Descoberta dels ocells del paisatge de vinya i tast de vins el 4 i 5 de setembre

2 de setembre de 2021


Per prendre-hi part cal fer una inscripció prèvia al Celler Vega de Ribes, col·laborador de la Festa de la Verema

Entrevista a Enric Bartra del Celler Vega de Ribes

 

Una de les visites guiades programades per la 34a Festa de la Verema és la Descoberta dels ocells del paisatge de vinya i tast de vins que s'impartirà al Celler Vega ubicat a Sant Pere de Ribes que ha estat present en diferents Festes de la Verema al municipi i que forma part de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). L'aforament d'aquesta activitat, que tindrà lloc els dies 4 i 5 de setembre a les 10:00h., és limitat. Cal inscripció prèvia al Celler Vega de Ribes. Tel: 93 896 00 24 Preu 10€. El Celler Vega de Ribes està situat al camí Montgròs, s/n, 08810 Sant Pere de Ribes, Barcelona

 

Joan Roig i Piera, tiet d'Enric Bartra del Celler Vega de Ribes

Curiosament, Joan Roig i Piera està vinculat a aquest Celler Vega de Ribes, sent el tiet de l'Enric Vega. Segons el llibre “Flors i Punxes”, Joan Roig i Piera va néixer el 19 de juliol de 1902 en una casa pairal anomenada Masia La Serra, a Sant Pere de Ribes. Va estudiar farmàcia i va treballar en aquest àmbit a Tarragona, on va fundar l’Associació de Dependents Auxiliars de Farnàcia. Per altra banda, les seves inquietuds intel·lectuals i nacionalistes el portaren a fundar l’entitat catalanista Palestra, amb el propòsit d’educar en un sentit global la joventut catalana. A l’any 1947 es va traslladar a Cubelles, on des de llavors hi va viure sempre, integrant-se plenament a la vida cubellenca i convertint-se en un home estimat i respectat per tothom. Durant vint anys va treballar de pagès, com a parcer, al Molí de l’Anton, avui més conegut com a Molí de la Palma. De 1958 fins al 1962 fou regidor de l’Ajuntament a més de ser Jutge de Pau durant una vintena d’anys. El 19 de juliol de 2002 es celebrava el centenari del seu naixement.

 

Història del Celler Vega de Ribes

Vega de Ribes recull una tradició de setze generacions documentades des de 1540 de la família Bartra i Roig com a agricultors de la vinya i elaboradors de vi. La casa pairal, la masia La Serra, data del segle XII i destaca per la torre de guaita adossada, en ús defensiu entre els segles XIV i XVI i integrada posteriorment a la vivenda, que compta amb nombroses ampliacions i remodelacions al llarg dels anys, entre les quals destaca la construcció de l'anomenat celler nou, l'any 1766.

Vega de Ribes recull una tradició de setze generacions documentades des de 1540 de la família Bartra i Roig com a agricultors de la vinya i elaboradors de vi. La casa pairal, la masia La Serra, data del segle XII i destaca per la torre de guaita adossada, en ús defensiu entre els segles XIV i XVI i integrada posteriorment a la vivenda, que compta amb nombroses ampliacions i remodelacions al llarg dels anys, entre les quals destaca la construcció de l'anomenat celler nou, l'any 1766. El 1991 van començar a embotellar vi i a comercialitzar-lo amb marca pròpia, i el 2002 van inaugurar una nova construcció adossada al celler, amb les oficines i una gran sala que es lloga per a celebracions.

 

La filosofia dels joves responsables de l'empresa segueix els criteris de la viticultura ecològica, certificada pel CCPAE, en tot el procés des de la vinya fins a l'ampolla, igual que en els boscos, garrofers i la resta de conreus que tenen en una finca on la pressió urbanística és ferotge, ja que es troba envoltada de poblacions turístiques com Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú i per l'autopista C-32, que els passa a tocar de la vinya. Els ceps ocupen un total de 30 hectàrees, amb més d'una dotzena de varietats tant internacionals com autòctones (cabernet sauvignon, merlot, ull de llebre, carinyena, garnatxa negra i sumoll en negres, i xarel·lo, sauvignon blanc, macabeu, moscatell de Frotignan, moscatell d'Alexandria, garnatxa blanca i malvasia de Sitges). Comercialitzen actualment unes 25.000 ampolles anuals d'una gamma formada íntegrament per vins monovarietals amb una criança en ampolla. En destaca el Sasserra, el primer vi sec elaborat amb l'escassa varietat malvasia de Sitges. De fet, aquest és el producte que poden tastar les visites enoturístiques, que inclouen celler i recorregut per les vinyes, a més d'altres activitats per a grups.

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles