Un foc de grans dimensions, l'última troballa neandertal a la Cova del Trader

28 de novembre de 2019


Els descobriments dels últims anys als jaciments de la costa del Penedès, des de Sitges fins a Calafell, posen aquest territori al mateix nivell que els principals estudis europeus sobre els neandertals.

Entrevista als arqueòlegs Juan Ignacio Morales, Artur Cebrià i Antonio Rodríguez (cliqueu)

 

En l'última campanya d'excavacions, els arqueòlegs del SERP de la UB han trobat el rastre d'un gran foc a terra que els obre més vies d'investigació dels usos de la Cova del Trader de Cubelles en l'època dels neandertals. Els descobriments dels últims anys als jaciments de la costa del Penedès, des de Sitges fins a Calafell, posen aquest territori al mateix nivell que els principals estudis europeus sobre els neandertals.

 

Pel que fa a la campanya concreta a la Cova del Trader (Cubelles), l’equip d’arqueòlegs hi ha treballat des de mitjan d’octubre i fins a principis de novembre. A diferència de l’any passat, que els va coincidir amb unes setmanes de molta pluja, aquesta vegada han pogut treballar més còmodament. En declaracions a Ràdio Cubelles, Juan Ignacio Morales, un dels directors de l’excavació, ha explicat que una de les troballes més destacables d’aquest any a la cova del Trader és el rastre d'un gran foc a terra. Aquestes fogueres que els investigadors no havien detectat fins ara els fa qüestionar-se la primera hipòtesi sobre l'ús esporàdic de l'espai. Com ha explicat Juan Ignacio Morales, seguiran investigant per intentar entendre el perquè d'un foc de tanta intensitat. Les excavacions a la Cova del Trader tindran continuïtat l’any que ve per acabar de resoldre els dubtes més importants, donant continuïtat al conveni signat amb l'Ajuntament de Cubelles la legislatura passada.

 

D'altra banda, la Cova del Trader no es pot entendre per separat si no que forma un conjunt amb altres jaciments de la costa del Penedès com la Cova del Gegant a Sitges, la cova foradada i la Balma de la Griera a Calafell. Un grup de jaciments que també s’ha d’entendre dins d’un mapa europeu que aniria des de la península ibèrica fins a la costa dàlmata on també hi ha hagut descobriments similars. En aquesta línia, una urpa d'àguila trobada l'any 2015 a la Cova Foradada ha estat l'eix d'un estudi que ha permès confirmar que la zona del Penedès està dins del mapa neandertal del sud d'europa en què aquestes urpes es feien servir com elements simbòlics.


  • NEANDERTAL BALMA GRIERA (2).jpg
  • NEANDERTAL BALMA GRIERA (4).jpg
  • NEANDERTAL BALMA GRIERA (5).jpg
  • NEANDERTAL BALMA GRIERA (1).jpg
  • NEANDERTAL BALMA GRIERA (3).jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles