L'Ajuntament respon a les declaracions d'Arba Litoral que alerta del perill crític d'extinció de la roureda centenària de Les Bassetes de Cubelles

20 de desembre de 2021


El regidor de Medi ambient, Josep Maria Hugué, lamenta que l'entitat faci públiques "unes acusacions molt greus sense comptar primer amb l'Ajuntament quan sempre hem tingut una molt bona relació" i "quan ha estat el primer Ajuntament que posa en custodia a una entitat ecologista més de 10.000 metres quadrats d'una zona important del municipi"

Entrevista a Josep Maria Hugué, primer tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient

 

El regidor de Medi ambient i primer tinent d'alcalde, Josep Maria Hugué, ha respost en una entrevista a Ràdio Cubelles al comunicat d'Arba Litoral que alerta del perill crític d'extinció de la roureda centenària de Les Bassetes de Cubelles. A banda d'això, l'entitat local també apunta que "les causes passen d'una banda per l'impacte que provoca la presència d'una colònia de felins", i de l'altra, "per les actuacions de prevenció d'incendis als boscos al voltant de les Bassetes que han aniquilat centenars de plançons de roure i l'únic hàbitat on aquest bosc es podia expandir". En aquest sentit, l'entital local anunciava haver engegat una campanya de denúncia dels "greus d'atemptats mediambientals" que asseguraven "està patint tant la seva entitat com el medi ambient de Cubelles des de fa anys (2015)".

 

El regidor de Medi ambient i primer tinent d'alcalde, Josep Maria Hugué, s'ha mostrat sorprès que "Arba Litoral hagi actuat d'aquesta manera fent públiques unes acusacions molt greus sense comptar primer amb l'Ajuntament. Sóc el regidor de Medi ambient de l'Ajuntament i amb mi ningú m'ha alertat de res", quan diu, "amb Arba Litoral sempre hem tingut una molt bona relació. Hem estat el primer Ajuntament que posa en custodia del territori a una entitat ecologista més de 10.000 metres quadrats d'una zona important del municipi. Entenem que aquesta relació havia de ser fluïda de partners que som".

 

D'altra banda, en referència a l'impacte que considera Arba litoral que provoca la presència d'una colònia de felins com a una de les causes del perill d'extinció de la roureda, el regidor de Medi Ambient ha explicat que "abans de fer el conveni amb Arba ja hi havia l'entitat Peluts que també fa una gran tasca amb la colònia de gats". En aquest sentit, Hugué "veu viable la convivència de les dues entitats en l'espai que ocupen" destacant "la feina ingent que desenvolupen cadascuna d'elles".

Segons ha apuntat el regidor "s'està treballant per fer compatible les dues accions que porten a terme aquestes dues entitats". De moment, ha dit "s'han fet actuacions perquè no entrin vehicles a la zona on estan ubicats els productor de gla". De fet, ha explicat que "s'està intentant minimitzar l'impacte per fer-ho el més compatible possible". Ara bé, ha afegit que "si Arba Litoral considerava que no era compatible la convivència de les dues entitats en aquest mateix espai que no haguessin signat el conveni.

 

Pel que fa a l'actuació de prevenció d'incendis realitzada als boscos al voltant de les Bassetes, el regidor ha volgut aclarir que "es tracta d'una franja perimetral que no està dins l'àmbit d'actuació que recull el conveni entre l'Ajuntament i Arba litoral". També ha volgut deixar clar que "darrere dels treballs contractats a Talher hi ha una empresa d'enginyeria forestal (Entrearbres) que és l'encarregada de la direcció de l'obra. Us emplaço a que l'empresa Entrearbres expliqui i defensi tècnicament l'actuació que l'Ajuntament té obligació de fer davant la política de prevenció d'incendis, que no s'havia fet mai i que per l'Ajuntament és important; primer és la protecció de la gent".    

 

 

L'entrevista sencera al regidor de Medi ambient es pot recuperar a la carta.

 

Ràdio Cubelles s'ha posat en contacte amb l'empresa d'ingenieria Entre Arbres qui també ha respost a Arba Litoral.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles