La gregalada va fer aflorar restes arqueològiques de la Cubelles romana

20 de març de 2017


L’arqueòleg de la Generalitat Magí Miret considera provada una zona d’aturada de vaixells que carregaven i descarregaven mercaderies el segle primer abans de crist just davant de la costa cubellenca.

troballes arqueologiques

 

La gregalada va treure a la superfície restes arqueològiques que confirmen la importància romana de l’actual Cubelles. L’arqueòleg Magí Miret considera provada una zona d’aturada de vaixells que carregaven i descarregaven mercaderies el segle primer abans de crist. Les troballes dels materials antics haurien estat gràcies a la recerca del cubellenc Pablo Ruiz, que les va posar en coneixement de la Generalitat. L’arqueòleg Magí Miret es va reunir amb l’alcaldessa Rosa Fonoll per explicar-li la importància de les restes arqueològiques.

 

Declaracions de Magí Miret (enllaç)

 

 

Malgrat la seva importància per la recerca històrica, les peces que han aparegut arran de la gregalada no tenen cap valor econòmic. Així i tot, sí que serveixen als investigadors per confirmar que davant a la desembocadura del riu Foix hi hauria un fondejador natural utilitzat per vaixells d’època ibèrica i romana (des del segle IV aC fins al segle II dC). Ho ha explicat Magí Miret, arqueòleg de la Generalitat.

 

El fondejador de davant de Cubelles cal posar-lo en relació amb l’existència a les proximitats del poblat ibèric de la Mota de Sant Pere (segles IV-I aC) i de la vil·la romana del castell de Cubelles segle I aC-segle V dC). Durant l’antiguitat, els vaixells que resseguien la costa en navegació de cabotatge fondejaven front el llocs on hi havia establiments amb els que podien comerciar. Quan fondejaven, s’aprofitava per llençar al mar les àmfores que s’havien trencat durant la travessia, els fragments de les quals anaven a parar al fons del mari i després, a causa de l’acció de l’onatge durant les llevantades, fins a les platges. Tampoc es pot menystenir que els camins que remuntarien el curs baix del riu Foix permetrien portar les mercaderies arribades per mar a l’interior de les terres penedesenques de forma més directa que des de les platges del Vendrell.


  • TROBALLES TEMPORAL 1
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles