Els safareigs rehabilitats seran els protagonistes de les jornades de patrimoni

11 d'octubre de 2018


L'espai s'inaugurarà aquest dissabte, a les 12h, en reconeixement a les dones de Cubelles que van fer del seu ús un espai de trobada i socialització. L’acte comptarà amb la intervenció del Cor Espig@XXI i d’Arc gestió cultural.

Entrevista a Núria Jané i Mònica Fuster (cliqueu sobre l'enllaç)

 

La regidoria de Patrimoni, en col·laboració amb d’altres regidories municipals, té a punt el programa d’activitats de commemoració de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP’2018), que se celebra anualment dins del mes d’octubre. El plat fort de la commemoració d’enguany és la inauguració de la rehabilitació dels safareigs municipals, un espai de trobada i socialització de les dones de Cubelles fins a ben entrada la segona meitat del segle XX.

 

Els actes començaran la nit d'aquest dijous 11 d’octubre, amb les visites teatralitzades al Castell de Cubelles a les 20, 21.30 i 23h.  Les inscripcions per participar d'aquesta activitat ja estan plenes i tancades. També cal inscripció prèvia per a la visita guiada a l’espai natural de la Desembocadura del Foix per conèixer el patrimoni natural de la vila. La visita que tindrà lloc aquest divendres,12 d'octubre consisteix en una passejada per l’entorn de la desembocadura i part dels marges del Riu Foix. El punt de trobada és l’Oficina de Turisme de la Platja, a les 11 del matí, i es recomana portar calçat adequat, aigua i prismàtics.

 

L’acte central d’aquestes JEP’2018 té lloc aquest dissabte 13 d’octubre, amb una jornada dedicada als safareigs municipals. A les 11h. els actes començaran amb la passejada guiada 'Petjades d’història, a través de l’aigua a Cubelles amb toc de Charlie'. Es tracta de conèixer part del patrimoni local relacionat amb l’aigua, finalitzant als safareigs municipals cap les 12h. Allà hi ha prevista la inauguració de la restauració i museïtzació, com a reconeixement a les dones de Cubelles que van fer del seu ús un espai de trobada i socialització. L’acte comptarà amb la intervenció del Cor Espig@XXI i d’Arc gestió cultural.

 

A les 18h., el president del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell, Joan Vidal, dirigirà la passejada 'Joan Pedro i Roig, “l’americano” que va donar els safareigs'. L’activitat començarà des de la plaça de la Vila i ens descobrirà la història de diversos elements que “l’americano” Joan Pedro i Roig va realitzar i donar al poble de Cubelles: les fonts públiques, la portada d’aigües, la il·luminació dels carrers o els safareigs municipals, entre d’altres, on acabarà la visita.

 

Seguidament, tindrà lloc una taula rodona sobre l'espai amb Marta Alari, historiadora i arxivera i estudiosa dels safareigs municipals; Alba Garcia, experta en polítiques de gènere i igualtat; i que serà moderada pel periodista de Ràdio Cubelles, Josep Lluís Villanueva. La sessió ha de servir per conèixer la història dels safareigs de Cubelles i del seu entorn, tenint en compte el paper de la dona en aquest espai social i de convivència.

 

Finalment, la jornada inaugural finalitzarà amb el concert acústic de Jazz i Bossa Nova al recinte dels safareigs de Cubelles, a càrrec de Gaby Ardèbol & Leo Tejedor Jazz Duet.

 

Visita a les excavacions de la cova del Trader

Els actes programats per commemorar enguany les Jornades de Patrimoni acabaran el diumenge 14 d’octubre, amb una visita a la cova del Trader. Primer es visitarà el Mas Baró, de la mà de Xavier Martínez, membre dels Amics del Castell, on es presentarà el projecte de cultiu ecològic de la cooperativa La Piotxa. Després, els participants es desplaçaran en autobús a la cova del Trader, on els arqueòlegs del SERP-UB, que estan excavant la cova, explicaran com és la seva feina, mostraran materials, les descobertes que han realitzat  i podrem pujar i visitar la cova.

 


  • Jornades Europees de Patrimoni 2018.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles