La revetlla de Sant Joan tornarà a celebrar-se a la plaça del Mercat

4 de juny de 2018


L'única foguera autoritzada és la que s'encendrà amb la Flama del Canigó a la plaça del Mercat. El símbol de la cultura dels Països Catalans arribarà el vespre de la revetlla acompanyat dels Diables i els Timbalers. Un sopar popular i l'orquestra Aquarama completaran la festa.

Manifest de la Flama del Canigó del 2017

 

Tot a punt també a Cubelles per la revetlla de Sant Joan, diada nacional dels Països Catalans. L’encesa de la foguera es farà amb la flama del Canigó, símbol de la cultura compartida de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar. La foguera, juntament amb un sopar popular i el ball amb The Soultans Band, seran els actes centrals el 23 de juny a partir de les 20h. a la plaça del Mercat.

 

La flama recollida del mateix cim del Canigó per un grup de cubellencs serà entregada al ball de diables i els timbalers de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles, que tot seguit iniciaran un cercavila que passarà pels carrers de Sant Antoni, de Colom, la plaça de Santa Maria i finalitzarà a la plaça de la Vila. Després de la lectura del manifest de la Flama del Canigó, els diables faran un segon cercavila des de la plaça de la Vila fins la plaça del Mercat passant per la plaça de Santa Maria, el carrer de Colom, la plaça de Jaume Balmes i el carrer Nou. Un cop allà, la flama encendrà la foguera instal·lada en una zona degudament tancada. Els dies i hores prèvies els veïns que ho desitgin podran dipositar trastos i endimaris que cremaran la nit de Sant Joan.

 

La Flama del Canigó

Des de l'any passat, l'acte de la Flama del Canigó és un acte municipal organitzat directament per l'Ajuntament. El maig del 2017, el ple va aprovar una moció que establia que l'Ajuntament, a través de la regidoria de Cultura, passava a assumir l'organització de l'encesa de la Flama del Canigó i la Revetlla de Sant Joan com un acte propi més del calendari local. Hi van donar suport tots els partits excepte el PP.

 

La recuperació d'aquest acte la va promoure l'any 2012 l'Ateneu Sobiranista Català de Cubelles i s'hi van sumar diverses entitats més. De l'arribada de la flama del Canigó a Cubelles es té constància que l’any 1988, en una revetlla infantil, ja es va encendre una foguera, com també va succeir els anys següents fins el 1992. L’acte l’organitzava el grup Rialles, una entitat amb representació arreu de Catalunya, encara vigent avui en dia, que organitzava espectacles per a públics familiars. En el cas de Cubelles, els membres del grup Rialles encarregats d’anar a buscar la flama del Canigó eren l’aleshores regidor de Cultura, Joan Vidal, i Ramón Gómez, que la van portar des de Vilafranca del Penedès i Reus, entre d’altres indrets i, en ocasions, acompanyats d’altres persones com en Josep Cuscó.

 

La tradició va iniciar-se el 1955 quan un veí d’Arles de Tec, vila agermanada amb Cubelles a la regió del Vallespir, va tenir la iniciativa d’encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim de la muntanya del Canigó. A partir d’aquell moment, la iniciativa va escampar-se i es va començar a repartir la flama per tots els Països Catalans. L’any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera i va arribar a Vic, escampant-se després pel Principat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana.

 

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d'aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d'una festa ancestral vinculada al solstici d'estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.

 

 

Consells de seguretat

Un any més, el departament de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha llençat la campanya ‘Revetlles amb precaució’. Les principals recomanacions són:

- Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals i tancar portes i finestres.

- No encendre petards dins de totxanes ni ampolles perquè en explotar fan mnetralla que pot fer molt de mal.

- Compreu els petards i pirotècnia en llocs oficials i autoritzats i llegiu bé les instruccions i edats per als quals està permès el seu ús.

- No feu fogueres fora de l’autoritzada per l’Ajuntament a la plaça del Mercat.

- No tireu papers ni teixits a la foguera que el vent enlairarà i pot provocar un incendi.


diables sant joan 2.jpg
  • st-joan-2012-79.jpg
  • flama canigo.JPG
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles