La supressió dels peatges reduiria el trànsit per la C31 a Cubelles

24 de setembre de 2018


Un estudi encarregat pel Consell Comarcal del Garraf analitza l’impacte social i econòmic dels peatges de l’autopista C32 per les comarques del Garraf i el Baix Penedès.

Aquest dijous passat a la Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú s'ha fet públic l'estudi encarregat pel Consell Comarcal del Garraf que analitza l’impacte social i econòmic dels peatges de l’autopista C32 per les comarques del Garraf i el Baix Penedès. Una de les conclusions és que Cubelles és el municipi més perjudicat del Garraf perquè és l'únic que té doble peatge.

 

En conjunt, però, l'estudi conclou un perjudici general del territori a l'hora d'enllaçar amb l'àrea metropolitana i en els trajectes interns. De fet, indica que el tram entre Castelldefels i El Vendrell és el tercer més car de Catalunya només superat pel Túnel del Cadí i els túnels de Vallvidrera.

 

També detecta que el canvi cap al sistema de la vinyeta que vol impulsar la Generalitat trauria trànsit de la C31 tant en el tram de les costes del Garraf com pel mig de Cubelles, Cunit i Calafell. L'establiment d'aquest model però també faria baixar el nombre d’usuaris de transport públic. I és que una de les dades que criden l’atenció és que el Garraf és la comarca catalana que més connecta amb Barcelona amb transport públic.

 

Segons l’estudi elaborat per l’empresa MCRIT, la supressió dels peatges amb la tarifa plana de la vinyeta augmentaria l’ús del vehicle privat i això també obligaria a ampliar l'autopista. L’informe també compara el cost dels peatges de la C32 amb el d’altres vies de pagament d’altres territoris catalans i estableix quin seria el preu òptim per aconseguir un equilibri territorial, un preu molt menor que l'actual. A més, l'estudi constata que no hi ha descomptes notables per als residents.

 

Oriol Biosca de la Consultora que ha elaborat l’estudi també ha destacat que els peatges provoquen un fre per venir a treballar al Garraf des de fora, cosa que afecta l'atracció de personal qualificat a les empreses.

 

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, ha destacat que l’estudi permet posar més motius a les reivindicacions del territori i ha confirmat que es convocarà la Comissió de Territori per analitzar-lo.

 

L’estudi sobre l’impacte dels peatges ja es pot consultar sencer a la pàgina web del Consell Comarcal del Garraf. S’ha realitzat entre els mesos d’octubre de 2017 i maig de 2018, i ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Penedès, representants d’entitats i plataformes i d’empreses de les dues comarques, mitjançant enquestes de participació.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles