Crida al voluntariat per controlar la cria del corriol camanegre a Cubelles

4 de març de 2022


L’associació GEPEC inicia aquest mes de març la seva campanya d’observació i vigilància d’aquest tipus d’ocell en perill d’extinció que fa el niu a la sorra de les platges de Cubelles. Qui vulgui col·laborar es pot inscriure omplint un formulari disponible al web del GEPEC.

L’associació GEPEC inicia aquest mes de març la seva campanya d’observació i vigilància del corriol camanegre i fa una crida al voluntariat que vulgui col·laborar-hi. Aquest tipus d’ocell en perill d’extinció fa el niu a la sorra de les platges de Cubelles i d’altres municipis del Garraf, el Baix Penedès i el Tarragonès. Qui vulgui unir-se al voluntariat es pot inscriure omplint un formulari disponible al web del GEPEC (enllaç).

 

Segons informa l’entitat ecologista, aquest any el corriol camanegre està en una situació encara més delicada que els anys anteriors. En el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya, l’espècie ha augmentat a la categoria “en perill d’extinció”, com a resultat d’un declivi del 81% de la seva població estatal des del 1989, i un 67% entre 2007 i 2020. Aquest mateix estudi revela la manca de dades en l'àmbit català. La seva situació és greu i crítica, però des del GEPEC-EdC recorden que encara hi ha opcions a l’abast per protegir-lo i revertir la seva situació.

 

Xavier Pedro, tècnic del GEPEC, ha explicat a Ràdio Cubelles quina és la situació del corriol a Cubelles.

 

Els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen en la millora de la nidificació del corriol camanegre. Xavier Pedro, tècnic del GEPEC ha fet un resum de les accions que acostumen a protegir els nius. A banda de la salvaguarda dels seus nius, l’entitat vetlla per l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans dels corriols i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació.

Igualment, l’entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promou un canvi de dinàmica a les platges (respectant les restes marines que aporten nutrients i microorganismes vitals per l'alimentació del corriol), així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.

 

La campanya d’aquest any fa el relleu a la del 2021, que es va dur a terme en sis municipis del litoral i va resultar en un total de 43 postes i 23 exemplars volanders de corriol. Més de 100 persones voluntàries van col·laborar amb el GEPEC-EdC.

 

Per la campanya d’aquest 2022, el GEPEC-EdC torna a comptar amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cubelles, Cunit i Calafell. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie.

 

Paral·lelament, el GEPEC col·labora a Ràdio Cubelles amb l'espai mensual Compartim la platja amb la natura que es pot recuperar a la ràdio a la carta.

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles