La sisena Fira Medieval reivindicarà el passat jueu de Cubelles

4 d'abril de 2017


Els actes centrals seran els dies 14, 15 i 16 d’abril amb jocs, atraccions i parades distribuïdes pel nucli antic.

Roda de premsa Fira Medieval 2017

 

RODA PREMSA FIRA MEDIEVAL (RAÜL MUDARRA, REGIDOR)

 

RODA PREMSA FIRA MEDIEVAL (RAMON FORNÓS, SABORS CATALANS)

 

RODA PREMSA FIRA MEDIEVAL (RAÜL MUDARRA i MANEL TALAVERA)

 

La regidoria de Turisme, Comerç i Fires ja ha presentat la Fira Cubelles Medieval, que recull el gruix d’activitats que s’oferiran coincidint amb els dies festius de Setmana Santa (14, 15 i 16 d'abril). Des de fa anys Cubelles acull aquests dies una Fira Medieval que ha anat guanyant pes i acollint cada vegada més varietat d’activitats. En aquesta línia l'Ajuntament també aprofita per posar en valor el passat medieval de Cubelles. Per exemple, aquest any es recorda la presència jueva a la vila, on hi va haver un petit call jueu entre els segle X i el segle XV. I és que segons la investigadora Josepa Estanyol Cubelles és el municipi de Catalunya que compta amb la presència jueva documentada més antiga. Concretament hi ha un document de l’any 973 que certifica la vida jueva a Cubelles.

 

Pel que fa a l'aposta del govern per donar continuïtat a la fira, el regidor de Turisme, Comerç i Fires, Raül Mudarra, considera que la Fira Medieval s'està consolidant i rep molts visitants. Aquest any, bona part de l’organització de la Fira Medieval anirà a càrrec de l’empresa Sabors Catalans que ha anunciat que s'instal·laran unes 110 parades diferents i que s'oferiran 70 jocs gegants. També hi haurà tres campaments: un de temàtica jueva, un campament àrab i un campament noble. 

 

Des de l’any passat durant la primera meitat del mes d'abril, també s'organitzen unes jornades gastronòmiques medievals amb nombrosos restaurants de la vila que ofereixen menús inspirats en recepte de l'època.

 

El programa de la Fira Medieval ja es pot consultar al web municipal i tindrà activitats prèvies com la xerrada i tast d'aquest divendres sobre la cuina medieval catalana. En aquesta activitat, prevista per divendres a les 19h al restaurant Cal Tala, es combina una explicació de la cuina medieval a Catalunya, els usos i costums culinaris de l’època, alguns de ben sorprenents comparats amb els paladars actuals, i un tast de plats elaborats a partir de receptes dels segles XIV i XV. Els assistents podran seguir les explicacions dels ponents i, a continuació, degustar les propostes elaborades pel cuiner de Cal Tala, Manel Talavera.

 

El divendres següent, 13 d'abril, hi haurà una altra xerrada, en aquest cas sobre La presència jueva a Cubelles i a la Catalunya medieval, a càrrec de Maria Josep Estanyol, doctora en Filologia Semítica i professora la Universitat de Barcelona.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles