La ruta guiada ‘Dones de 1767’ fa reviure la revolta viscuda a Cubelles per la Fita del terme

15 de març de 2021


La propera cita, emmarcada en els actes del 8 de març, tindrà lloc el 27 de març

Prop d’una quinzena de persones, repartides en grups reduïts i en dues sessions diferents, han participat aquest dissabte, 13 de març de la primera ruta sobre la revolta de les dones. Es tracta d’una activitat emmarcada en la programació del Dia Internacional de la Dona i organitzada per l’arxiu municipal i l’Exposició Permanent Charlie Rivel.

 

L’activitat, iniciada des del pati de ponent del Castell, ha consistit en una passejada guiada pels llocs més emblemàtics on es van produir els fets.  Durant el recorregut de la ruta, la historiadora i arxivera municipal, Núria Jané, ha ofert diverses explicacions, a partir de les seves investigacions i ha parlat sobre les causes, les protagonistes i les conseqüències de la revolta. I és que els fets es remunten quan l'antic terme del Castell de Cubelles es va dividir entre Cubelles i Vilanova. Les dones van sortir revoltades, van llançar els materials per les fites a la riera i van plantar cara a les autoritats de la Reial Audiència que havien vingut a fer la fitació. Duien una bandera prohibida, cridaven a la revolta amb el corn marí i van plantar-se davant de l'ermita de Sant Antoni fins que van començar les detencions. Mentrestant, els regidors i les autoritats del poble s'havien amagat.

 

En una entrevista a Ràdio Cubelles, Núria Jané, ha parlat d’aquesta ruta dedicada a les dones que es van amotinar en la seva lluita per la Fita del terme.

 

Durant la ruta guiada els assistents han pogut conèixer, a partir dels textos originals del judici, tots els detalls de la història que envolta aquesta revolta. Marta Alari i Rosa Martínez, dues de les participants han valorat molt positivament l’experiència.

 

La propera cita serà el 27 de març amb dues noves sessions de la ruta guiada de les dones de 1767. Per participar-hi cal fer una inscripció prèvia a través d’un formulari des del web municipal (cubelles.cat).

 


  • Ruta de les dones.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles