de Cubelles, Cunit, Vilanova i Calafell han presentat al·legacions a l’informe presentat per Endesa en el procés de desmantellament de la dàrsena de l’antiga tèrmica i reclamen a la Generalitat i a la resta d’administracions implicades que exigeixin a Endesa un compromís real en la restitució i renaturalització del litoral dels quatre municipis afectats.

 

En la roda de premsa celebrada aquest dilluns 18 d’octubre al migdia, les CUP de Cubelles, Cunit, Vilanova i Calafell denuncien el que entenen “és un intent d’Endesa de defugir de la seva responsabilitat en el procés de desmantellament de les instal·lacions i construccions associades a la que va ser la Central Tèrmica del Foix”. Des de la CUP recorden que amb la fi de l’activitat de la tèrmica de Cubelles, l’any 2015, la llei contemplava que l’empresa concessionària havia d’executar les actuacions necessàries per restituir la zona afectada. “Després d’anys de converses amb les administracions", diuen "Endesa ha presentat un projecte en el què contempla cinc alternatives d’actuació entre les quals la companyia en proposa dur a terme una que, atenent als informes tècnics demanats pels ajuntaments, queda lluny de ser l’opció més responsable amb la restitució del territori”. Per la CUP aquesta aposta d’Endesa “respon exclusivament a criteris econòmics” i consideren “injustificable que després de dècades d’explotació de la Central, Endesa pretengui desentendre’s d’un procés de restitució del litoral que pot durar anys”.

 

Segons ha explicat Dani Pérez de la CUP, “de les 5 alternatives que la proposta presentada per Endesa posa sobre la taula, l’empresa es permet recomanar la cinquena que és la més econòmica, la més ràpida d’executar però la menys sostenible a llarg termini pel sistema natural de la costa dels municipis afectats”. En aquest sentit, ha afegit que "tal i com han reclamat els Ajuntaments de Vilanova, Calafell i Cubelles", des de la CUP entenen que “de les propostes plantejades la que s’acosta més a una opció òptima és la de l’eliminació de la dàrsena de Cubelles així com els tres espigons que es troben situats a Cunit". Per a la CUP, "aquesta eliminació s’hauria de dur a terme de manera gradual". És per això, que "exigeixen a Endesa el compromís d’assumir els costos de gestió de les futures reaccions que pugui tenir el ecosistema". Per tot plegat consideren que també "cal posar sobre la taula una qüestió que no s’ha plantejat amb prou força a hores d’ara que és la necessitat d’incloure tant el pantà com la desembocadura del Foix en aquest mateix pla d’actuacions". Entenen "aquests dos elements com a part d’un ecosistema interconnectat amb tot el sistema de costa" i que, per tant, assenyalen "s’han vist afectats pels anys de presència d’aquestes construccions" que consideren "es veuran afectades per les futures actuacions que s’hi duguin a terme".

És per això, que des de la CUP demanen que "la proposta inclogui un estudi d’impacte sobre la desembocadura del riu Foix".

D'aquesta manera s'expressava, Dani Pérez de la CUP Cubelles.

 

Segons explica la CUP, "a hores d'ara Endesa encara no ha aportat cap estudi d'impacte ambiental que acompanyi les propostes presentades". Aquest fet "és considerat per la CUP com a  imprescindible per tal que l'administració pugui prendre la decisió de manera fonamentada". Per la seva banda, Ruth Sunyol de la CUP Cunit assegura que "han estudiat els informes existents" i  diuen "haver-se reunit amb diversos especialistes en el tema". Per això apunten que "la seva conclusió és que malgrat la tria que ha fet l’Ajuntament de Cunit per una via més conservadora, amb la nul·la adaptació als efectes del canvi climàtic i amb manca de visió integral de la planificació del litoral", des de la CUP de Cunit "aposten com la resta de municipis afectats per una solució renaturalitzadora a mig-llarg termini i de visió global del litoral, d’acord amb els paràmetres actuals de regeneració de les platges". Entre d'altres coses, diuen "entendre el sentimentalisme que hi pot haver darrera l’opció de mantenir els 3 espigons de Cunit", però "consideren que cal deixar de banda algunes pressions i tenir una mirada més enllà del curt termini". Ruth Sunyol de la CUP Cunit s'expressava d'aquesta manera durant la seva intervenció en la roda de premsa davant els mitjans de Comunicació.

Per a Sunyol "el desmantellament de l'espigó de la dàrsena i dels tres primers espigons de Cunit ha de ser progressiu i acompanyat d'un seguiment concret i exhaustiu de la costa de Cunit ". 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles