El projecte de pressupostos de la Generalitat inclou una inversió de 50.000 euros de l'ACA a Cubelles

30 de novembre de 2016


La primera inversió de la Generalitat a Cubelles en molts anys anirà destinada a començar a solucionar els problemes de l'estació de bombament del Foix. Es confirma així el compromís de l'ACA que ja havia anunciat el govern municipal.

Estació de bombament principal (2009)

Estació de bombament principal. Foto d'arxiu (2009). Actualment decorada amb murals de temàtica local.

 

Aquest dimarts s'ha fet públic el projecte de pressupostos de la Generalitat pel 2017. En l'annex d'inversions reals, en el capítol d'inversions territorialitzables, feia molts anys que no s'hi podia llegir el nom de Cubelles. En l'última proposta, que encara ha de passar l'aprovació del Parlament, el govern de Junts pel Sí ha inclòs una partida de 50.000 euros de l'Agència Catalana de l'Aigua per "actuacions per la reducció de sobreeiximents a les estacions de bombeig principal i platja del sistema Cunit-Cubelles: obra d'execució directa". D'aquesta manera es confirma el compromís de l'ACA en ajudar l'Ajuntament de Cubelles en la reforma d'aquesta infraestructura que no dóna l'abast quan plou i provoca els abocaments d'aigües fecals directament al riu Foix.

 

Des de Ràdio Cubelles encara no s'ha pogut esbrinar a què corresponen exactament aquests 50.000 euros del 2017 més enllà del títol que els relaciona amb l'estació de bombament. El dubte és que no encaixen amb el 30% de la inverisó prevista per l'ampliació completa de l'estació de bombament valorada en uns 800.000 euros. En tot cas, sembla que es tractaria del pas previ a l'execució de la remodelació i ampliació sencera de l'equipament, que el govern municipal preveu pressupostar en el seu gruix més important l'any 2018, quan ja podria comptar amb una dotació més important també de l'ACA. Tot plegat seria fruit de les darreres reunions mantingudes entre diversos representants polítics i tècnics de l'Ajuntament i els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua. En aquesta línia, de fet, l'alcaldessa Rosa Fonoll també va anunciar públicament a l'Audiència Pública de pressupostos que després de diverses converses confien que la subvenció s'ampliï fins al 40% del cost total de l'actuació.  

 

La proposta pressupostària no inclou cap partida que faci preveure la construcció de l'Institut Les Vinyes o l'amplicació de l'Institut Cubelles. Aquest fet abocarà el centre almenys 2 cursos més encara en els mòduls prefabricats, sumant 11 anys seguits en situació de provisionalitat. 

 

Pel que fa al conjunt del Garraf, les inversions sumen poc més de 4,5 milions d'euros. La major part de les inversions reals de la comarca, uns 2 milions d'euros, aniran destinats a les obres i la posada en marxa del nou CAP de Sant Pere de Ribes, que hauria d'entrar en funcionament aquest 2017. El port de Vilanova i la Geltrú s'endurà 1,2 milions d'euros d'inversió i el CAP de Baix a Mar de Vilanova suma més de 400.000 euros. L'anterior proposta de pressupostos de Junts pel Sí, que no es va arribar ni a tramitar al Parlament, no incloïa cap inversió a Cubelles i al Garraf sumava poc més de 3 milions pel 2016. L'any que es van destinar menys recursos a la comarca va ser el 2014, amb poc més de 2 M€. L'any 2015, però, es van pressupostar 8M€.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles