Recuperar l’espai natural de la desembocadura passa per aturar els abocaments d’aigües fecals i reduir la presència humana

21 de desembre de 2018


Entre d'altres accions, el Pla de Gestió del Foix preveu tancar el riu des de la C31 fins al mar. La presentació del pla s’ha fet aquest dijous al vespre a l’Ajuntament davant d’un grup de regidors tant del govern com de l’oposició.

Les prioritats que han marcat els experts per recuperar l’espai natural de la desembocadura passen per aturar els abocaments d’aigües fecals i reduir la presència humana i d’animals domèstics per protegir la fauna. Es tracta del Pla de Gestió del Foix que estableix la direcció a seguir per un període d'almenys cinc anys per tal d'aconseguir convertir la desembocadura en un espai natural de valor ecològic i ambiental.

 

La presentació del pla s’ha fet aquest dijous al vespre a l’Ajuntament davant d’un grup de regidors tant del govern com de l’oposició. L’estudi de la desembocadura va començar el 2016 amb un encàrrec a la Universitat de Barcelona perquè, segons el govern local, darrera de les decisions a prendre hi hagués criteris científics i tècnics. El document final ha comptat amb el filtre de la Generalitat i també implica totes les administracions competents com l’ACA, Medi Natural, Costes i l’Ajuntament.

 

El pla de gestió del Foix és el full de ruta que haurà de seguir l’Ajuntament els propers anys per tal de recuperar l’espai natural de la desembocadura. Entre les accions més necessàries, els elaboradors del pla han apuntat que s’ha de limitar l’accés de les persones a la zona i que cal delimitar els únics passos per on es podrà circular.

Aaron Marcos, director tècnic de Green Solutions.

En aquest sentit, els passos hauran de tenir també elements que camuflin la presència de persones. El pla també proposa que en èpoques sensibles, aquests passos es puguin tancar completament per no destorbar les aus.  Aquesta actuació aniria acompanyada del tancament perimetral amb tanques del riu Foix des de la carretera C31 i fins el mar. La tanca impediria l’accés de gats, que són un inconvenient per la criança de les aus, tal com ha explicat Green Solutions.

 

A part d’això, la qualitat de l’aigua empitjora molt cada vegada que plou a causa dels abocaments d’aigües fecals. L'ambientòloga Verònica Gonzàlez ha estat estudiant l'aigua de la desembocadura per la UB, que explica les conseqüències de la contaminació i l'estancament.

Segons els experts, l’aigua de la desembocadura milloraria molt ràpidament si s’eviten els episodis de contaminació d’aigües fecals i al mateix temps s’obre la connexió amb el mar sobretot els mesos d’estiu. Així ho ha confirmat Verònica Gonzàlez.

 

Dubtes sobre el cabal ambiental del Foix provinent del pantà

Els experts que han elaborat el Pla de Gestió del Foix, que se centra en l'espai natural de la desembocadura, han apuntat que la manca d'aigua al curs del riu és un dels problemes que afecten al delta. El director tècnic de Green Solutions, Aaron Marcos, ha explicat que el cabal ambiental que s'ha posat en funcionament aquest mes de juny passat és un primer pas per recuperar la quantitat d'aigua i les dimensions de les llacunes.

Tanmateix, l'ambientòloga Verònica Gonzàlez alerta que se sap que l'aigua del pantà està contaminada i que s'hauria de controlar com podria afectar a partir d'ara el cabal ambiental.

Verònica Gonzàlez també ha explicat que com que el riu ha estat sec tants anys, actualment no disposa de la vegetació adequada per reduir la contaminació de l'aigua.

En tot cas, aquesta seria una responsabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua. Pel que fa al Pla de Gestió del Foix se centra en l'àmbit protegit per la Xarxa Natura 2000 que és el que va de la carretera C31 fins al mar. Una zona on a banda de l'Ajuntament també hi tenen competències tant la Generalitat com l'Estat.


 • PLA DESEMBOCADURA FOIX.jpg
 • desembocadura foix (google maps) 1.JPG
 • riu foix 2018 2.jpg
 • 42 aniversari
 • L'informatiu
 • RÀDIO A LA CARTA
 • ESPECIAL BIBLIOTECA
 • Butlletins correu
 • canal you tube
 • història eleccions 1970-2019
 • des de 1981
 • col·labora
 • paulina 100 anys
 • Icone facebook
 • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
 • Carrer Colom, 7
 • 08880 Cubelles