Ja hi ha data per la inauguració dels safaretjos rehabilitats

21 de setembre de 2018


L'Ajuntament ha sancionat l'empresa encarregada de la rehabilitació amb més de 4.700 euros per l'incompliment dels terminis. L'acte inaugural serà el 13 d'octubre dins de les Jornades de Patrimoni.

El dissabte 13 d’octubre a les 12 del migdia es farà l’acte d’inauguració de l’espai dels safaretjos. L’acte comptarà amb l’actuació del cor Espiga XXI i amb les explicacions d’ARC Gestió cultural. El mateix espai a dos quarts de set de la tarda acollirà una taula rodona, moderada pel locutor de Ràdio Cubelles Josep Lluís Villanueva, que comptarà amb la historiadora Marta Alari i amb l’experta en polítiques de gènere Alba Garcia. La jornada inaugural s’acabarà amb una actuació de jazz a càrrec de Gaby Ardèvol i Leo Tejedor Duet.

 

Núria Jané, responsable de l’arxiu municipal, ha confirmat que els safaretjos seran els principals protagonistes de les jornades de patrimoni. Núria Jané també ha explicat que l’espai comptarà amb uns panells d’informació històrica i que es podran visitar en dies concrets o, si no, també es podran veure des de fora.

Per tal d’elaborar la informació que es col·locarà als panells, diverses persones han estat investigant el passat dels safaretjos públics de Cubelles. Núria Jané, responsable de l’arxiu, explica que, entre d'altres curiositats, hi havia un safareig exclusiu per la roba dels malalts i la roba més bruta.

 

D’altra banda, l'americano cubellenc Joan Pedro i Roig s’havia atribuït la construcció dels safaretjos en alguns documents, però segons ha declarat Núria Jané a Ràdio Cubelles aquest servei ja existia abans que Pedro i Roig hi intervingués.

 

 

Retard en les obres de rehabilitació

L'Ajuntament ha sancionat l'empresa Axis Patrimoni amb més de 4.700 euros per l'incompliment dels terminis acordats al contracte de rehabilitació dels safaretjos. I és que el termini estabert era que l'obra havia d'estar acabada el 17 de gener de 2017. Segons ha pogut saber Ràdio Cubelles, l'empresa va justificar el retard pels imprevistos que s'havien trobat en el transcurs de l'obra. Per exemple, un dels moments delicats va ser la retirada de tota la coberta de fibrociment, un material tòxic que ha de rebre un tractament especialment curós. La nova coberta havia de ser de fusta i va ser en el procés de construcció d'aquest element quan van sorgir els imprevistos. Això va fer incrementar el cost acordat en més de 7.000 euros i les dues parts van establir el pressupost final en uns 118.000 euros. Així i tot, l'Ajuntament també va confirmar un retard de 240 dies en les obres, que es van donar per acabades el 14 de setembre del 2017. Segons els plecs del contracte, l'incompliment del termini es podia sancionar i finalment s'han restat uns 4.700 euros del total. Aquest agost passat s'han resolt els últims entrebancs administratius i el govern ha decidit fer la inauguració dels safaretjos aquesta tardor dins de les Jornades de Patrimoni.

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles