Avui comença la Setmana Sense Fum

25 de maig de 2017


L'EAP Cubelles-Cunit en formarà part entre el 25 i el 31 de maig sota el lema “Menys fumar i més caminar”.

 

 

 

Entrevista a Alícia Blanco del EAP Cubelles-Cunit (enllaç)

 

Avui comença la Setmana Sense Fum al Centre d’Atenció Primària de Cubelles. El conjunt d’iniciatives relacionades amb el tabaquisme es faran entre el 25 i el 31 de maig sota el lema “Menys fumar i més caminar”. En alguns centres sanitaris es faran xerrades i es col·locaran estands, és el cas de Vilanova i la Geltrú, que el proper 30 de maig acollirà una xerrada informativa sobre els riscos del consum del tabac. Concretament la xerrada es farà a la sala Olivella, situada a la plaça de la vila. L’objectiu de les múltiples activitats incloses a la Setmana Sense Fum impulsades des dels CAP és sensibilitzar i conscienciar la població sobre els perjudicis del tabac, i alhora difondre tot el suport que poden oferir els serveis d’atenció primària a les persones que volen deixar de fumar.

 

En el cas de Cubelles no hi ha prevista cap activitat més enllà de l’estand propi de la Setmana Sense Fum que a partir d’avui tothom trobarà a l’interior del centre sanitari. També s’incrementarà la informació i la divulgació sobre els problemes greus de salut que provoca el fum i les maneres d’abordar l’addicció al tabac.

 

El programa d'Atenció Primària sense fum, ha elaborat dues noves guies per deixar de fumar: una  adreçada a persones fumadores i altra als professionals que les ajuden en el procés de deixar-ho. "El tabaquisme continua sent un problema important a Catalunya: anem millorant en la seva lluita però no a un ritme com el que desitjariem", ha indicat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

 

Cada any, segons dades de centres sanitaris, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya. Ho fan, entre d'altres, ajudades als centres d'atenció primària, als hospitals, a una trentena d'unitats de referència, a les farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon. En concret, l'any passat van deixar aquest hàbit un total de 59.812 persones ateses pels equips d'atenció primària, el que suposa que, de mitjana, cada dia van deixar de fumar més de 160 persones. A més, unes 7.400 van seguir un tractament de cessació als centres integrats a la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum, mentre que 515 van ser tractades de forma especialitzada en alguns dels centres de la Xarxa d'Atenció a les Drogodependències.

 

Una mort per tabac cada hora
A Catalunya el consum de tabac continua baixant -des d'un 33,7% al 1990 fins a al 24,7% de l'any passat-, però encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més. Les morts atribuïbles al tabaquisme també continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts a Catalunya es relaciona amb el consum de tabac. En aquest sentit, s’estima que l’any 2014 almenys 9.125 persones van morir per malalties directament atribuïbles al consum de tabac. La mortalitat prematura causada pel tabac mostra una tendència a la disminució entre els homes, amb 6.921 defuncions l’any 2014, però es manté relativament estable entre les dones, amb 2.204 defuncions.

També continua baixant la venda de cigarretes -que s'ha reduit a la meitat entre el 2005 i el 2016-, la de cigars i la tabac de cargolar, després d'anys en què el consum d'aquest darrer producte anava a l'alça. Per edats, destaca que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014. D'altra banda, el bon nivell d'acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d'un entorn sense fum.

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles