L’Ajuntament i la Diputació alerten de l’exposició al sol amb motiu del Dia europeu per la prevenció del Càncer de Pell

12 de juny de 2020


La jornada establerta per a aquest dissabte 13 de juny serveix com a marc per sensibilitzar la població de la importància d’adoptar bons hàbits en relació a l’exposició al sol

Entrevista a Pilar Juste, regidora de Salut de l'Ajuntament

Entrevista a Teresa Joval, doctora 

 

L'Ajuntament de Cubelles, a través de la regidoria de Salut, i el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, promou la celebració del Dia europeu de la prevenció del càncer de pell, que se celebra el 13 de juny. La jornada serveix com a marc per sensibilitzar la població de la importància d’adoptar bons hàbits en relació a l’exposició al sol.


Poc a poc la població és més conscient de la importància de la prevenció com a mitjà per a evitar els riscos en la pell derivats d’una inadequada exposició solar, ja que l’exposició excessiva a les radiacions ultraviolades és la principal causa evitable de càncer de pell, fins al punt que un 80% dels càncers de pell es podrien evitar amb uns adequats hàbits de protecció des de la infància.

 

L’OMS recomana una sèrie de mesures per prevenir l’exposició excessiva a les radiacions ultraviolades.

 • Limitar el temps d’exposició al migdia.
 • Buscar espais d’ombra.
 • Protegir-nos el cos amb peces de roba, incloent-hi barrets d’ala ampla per protegir els ulls, la cara i el coll.
 • Fer servir ulleres de sol que garanteixin una protecció del 99% o 100% contra les radiacions ultraviolades A i B.
 • Fer servir filtres solars d’ampli espectre amb un factor de protecció solar (FPS) de 30 o més i renovar la seva aplicació periòdicament.
 • Evitar les llums artificials per bronzejar, no són una alternativa segura de bronzejat ja que emeten radiacions ultraviolades A i B com el sol de migdia i no redueixen la possibilitat de desenvolupar càncer de pell.
 • Protegir a nadons i infants, que s’han de mantenir a l’ombra.

Però el sol també aporta grans beneficis al nostre organisme ja que ajuda a produir vitamina D, fonamental per a la salut òssia, contribueix a la regulació de l’estat anímic a través de l’alliberació d’endorfines, millora les defenses naturals i malalties de la pell com la psoriasi o l’acné entre d’altres.


L’àmbit educatiu és un escenari idoni per formar els més petits en hàbits saludables en relació a l’exposició solar, que els acompanyaran tota la vida. En aquest sentit el Servei de Salut Pública, fomenta la protecció solar entre els infants a través del material didàctic de protecció solar, sota el títol de “Vigila amb el sol solet”..

 

Per altra banda també és necessari conscienciar a pares i mares de la necessitat de protegir-se i protegir de manera adequada els seus fills i filles dels efectes nocius del sol, i sobretot que siguin conscients del seu paper com a models de conducta.

 

 


 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles