La Ruta patrimonial i natural pels camins del Garraf inclou una passejada per la desembocadura del riu Foix

8 d'octubre de 2018


Aquesta és una acció que desenvolupen conjuntament tots els ajuntaments de la comarca, amb coordinació del Consell Comarcal del Garraf i el finançament del Fons Feder de la Unió Europea

Diumenge es va presentar a la Masia d’en Cabanyes la “Ruta patrimonial i natural pels camins del Garraf”, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural. Una de les ruta és a la desembocadura del riu Foix. Es tracta d’una aposta “per potenciar el gaudi i la protecció de l’entorn natural, i per dinamitzar el turisme de la comarca”, segons el conseller adjunt a presidència, Lluís Giralt.

 

El projecte, encarregat a l’empresa Geosilva, s’ha realitzat partint d’una diagnosi de tota l’oferta de rutes dels diversos organismes i administracions, que comptabilitza 400 quilòmetres de camins senyalitzats i 49 propostes d’itinieraris. D’aquestes rutes existents, se n’han seleccionat sis trams emblemàtics, amb elements patrimonials o paisatgístics destacats, amb la idea de potenciar-los i dinamitzar-los amb recorreguts curts i accessibles, que destaquin algun punt patrimonial o paisatgístic identitari de la comarca. 

 

En el cas de Cubelles, l’actuació serà una Passejada per la desembocadura del riu Foix, amb l’adequació d’un punt d’observació d’aus. De fet, aquesta acció ja s'està fent a Cubelles,  a través de les visites a l'espai natural de la desembocadura Foix, que tenen lloc l'últim diumenge de cada mes, des de l'Oficina de Turisme de la Platja, a partir de les 11h. Ara, aquestes visites s'inclourien dins aquesta nova acció comarcal de la Ruta patrimonial i natural pels camins del Garraf.

Imma Laborda, tècnica de Turisme de l'Ajuntament en una de les seves estades a Ràdio Cubelles posava en valor aquest espai natural.

Acostar un espai posant-lo en valor i dinamitzar el turisme al municipi, és l'objectiu d'aquestes visites a la desembocadura del riu Foix.

 

De les sis rutes com ja hem dit una és la desembocadura del riu Foix. Pel que fa a Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes, les dues ciutats s’uniran a través de l’anella verda dels Colls i Miralpeix, amb la mediterrània com a relat i la creació d’un mirador a la punta Grossa dels Colls. A Olivella es potenciarà la ruta medieval amb un relat sobre el Massís del Garraf i la recuperació del Castell amb un mirador elevat. Per la seva part, Canyelles tindrà un Itinerari panoràmic al Puig de l’Àliga amb un relat dels horitzons de la comarca i es crearà el balcó del Garraf i el Penedès.  A l’ermita de la Trinitat de Sitges hi haurà la ruta Escapada a les costes del Garraf, amb l’essència de la comarca com a relat i l’elaboració d’uns panells interpretatius. Finalment, a Sant Pere de Ribes s’adequarà la ruta Un tomb visual per les vinyes, amb estacions interpretatives al voltant del Castell.

 

El projecte contempla la caracterització de cada tram amb un relat o un centre d’interès, així com la construcció de diverses instal·lacions per reforçar els recursos patrimonials de cada ruta, que facilitin la interacció entre els visitants i l’entorn, tot mantenint una coherència estètica i discursiva. Paral·lelament, es dissenyaran accions de promoció i difusió dels itineraris: es crearà un espai web i una aplicació mòbil, i s’elaboraran plànols comarcals per consultar tots els recorreguts i els seus elements patrimonials i naturals.

 

En la realització del projecte hi han participat els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú, Node Garraf i la Diputació de Barcelona. La proposta romandrà en exposició pública 30 dies. Després, si no hi ha al·legacions, s’obrirà el procés de licitació. El document es pot descarregar del web del Consell Comarcal del Garraf www.ccgarraf.cat

 

Aquesta acció forma part del projecte “Garraf: camins, patrimoni i natura” que desenvolupen conjuntament tots els ajuntaments de la comarca amb la coordinació del Consell Comarcal del Garraf i el finançament dels Fons Feder de la Unió Europea.

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles