Cubelles s’ha afegit al projecte de memòria històrica Stolperstine

19 de juliol de 2017


La proposta ha rebut el suport de totes les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament excepte Cubellencs FIC, que s’ha abstingut per una formalitat.

Exemple d'una de les llambordes Stolperstine que es van instal·lar fa poc a Navàs

 

Stolperstine és una iniciativa prové d’un artista alemany i pretén recuperar la memòria històrica dels deportats als camps d’extermini nazis. El cubellenc Josep Agustí Bombui, conegut popularment per Tit, va acabar al camp de Mauthausen. Segons expliquen Xavier Martínez i Joan Vidal al llibre “Els anys de la postguerra i l’auge turístic a Cubelles”, Agustí, juntament amb 926 republicans més –dones, nens, gent gran, famílies senceres– va formar el famós Comboi dels 927, el primer enviament massiu de deportats civils enregistrat a la Segona Guerra Mundial, abans que els jueus, gitanos o russos. Una llamborda daurada recordarà a Josep Agustí en algun punt del municipi vinculat a aquest cubellenc.

 

 

D’altra banda, en el ple d’aquest dimarts, també s’han establert els dies 30 de juliol i 16 d’agost com els festius locals de l’any 2018.

 

En el torn de mocions, el grup de Cubelles Sí Es Pot, ha proposat un text a favor del laïcisme i la llibertat de consciència a les institucions públiques. A grans trets, la moció pretenia que l’Ajuntament es desvinculés fermament de les activitats promogudes des de l’església catòlica o qualsevol altra fe i que utilitzés termes neutres en relació a les festes i celebracions locals.

La moció ha estat rebutjada aquest dimarts i només hi han donat suport tres regidors, els de Cubelles Sí Es Pot i Guanyem.

A més, en la mateixa sessió plenària d’aquest dimarts, Guanyem Cubelles ha demanat la creació d’un pla d’ocupació per aturats i aturades que necessitin cotitzar pocs mesos per accedir a la pensió de jubilació.

 

El regidor d’empresa i ocupació, Narcís Pineda, ha explicat els motius del rebuig del govern a aquesta proposta.

 

 

El regidor de Guanyem, Dani Pèrez, ha respost així els arguments del govern.

 

 

La moció no ha prosperat amb el vot en contra del govern municipal, les abstencions del PP i Cubellencs i els 4 vots favorables de CSEP, el PSC i Guanyem. Finalment, en el ple d’aquest dimarts el PSC ha demanat suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO. La moció ha rebut el vot unànime de tots els regidors.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles