Àngel Colom serà a Cubelles per recordar la Marxa per la Llibertat

9 de novembre de 2016


Un dels autors del llibre 'Poble català, posa’t a caminar' i d’altres persones involucrades rememoraran l’estiu de 1976 i la repressió espanyola contra la marxa en una xerrada del GEC Amics del Castell.

 

Divendres la rectoria acollirà la presentació del llibre Poble català, posa't a caminar de Josep Calvet i Oriol Luján que recull la història de la Marxa per la Llibertat de l'estiu de 1976. L'acte organitzat pel GEC Amics del Castell comptarà amb un dels autors, en Josep Calvet, i també amb Àngel Colom, principal impulsor de la Marxa. A més, l'entitat cubellenca també ha cercat gent del poble i de les comarques del Penedès que hi van participar activament i que fins i tot van patir la repressió de l'època per unir-s'hi o en alguns casos tan sols per vestir la samarreta de la Marxa, un símbol que l'aleshores ministre, Fraga Iribarne, va prohibir i va perseguir. 

 

Segons explica el GEC Amics del Castell: "L'estiu de 1976 va tenir lloc la Marxa de la Llibertat, la primera mobilització general de la societat civil de les terres de parla catalana després del franquisme i el fet més significatiu de la transició democràtica fora de Barcelona. La Marxa fou creada en defensa dels drets polítics i la llibertat nacional de Catalunya, uns mesos després de la mort del dictador. Duia per lema Poble català, posa't a caminar i va ser durament reprimida per un agònic règim franquista que impedia l'organització i el pas de les diverses columnes de caminaires que travessaven el país. Va començar el 4 de juliol i havia de cloure el 12 de setembre a Poblet. Els diferents governs espanyols la van prohibir i van reprimir els participants amb violència, multes i detencions però el moviment popular va donar prova de la seva força. La columna Abat Escarré de la Marxa de la Llibertat va passar per Cubelles el dimecres 18 d’agost a la tarda esdevenint la primera manifestació que es produïa al centre del nostre poble i la primera vegada que a Cubelles es cantaven Els Segadors en públic d’ençà la Guerra Civil".

 


Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles