Èxit de participació en la jornada de sensibilització i neteja a la desembocadura del Foix

10 de febrer de 2020


L'Ajuntament i el Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal s'han mostrat molt satisfets per la bona acollida d’aquesta iniciativa que ha comptat amb la participació de 65 persones.

 

Més d’una seixantena de persones han participat de la jornada de sensibilització i neteja realitzada diumenge al matí a l’espai natural de la desembocadura del riu Foix. Durant l’activitat -impulsada per l’Ajuntament, amb la col·laboració del Consell Comarcal i Green Soluciones ambientales-  s’han recollit unes dues tones de brossa i s’han ofert dues xerrades de sensibilització i coneixement de l'espai. Matalassos, pneumàtics, palets o una bicicleta sencera han sortit de la desembocadura en la jornada de neteja d’aquest diumenge. 

 

L’Ajuntament de Cubelles s’ha mostrat molt satisfet per la bona acollida d’aquesta iniciativa, que té per objectiu mantenir en bon estat l’entorn el riu Foix. La jornada ha estat tot un èxit amb la participació de més d'una seixantena de persones, segons ha destacat el regidor de Medi ambient de l’Ajuntament de Cubelles, Josep Maria Hugué.

En la mateixa línia s'ha manifestat Teresa Vidal del Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf.

Durant la jornada de neteja s’han trobat tot tipus de restes que danyen greument l'entorn. La majoria de deixalles recollides han estat plàstics, però també s'han recollit restes de mobles, un matalàs o una bicicleta, ha detallat Teresa Vidal del Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf. Teresa Vidal considera que són molt importants les activitats de sensibilització perquè ajuden a prendre consciència de la problemàtica existent en el medi natural.

 

Pel que fa a les dues xerrades realitzades. D'una banda, s’ha parlat de l’impacte dels residus sobre la biodiversitat i el medi natural. I de l'altra, dels valors medi ambientals de l’espai de la desembocadura i del seu pla de gestió.  En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient ha parlat del pla de gestió de que disposa l’ajuntament per evitar la degradació de la desembocadura del Foix i que contempla accions a 5 anys vista. De fet, una de les darreres accions ha estat la instal·lació d'una passarel·la de fusta -ara fa pràcticament un any- que delimita la zona de pas. Té en compte la zona més protegida de l'espai i la fa compatible amb el pas de les persones, segons el regidor.

Una altra de les accions futures que contempla aquest pla de gestió de la desembocadura passa per la regeneració de la vegetació de la ribera del riu. 

 

D'altra banda, des del Servei de Medi Natural i Litoral són diverses les activitats que s’ofereixen a les escoles i instituts de la comarca del Garraf. Entre d’altres, es realitzen diferents activitats durant el mes d’abril i novembre, en el marc de les campanyes “Let’s Clean Up Europe”, “European Maritime Day” i la “Setmana de Prevenció de Residus”. Mitjançant aquest programa es pretén sensibilitzar sobre l’impacte dels residus a la biodiversitat marina i la importància de protegir i conservar la natura. 

Aquestes activitats estan adaptades al programa educatiu VOLEM LA PLATJA NETA!, que fomenta i impulsa la divulgació del valors ambientals del territori, donant a conèixer els espais naturals del litoral de la comarca com la Riera de Ribes, la Desembocadura del Foix, la Platja Llarga, els Colls i Miralpeix i l’Espai Marí Costes del Garraf, protegits per diverses figures com la Xarxa Natura 2000. Per tal que la participació sigui d’àmbit comarcal, també s'ofereixen a la resta municipis del Garraf accions conjuntes des del programa “Volem la Muntanya Neta!”, que estudia la fauna, flora i els impactes dels residus en els boscos i muntanyes. Els objectius d’aquest programa són:

  • Sensibilitzar del dret de gaudir de la natura, respectant-la i conservant-la
  • Conèixer els projectes de conservació, investigació i recerca del territori
  • Descobrir els espais naturals protegits del Garraf
  • Intercanviar inquietuds respecte als espais naturals
  • Conscienciar de l’impacte dels residus en la biodiversitat i els ecosistemes

El programa s'adapta a les característiques i necessitats de l'espai natural on es realitza. 

 

 

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles